Vakanties in Spanje zijn een uitstekende manier om de rijke culturen en tradities van het land te ervaren. Veel van deze feestdagen zijn religieus van oorsprong en gaan gepaard met een verscheidenheid aan vieringen.

De Fallas in Valencia is een gezellige zomerkermis met enorme beelden die 's nachts worden verbrand tijdens een indrukwekkende lichtshow. Halloween is niet zo belangrijk in Spanje, maar families komen op 1 november samen voor een traditioneel diner om hulde te brengen aan degenen die zijn overleden.

Heilige Week

De Heilige Week, of Semana Santa zoals het in Spanje wordt genoemd, is een tijd van plechtige maar indrukwekkende processies. Het is het jaarlijkse eerbetoon dat katholieke religieuze broederschappen (hermandades of broederschappen) brengen aan het lijden van Christus tijdens de laatste week van de vastentijd – de weken voorafgaand aan Pasen.

Elke broederschap heeft zijn eigen processie met specifieke kledij en ornaat. De outfits kunnen bezoekers choqueren - sommigen vergelijken ze met de Klu Klux Klan - maar de uniformen zijn een teken van respect voor een lange traditie. De kappen zijn zo ontworpen dat het onmogelijk is om het gezicht te zien van elke persoon die er een draagt. Elke broederschap heeft ook zijn eigen lied – een ‘saeta’ – dat rechtstreeks voor de beelden in de processie wordt gezongen, waardoor het lijkt alsof ze leven en tegen je praten.

De meest uitgebreide processie wordt gehouden in Sevilla, dat is uitgeroepen tot Festival van Internationaal Toeristisch Belang. Aangenomen wordt dat de tradities dateren uit de Contrareformatie, hoewel ze geworteld zijn in vroegere christelijke vroomheid. Het is beroemd om zijn 'pasos', levensecht geschilderde houten sculpturen die individuele scènes uit de Passie van Christus voorstellen, of afbeeldingen van de Maagd Maria die ingehouden verdriet toont over de marteling en dood van haar zoon. Veel van deze sculpturen zijn artistieke meesterwerken uit de oudheid.

Andere opmerkelijke vieringen van de Goede Week worden gehouden in een aantal steden in Midden- en Zuid-Spanje, waaronder het pittoreske stadje Segovia. De prachtige aquaducten, paleizen en kathedraal van de stad vormen deze week een betoverend decor voor de sombere optochten. Elke dag zijn de straten gevuld met leden van lokale broederschappen, gekleed in hun mooiste ornaat, met enorme 'tronos' versierd met kaarsen en bloemen.

Dit jaar werd de troon van 'Virgen de los Dolores' door de stad gedragen door acht rijen mannen gekleed in paarse gewaden en gouden ornamenten. De parade wordt geleid door de Rescate-broederschap en wordt gadegeslagen door duizenden mensen. Gedurende de week houden andere broederschappen een grote verscheidenheid aan processies met hun eigen 'costaleros', kostuums, liederen en thema's. Veel van deze evenementen zijn ontzagwekkend en het is niet ongebruikelijk dat toeschouwers tot tranen toe geroerd zijn.

Toeristen beschouwen het huren van een auto als een van de beste manieren om van al dat Spanje te bieden heeft. Een economy class auto huren op de luchthaven Madrid kost ongeveer 17 euro per dag, op de luchthaven Tenerife ongeveer 16 euro per dag.

Carnaval

Carnaval is de laatste dag van verwennerij vóór het begin van de vastentijd, de 40 dagen durende periode van vasten en boetedoening die christenen in acht nemen in de aanloop naar Pasen. Het is een tijd van feestvreugde, muziek, parodieën, kostuums en veel eten. Traditioneel vindt het plaats in de dagen of weken voorafgaand aan Aswoensdag en is het een van de populairste vieringen in heel Spanje.

Terwijl Madrid en Barcelona bekend staan om hun wilde festiviteiten, tillen andere steden het feest naar een geheel nieuw niveau. Cadiz heeft bijvoorbeeld een heel andere benadering van dit leuke en flamboyante feest. De vieringen in deze kuststad staan meer in het teken van muziek en humor. De straten zijn vol met troubadours gekleed in kleurrijke outfits die liedjes zingen die vaak de spot drijven met beroemdheden en politici.

Hoewel de exacte oorsprong van dit festival onbekend is, heeft het heidense wortels en velen geloven dat het verband houdt met het Romeinse zonnewendefestival, Saturnalia. Er wordt ook algemeen aangenomen dat het woord 'carnaval' afkomstig is van de uitdrukking 'afscheid van het vlees'.

Ondanks de vele verschillen heeft elke regio zijn eigen specifieke tradities en evenementen die plaatsvinden tijdens dit carnaval. Enkele voorbeelden zijn:

Op het eiland Tenerife lijkt het carnaval veel op dat van Rio of de Caraïben. De festiviteiten beginnen met een parade van uitbundig versierde praalwagens en gaan verder met verschillende wedstrijden, muziekconcerten, shows en dansfeesten. Een van de meest interessante evenementen die tijdens dit festival plaatsvinden, is de begrafenis van de sardine, die plaatsvindt op de laatste dag van de viering. Volgens de legende bracht een groep gemaskerde mannen en vrouwen ooit tonnen sardines naar de stad en begroef ze in het centrum van de stad. Dit was bedoeld om hun satire te tonen en de excessen van de feesten die gaande waren belachelijk te maken. De traditie is sindsdien tot op de dag van vandaag doorgegeven. Dit is een erg grappige manier om carnaval te vieren en is zeker de moeite waard om te bekijken wanneer je dit deel van Spanje bezoekt.

Zomerfestivals

Spanje houdt van feesten en veel van zijn festivals zijn wereldberoemd. Tijdens deze evenementen kunt u een kant van Spanje ervaren die bezoekers normaal gesproken niet te zien krijgen. Van kleurrijke voedselgevechten tot uitgebreide kostuumwedstrijden, elk festival brengt iets unieks en gedenkwaardigs op tafel.

De meest bekende hiervan is de stierenrennen die in juli in Pamplona plaatsvindt tijdens Sanfermines. Dit evenement is een symbool van Spanje geworden dankzij de geschriften van Ernest Hemingway die het spektakel verbeeldde in zijn klassieke roman 'The Sun Also Rises'. De encierro is een gevaarlijk (hoewel veilig) evenement waarbij deelnemers door de straten van Pamplona rennen terwijl een kudde boze stieren hen achterna zit. Het is een once in a lifetime ervaring en je zult het nooit vergeten!

Een ander uniek festival in Spanje is het Tomatina-festival. Dit evenement vindt plaats in de stad Bunol tijdens de laatste week van augustus en is een van de meest populaire en ruige van alle Spaanse festivals. Tijdens de viering worden vrachtwagenladingen tomaten op straat gedropt, en zowel lokale bewoners als toeristen zullen elkaar ermee bekogelen. Het is een gekke, (erg rommelige) en onvergetelijke ervaring.

De zomerviering van San Juan is een mooie tijd om de kustgebieden van Spanje te bezoeken. Veel gemeenschappen houden vreugdevuren op stranden en hebben rituelen rond dit evenement, waaronder over het vuur springen, een traditie die teruggaat tot oude heidense tijden toen ze geloofden dat de goden in deze tijd van het jaar dichterbij waren.

Alicante is een andere stad waar tijdens San Juan vreugdevuren worden gehouden, met beelden van papier-maché die in de hoofdstraten worden opgericht, vaak karikaturen van beroemde Spanjaarden. De stad Valencia heeft ook zijn eigen versie van dit festival tijdens Las Fallas, wanneer de straten worden opgesierd met vuurwerk en enorme beeltenissen van papier-maché.

Een tikkeltje luchtiger is carnaval, dat in februari en maart wordt gehouden als opmaat naar de vastentijd. De festiviteiten zijn luid, flamboyant en te gek, met de lokale bevolking die helemaal uitgaat van kostuums en feesten voor een periode van vasten en zelfreflectie. Op sommige plaatsen wordt een uniek ritueel, bekend als Entierro de la Sardina, door de straten gedragen, waarbij een beeltenis van een sardine wordt begraven en vervolgens wordt verbrand.

Wintervakanties

Wintervakanties in Spanje zijn een geweldige kans om een andere kant van het land te ervaren. Het weer is over het algemeen warmer dan in Noord-Europa, waardoor het ideaal is voor een vakantie met het gezin of een reis met vrienden. Er zijn tal van activiteiten om van te genieten, van wandelpaden in de bergen en het bezoeken van betoverende kleine dorpjes tot genieten van de traditionele Spaanse keuken.

Deelnemen aan een kookles is een fantastische manier om de beste Spaanse recepten en technieken te ontdekken die thuis kunnen worden gebruikt. Traditionele gerechten als paella, gazpacho en churros kun je allemaal proeven tijdens een wintervakantie in Spanje. U kunt zelfs enkele van de meer exotische regionale gerechten proberen, zoals geitenstoofpot op de Canarische Eilanden of speenvarken in Murcia. Het beroemde Guggenheim Museum in Bilbao is ook in de winter geopend, perfect voor kunstliefhebbers!

Kerstmis is een enorm feest in Spanje, met veel tradities uit het verleden. Tijdens Kerstmis komen families samen, versieren hun huizen en wisselen geschenken uit. Kinderen schrijven een brief naar Los Reyes Magos, die volgens hen op 6 januari cadeautjes brengt, en eten een speciale cake genaamd Roscon de Reyes. De dag erna maken kinderen hun cadeautjes open en vinden in elke doos vaak een klein beeldje van een van de Drie Koningen. Daarnaast is het typisch voor veel bedrijven om hun werknemers een kerstmand, of cesta de Navidad, gevuld met traditionele lekkernijen te geven.

Er zijn ook een aantal feestelijke evenementen die in de winter plaatsvinden, met name in de grotere steden. De stad Valencia is in deze tijd bijzonder indrukwekkend, met een enorm lichtspel dat elke straat en elk plein in het centrum van de stad bedekt. Bezoekers van de stad kunnen genieten van de kerstmarkten, de kathedraal bezoeken en de spectaculaire Three Kings Parade bekijken.

Andere steden zoals Madrid en Barcelona organiseren ook verschillende winterfestiviteiten, waardoor ze uitstekende keuzes zijn voor diegenen die willen genieten van een wintervakantie in Spanje. Kerstmarkten, bezoeken aan een aantal beroemde monumenten en een fantastische oudejaarsavond maken deze twee steden de perfecte keuze voor een vakantie vol cultuur en opwinding!