Semester i Spanien är ett utmärkt sätt att uppleva landets rika kulturer och traditioner. Många av dessa högtider är av religiösa ursprung och åtföljs av en mängd olika högtider.

Fallas i Valencia är en rolig sommarmässa som har enorma statyer som bränns på natten under en imponerande ljusshow. Halloween är inte lika stor sak i Spanien, men familjer samlas för en traditionell middag den 1 november för att hylla dem som har gått bort.

Heliga veckan

Heliga veckan, eller Semana Santa som den kallas i Spanien, är en tid av högtidliga men imponerande processioner. Det är den årliga hyllningen som katolska religiösa brödraskap (hermandader eller brödraskap) betalar till Kristi passion under den sista veckan av fastan – veckorna fram till påsk.

Varje brödraskap har sin egen procession med speciell klädsel och regalier. Kläderna kan chockera besökarna – vissa liknar dem vid Klu Klux Klan – men uniformerna är ett tecken på respekt för en mångårig tradition. Huvorna är designade för att göra det omöjligt att se ansiktet på varje person som bär en. Varje brödraskap har också sin egen sång - en "saeta" - som sjungs direkt till statyerna i processionen, vilket får det att verka som om de lever och pratar med dig.

Den mest utarbetade processionen hålls i Sevilla, som har förklarats som en festival av internationellt turistintresse. Dess traditioner tros gå tillbaka till motreformationen, även om de har sina rötter i tidigare kristen fromhet. Det är känt för sina "pasos", verklighetstrogna målade träskulpturer som representerar individuella scener från Kristi passion, eller bilder av Jungfru Maria som visar återhållsam sorg över hennes sons tortyr och död. Många av dessa skulpturer är konstnärliga mästerverk från antiken.

Andra anmärkningsvärda Stilla veckan-firandet hålls i ett antal städer i centrala och södra Spanien, inklusive den pittoreska staden Segovia. Stadens vackra akvedukter, palats och katedral ger en förtrollande bakgrund för de dystra paraderna under denna vecka. Varje dag fylls gatorna med medlemmar av lokala brödraskap klädda i sina finaste regalier, bärande enorma "tronos" dekorerade med ljus och blommor.

I år bars "Virgen de los Dolores"-tronen runt i staden av åtta rader män klädda i lila dräkter och klädda i guldprydnader. Paraden leds av brödraskapet Rescate och bevakas av tusentals människor. Under hela veckan håller andra brödraskap en mängd olika processioner med sina egna "kostaler", kostymer, sånger och teman. Många av dessa evenemang är imponerande, och det är inte ovanligt att åskådare blir rörda till tårar.

Turister anser att hyra en bil är ett av de bästa sätten att njuta av allt det Spanien har att erbjuda. Att hyra en bil i ekonomiklass på Madrid flygplats kommer att kosta cirka 17 euro per dag, på Teneriffas flygplatsen - cirka 16 euro per dag.

Karneval

Karnevalen är den sista dagen för överseende före början av utlåningen, den 40-dagarsperiod av fasta och bot som observeras av kristna fram till påsk. Det är en tid för glädje, musik, parodier, kostymer och mycket mat. Traditionellt äger det rum dagarna eller veckorna före askonsdagen och är ett av de mest populära firandet i hela Spanien.

Medan Madrid och Barcelona är kända för sina vilda festligheter, tar andra städer festen till en helt ny nivå. Cadiz, till exempel, har en helt annan inställning till detta roliga och flamboyanta firande. Denna kuststads firande är mer centrerad kring musik och humor. Gatorna är fulla av trubadurer klädda i färgglada kläder som sjunger sånger som ofta gör narr av kändisar och politiker.

Även om det exakta ursprunget till denna högtid är okänt, har den hedniska rötter och många tror att den är kopplad till den romerska solståndsfestivalen, Saturnalia. Det är också en allmän uppfattning att ordet "karneval" kommer från frasen "farväl till köttet."

Trots dess många skillnader har varje region sina egna speciella traditioner och evenemang som äger rum under denna karneval. Några exempel inkluderar:

På ön Teneriffa är karnevalen ganska lik de som du kan hitta i Rio eller Karibien. Festligheterna börjar med en parad av utsökt dekorerade flöten och fortsätter med olika tävlingar, musikaliska konserter, shower och dansfester. En av de mest intressanta händelserna som händer under denna festival är begravningen av Sardinen, som äger rum den sista dagen av firandet. Legenden säger att en grupp maskerade män och kvinnor en gång förde massor av sardiner till staden och begravde dem i centrum av staden. Detta var menat att visa deras satir och förlöjliga överdrifterna av firandet som hade pågått. Traditionen har sedan gått i arv till denna dag. Det här är ett väldigt roligt sätt att fira karnevalen och är definitivt värt att kolla in när du besöker den här delen av Spanien.

Sommarfestivaler

Spanien älskar att fira och många av dess festivaler är världsberömda. Under dessa evenemang kan du uppleva en sida av Spanien som vanligtvis inte visas för besökarna. Från färgglada matstrider till utarbetade kostymtävlingar, varje festival ger något unikt och minnesvärt till bordet.

Den mest kända av dessa är Running of the Bulls som äger rum i Pamplona under Sanfermines i juli. Denna händelse har blivit en symbol för Spanien tack vare skrifterna av Ernest Hemingway som skildrade spektaklet i sin klassiska roman "The Sun Also Rises". Encierro är en farlig (men säker) händelse under vilken deltagarna springer genom gatorna i Pamplona med en flock arga tjurar som jagar efter dem. Det är en upplevelse en gång i livet och du kommer aldrig att glömma det!

En annan av Spaniens unika festivaler är Tomatina-festivalen. Detta evenemang äger rum i staden Bunol under den sista veckan i augusti och är en av de mest populära och hetaste av alla spanska festivaler. Under firandet släpps lastbilslaster med tomater på gatorna och både lokalbefolkningen och turister kommer att kasta varandra med dem. Det är en galen, (mycket rörig) och oförglömlig upplevelse.

San Juans sommarfirande är en bra tid att besöka Spaniens kustregioner. Många samhällen håller brasor på stränder och har ritualer kring denna händelse, inklusive att hoppa över elden, en tradition som går tillbaka till forntida hedniska tider när de trodde att gudarna var närmare den här tiden på året.

Alicante är en annan stad som håller brasor under San Juan, med statyer av papier mache som restes på huvudgatorna som ofta är karikatyrer av kända spanjorer. Staden Valencia har också sin egen version av denna festival under Las Fallas, när gatorna pryds av fyrverkerier och massiva papier mache-bilder.

En smula mer lättsam är karnevalen, som hålls under februari och mars som en upptakt till fastan. Festligheterna är högljudda, flamboyanta och galna, med lokalbefolkningen som går ut på kostymer och festar innan en period av fasta och självreflektion. På vissa ställen förs en unik ritual känd som Entierro de la Sardina genom gatorna som innebär att en sardinbild begravs och sedan bränns.

Vinterlov

Vintersemestrar i Spanien är ett utmärkt tillfälle att uppleva en annan sida av landet. Vädret är i allmänhet varmare än i norra Europa, vilket gör det idealiskt för en familjesemester eller en resa med vänner. Det finns massor av aktiviteter att njuta av, från vandringsleder i bergen och besöka förtrollande små byar till att njuta av traditionell spansk mat.

Att delta i en matlagningskurs är ett fantastiskt sätt att upptäcka de bästa spanska recepten och teknikerna som kan användas hemma. Traditionella rätter som paella, gazpacho och churros kan alla avnjutas under en vintersemester i Spanien. Du kan till och med prova några av de mer exotiska regionala rätterna som getgryta på Kanarieöarna eller spädgris i Murcia. Det berömda Guggenheim-museet i Bilbao är också öppet under vintern, perfekt för konstälskare!

Jul är ett stort firande i Spanien, med många traditioner från det förflutna. Under julen samlas familjer, dekorerar sina hem och utbyter presenter. Barn skriver ett brev till Los Reyes Magos, som de tror kommer med presenter den 6 januari, och äter en speciell tårta som heter Roscon de Reyes. Dagen efter öppnar barn sina presenter och hittar ofta en liten statyett av en av de tre kungarna i varje ask. Dessutom är det typiskt för många företag att ge sina anställda en julkorg, eller cesta de Navidad, fylld med traditionella godsaker.

Det finns också ett antal festliga evenemang som äger rum under vintern, särskilt i större städer. Staden Valencia är särskilt imponerande under denna tid, med en massiv ljusdisplay som täcker varje gata och torg i centrum av staden. Besökare i staden kan njuta av julmarknaderna, besöka katedralen och se den spektakulära Three Kings Parade.

Andra städer som Madrid och Barcelona är också värd för en mängd olika vinterfestligheter, vilket gör dem till utmärkta val för dem som vill njuta av en vintersemester i Spanien. Julmarknader, besök på ett antal berömda monument och en fantastisk nyårsafton gör dessa två städer till det perfekta valet för en semester full av kultur och spänning!