Dovolená ve Španělsku je skvělým způsobem, jak poznat bohaté kultury a tradice této země. Mnohé z těchto svátků jsou náboženského původu a jsou doprovázeny různými oslavami.

Fallas ve Valencii je zábavný letní veletrh, který představuje masivní sochy, které jsou v noci spáleny během působivé světelné show. Halloween není ve Španělsku tak velký problém, ale rodiny se 1. listopadu scházejí na tradiční večeři, aby vzdaly hold těm, kteří zemřeli.

Svatý týden

Svatý týden, neboli Semana Santa, jak je ve Španělsku známý, je časem slavnostních, ale působivých procesí. Je to každoroční hold, který katolická náboženská bratrstva (hermandady nebo bratrstva) vzdávají umučení Krista během posledního postního týdne – týdnů před Velikonocemi.

Každé bratrstvo má svůj vlastní průvod se specifickým oděvem a ozdobami. Oblečení může návštěvníky šokovat – někteří je přirovnávají ke Klu Klux Klanu – ale uniformy jsou znakem úcty k dlouholeté tradici. Kukly jsou navrženy tak, aby nebylo možné vidět do obličeje každého, kdo je nosí. Každé bratrstvo má také svou vlastní píseň – ‚saeta‘ – která se zpívá přímo sochám v průvodu, takže to vypadá, jako by byly naživu a mluvily s vámi.

Nejpropracovanější procesí se koná v Seville, která byla vyhlášena Festivalem mezinárodního turistického zájmu. Předpokládá se, že její tradice sahá až do protireformace, ačkoli mají kořeny v dřívější křesťanské zbožnosti. Je proslulý svými „pasos“, životně podobnými malovanými dřevěnými sochami, které představují jednotlivé výjevy z Umučení Krista, nebo obrazy Panny Marie znázorňující zdrženlivý smutek nad mučením a smrtí svého syna. Mnohé z těchto soch jsou uměleckými mistrovskými díly velkého starověku.

Další významné oslavy Svatého týdne se konají v řadě měst středního a jižního Španělska, včetně malebného městečka Segovia. Krásné akvadukty, paláce a katedrála města poskytují okouzlující kulisu pro ponuré průvody během tohoto týdne. Ulice jsou každý den plné členů místních bratrstev oblečených do svých nejlepších regálií, nesoucích obrovská „trona“ zdobená svíčkami a květinami.

Letos trůn 'Virgen de los Dolores' neslo po městě osm řad mužů oděných do purpurových rób se zlatými ozdobami. Průvod vede bratrstvo Rescate a sledují ho tisíce lidí. V průběhu týdne pořádají ostatní bratrstva širokou škálu průvodů s vlastními „costaleros“, kostýmy, písněmi a tématy. Mnohé z těchto událostí vzbuzují úctu a není neobvyklé, že se diváci dostanou k slzám.

Turisté považují pronájem auta za jeden z nejlepších způsobů, jak si to všechno užít Španělsko má co nabídnout. Pronájem auta v ekonomické třídě na letišti Madrid bude stát asi 17 eur na den, na letišti Tenerife asi 16 eur na den.

Karneval

Karneval je posledním dnem požitků před začátkem půstu, 40denního období půstu a pokání, které křesťané dodržují před Velikonocemi. Je to čas veselí, hudby, parodií, kostýmů a spousty jídla. Tradičně se koná ve dnech nebo týdnech před Popeleční středou a je jednou z nejoblíbenějších oslav ve Španělsku.

Zatímco Madrid a Barcelona jsou známé svými divokými slavnostmi, jiná města posouvají párty na zcela novou úroveň. Cádiz má například velmi odlišný přístup k této zábavné a okázalé oslavě. Oslavy tohoto pobřežního města jsou více zaměřeny na hudbu a humor. Ulice jsou přeplněné trubadúry oblečenými do barevných kostýmů, kteří zpívají písně, které si často dělají legraci z celebrit a politiků.

Přestože přesný původ tohoto svátku není znám, má pohanské kořeny a mnozí věří, že souvisí s římským svátkem slunovratu, Saturnáliemi. Také se všeobecně věří, že slovo ‚karneval‘ pochází z výrazu „sbohem tělu“.

Navzdory mnoha rozdílům má každý region své vlastní tradice a události, které se během tohoto karnevalu konají. Některé příklady:

Na ostrově Tenerife je karneval docela podobný těm, které můžete najít v Riu nebo v Karibiku. Slavnosti začínají přehlídkou bohatě zdobených plavidel a pokračují různými soutěžemi, hudebními koncerty, show a tanečními zábavami. Jednou z nejzajímavějších událostí, které se během tohoto festivalu odehrávají, je Pohřeb sardinky, který se koná poslední den oslav. Legenda říká, že jednou skupina maskovaných mužů a žen přivezla do města tuny sardinek a pohřbila je v centru města. To mělo ukázat jejich satiru a zesměšnit excesy oslav, které probíhaly. Tradice se od té doby přenáší dodnes. Toto je velmi zábavný způsob, jak oslavit karneval a rozhodně stojí za to se na něj podívat, když navštívíte tuto část Španělska.

Letní festivaly

Španělsko miluje oslavy a mnoho z jeho festivalů je světově proslulých. Během těchto akcí můžete zažít stránku Španělska, která se návštěvníkům obvykle neukazuje. Každý festival přináší na stůl něco jedinečného a nezapomenutelného, od barevných bojů o jídlo až po propracované kostýmní soutěže.

Nejznámější z nich je Běh býků, který se koná v Pamploně během Sanfermines v červenci. Tato událost se stala symbolem Španělska díky spisům Ernesta Hemingwaye, který tuto podívanou zobrazil ve svém klasickém románu ‚Slunce také vychází‘. Encierro je nebezpečná (i když bezpečná) událost, během níž účastníci běhají ulicemi Pamplony se stádem rozzuřených býků, které je pronásledují. Je to zážitek na celý život a nikdy na něj nezapomenete!

Dalším z jedinečných španělských festivalů je festival Tomatina. Tato událost, která se koná ve městě Bunol během posledního srpnového týdne, je jedním z nejoblíbenějších a nejbouřlivějších ze všech španělských festivalů. Během oslav se do ulic shazují náklaďáky rajčat a místní i turisté se jimi budou navzájem házet. Je to šílený, (velmi chaotický) a nezapomenutelný zážitek.

Letní oslava San Juan je skvělý čas k návštěvě pobřežních oblastí Španělska. Mnoho komunit pořádá ohně na plážích a má kolem této události rituály včetně skákání přes oheň, což je tradice, která sahá až do starověkých pohanských časů, kdy se věřilo, že bohové jsou v tomto ročním období blíž.

Alicante je dalším městem, kde se během San Juan konají ohně a na hlavních ulicích jsou vztyčovány sochy z papírové hmoty, které jsou často karikaturami slavných Španělů. Město Valencie má také svou vlastní verzi tohoto festivalu během Las Fallas, kdy ulice zdobí ohňostroje a masivní figuríny z papírové hmoty.

O něco veselejší je karneval, který se koná během února a března jako předehra k postní době. Oslavy jsou hlasité, okázalé a bláznivé, místní obyvatelé chodí všichni v kostýmech a baví se před obdobím půstu a sebereflexe. Na některých místech se ulicemi provádí jedinečný rituál známý jako Entierro de la Sardina, který zahrnuje zakopání a následné spálení podobizny sardinky.

Zimní prázdniny

Zimní dovolená ve Španělsku je skvělou příležitostí poznat jinou stranu země. Počasí je obecně teplejší než v severní Evropě, takže je ideální pro rodinnou dovolenou nebo výlet s přáteli. Existuje spousta aktivit, které si můžete užít, od pěších stezek v horách a návštěvy kouzelných malých vesniček až po vychutnávání tradiční španělské kuchyně.

Účast na kurzu vaření je fantastický způsob, jak objevit nejlepší španělské recepty a techniky, které lze použít doma. Tradiční pokrmy jako paella, gazpacho a churros si můžete vychutnat během zimní dovolené ve Španělsku. Můžete dokonce ochutnat některé z exotičtějších regionálních jídel, jako je kozí guláš na Kanárských ostrovech nebo selátko v Murcii. Slavné Guggenheimovo muzeum v Bilbau je otevřeno i v zimě, ideální pro milovníky umění!

Vánoce jsou ve Španělsku obrovským svátkem, s mnoha tradicemi převzatými z minulosti. Během Vánoc se rodiny scházejí, zdobí své domovy a vyměňují si dárky. Děti napíší dopis Los Reyes Magos, o kterém se domnívají, že nosí dárky 6. ledna, a snědí speciální dort s názvem Roscon de Reyes. Den poté děti rozbalí dárky a často v každé krabici najdou malou figurku jednoho ze Tří králů. Kromě toho je pro mnoho podniků typické, že svým zaměstnancům darují vánoční koš nebo cestu de Navidad naplněnou tradičními dobrotami.

Především ve větších městech se v zimě koná také řada slavnostních akcí. Město Valencie je v této době obzvláště působivé, s masivním světelným displejem pokrývajícím každou ulici a náměstí v centru města. Návštěvníci města si mohou užít vánoční trhy, navštívit katedrálu a zhlédnout velkolepý Tříkrálový průvod.

Další města, jako je Madrid a Barcelona, také pořádají různé zimní slavnosti, což z nich dělá skvělou volbu pro ty, kteří si chtějí užít zimní dovolenou ve Španělsku. Vánoční trhy, návštěvy řady slavných památek a pohádkový Silvestr dělají z těchto dvou měst perfektní volbu pro dovolenou plnou kultury a vzrušení!