Loma Espanjassa on erinomainen tapa kokea maan rikkaat kulttuurit ja perinteet. Monet näistä juhlapäivistä ovat alkuperältään uskonnollisia, ja niihin liittyy erilaisia juhlia.

Fallas Valenciassa on hauska kesämessu, jossa on valtavia patsaita, jotka poltetaan yöllä vaikuttavan valoshown aikana. Halloween ei ole niin iso juttu Espanjassa, mutta perheet kokoontuvat perinteiselle illalliselle 1. marraskuuta kunnioittamaan kuolleita.

Pyhä viikko

Pyhä viikko eli Semana Santa, kuten se tunnetaan Espanjassa, on juhlallisten mutta vaikuttavien kulkueiden aikaa. Se on vuotuinen kunnianosoitus, jonka katoliset uskonnolliset veljekset (hermandades tai veljekset) maksavat Kristuksen kärsimykselle paaston viimeisellä viikolla – pääsiäistä edeltävinä viikkoina.

Jokaisella veljeskunnalla on oma kulkue, jossa on erityiset asut ja kuninkaalliset. Asut saattavat järkyttää kävijöitä – jotkut vertaavat niitä Klu Klux Klaniin – mutta univormut ovat merkki pitkäaikaisesta perinteestä. Huput on suunniteltu niin, että jokaisen sellaisen henkilön kasvoja on mahdoton nähdä. Jokaisella veljeskunnalla on myös oma laulunsa – ”saeta”, joka lauletaan suoraan kulkueessa oleville patsaille, jolloin näyttää siltä, että he olisivat elossa ja puhuisivat sinulle.

Muodistetuin kulkue järjestetään Sevillassa, joka on julistettu kansainvälisen matkailun festivaaliksi. Sen perinteiden uskotaan juontuvan vastareformaatioon, vaikka niiden juuret ovatkin aikaisemmassa kristillisessä hurskaudessa. Se on kuuluisa "pasosista", elämyksellisistä maalatuista puuveistoksistaan, jotka edustavat yksittäisiä kohtauksia Kristuksen kärsimyksestä, tai Neitsyt Marian kuvista, jotka osoittavat hillittyä surua poikansa kidutuksen ja kuoleman vuoksi. Monet näistä veistoista ovat antiikin taiteellisia mestariteoksia.

Muita merkittäviä pyhän viikon juhlia järjestetään useissa Keski- ja Etelä-Espanjan kaupungeissa, mukaan lukien viehättävässä Segovian kaupungissa. Kaupungin kauniit akveduktit, palatsit ja katedraali tarjoavat lumoavan taustan tämän viikon synkille paraateille. Joka päivä kadut ovat täynnä paikallisten veljeskuntien jäseniä, jotka ovat pukeutuneet hienoimpiin kuninkaallisiin kunniakuviinsa ja kantavat valtavia kynttilillä ja kukilla koristeltuja "tronoja".

Tänä vuonna "Virgen de los Dolores" -valtaistuinta kantoivat ympäri kaupunkia kahdeksan riviä miehiä, jotka olivat pukeutuneet violettiin kaapuun ja pukeutuivat kultaisiin koristeisiin. Paraatia johtaa Rescate-veljeskunta, ja sitä seuraa tuhannet ihmiset. Koko viikon ajan muut veljeskunnat järjestävät monenlaisia kulkueita omilla "costaleroilla", pukuilla, lauluilla ja teemoilla. Monet näistä tapahtumista ovat kunnioitusta herättäviä, ja ei ole harvinaista, että katsojat liikuttuvat kyyneliin.

Turistit pitävät auton vuokraamista yhtenä parhaista tavoista nauttia kaikesta tästä Espanjalla on tarjottavanaan. Turistiluokan auton vuokraaminen Madridin lentokentällä maksaa noin 17 euroa päivässä, Teneriffan lentokentällä noin 16 euroa päivässä.

Karnevaali

Karnevaali on viimeinen hemmottelupäivä ennen paaston alkua, 40 päivän paaston ja katumuksen jaksoa, jota kristityt noudattavat pääsiäiseen asti. Se on ilon, musiikin, parodioiden, pukujen ja syömisen aikaa. Perinteisesti se järjestetään tuhkakeskiviikkoa edeltävinä päivinä tai viikkoina, ja se on yksi Espanjan suosituimmista juhlista.

Madrid ja Barcelona tunnetaan hurjista juhlistaan, mutta muut kaupungit vievät juhlat aivan uudelle tasolle. Esimerkiksi Cadizilla on hyvin erilainen lähestymistapa tähän hauskaan ja loistokkaaseen juhlaan. Tämän rannikkokaupungin juhlat keskittyvät enemmän musiikin ja huumorin ympärille. Kadut ovat täynnä värikkäisiin asuihin pukeutuneita trubaduureja, jotka laulavat kappaleita, jotka usein pilkkaavat julkkiksia ja poliitikkoja.

Vaikka tämän juhlan tarkkaa alkuperää ei tunneta, sillä on pakanalliset juuret ja monet uskovat sen liittyvän roomalaiseen päivänseisauksen juhlaan, Saturnaliaan. Yleisesti uskotaan myös, että sana "karnevaali" tulee ilmauksesta "hyväiset lihalle".

Huolimatta monista eroistaan, jokaisella alueella on omat perinteensä ja tapahtumansa, joita järjestetään tämän karnevaalin aikana. Joitakin esimerkkejä ovat:

Teneriffan saarella karnevaalit ovat melko samanlaisia kuin Riossa tai Karibialla. Juhlat alkavat taidokkaasti koristeltujen kellukkeiden paraatilla ja jatkuvat erilaisilla kilpailuilla, musiikkikonserteilla, esityksillä ja tanssijuhlilla. Yksi mielenkiintoisimmista tapahtumista tämän festivaalin aikana on Sardiinien hautaaminen, joka tapahtuu juhlien viimeisenä päivänä. Legenda kertoo, että kerran joukko naamioituneita miehiä ja naisia toi kaupunkiin tonnia sardiineja ja hautasi ne kaupungin keskustaan. Tämän oli tarkoitus näyttää heidän satiiriaan ja pilkata juhlien ylilyöntejä. Perinne on sittemmin siirtynyt tähän päivään asti. Tämä on erittäin hauska tapa juhlia karnevaalia, ja se on ehdottomasti tutustumisen arvoinen, kun vierailet tässä osassa Espanjaa.

Kesäfestivaalit

Espanja rakastaa juhlia, ja monet sen festivaaleista ovat maailmankuuluja. Näiden tapahtumien aikana voit kokea Espanjan puolen, jota ei yleensä näytetä vierailijoille. Jokainen festivaali tuo pöytään jotain ainutlaatuista ja mieleenpainuvaa värikkäistä ruokataisteluista monimutkaisiin pukukilpailuihin.

Kuuluisin niistä on Running of the Bulls, joka järjestetään Pamplonassa Sanferminesin aikana heinäkuussa. Tästä tapahtumasta on tullut Espanjan symboli Ernest Hemingwayn kirjoitusten ansiosta. Hän kuvasi spektaakkelia klassikkoromaanissaan "Aurinko nousee myös". Enciero on vaarallinen (vaikkakin turvallinen) tapahtuma, jonka aikana osallistujat juoksevat Pamplonan kaduilla vihaisten härkien lauma jahtaamassa heitä. Se on kerran elämässä kokemus, etkä koskaan unohda sitä!

Toinen Espanjan ainutlaatuisista festivaaleista on Tomatina-festivaali. Tämä Bunolin kaupungissa elokuun viimeisellä viikolla järjestettävä tapahtuma on yksi suosituimmista ja riehakkaimmista espanjalaisista festivaaleista. Juhlan aikana kadulle pudotetaan rekkakuormaisia tomaatteja, joilla paikalliset ja turistit takovat toisiaan. Se on hullu, (erittäin sotkuinen) ja unohtumaton kokemus.

San Juanin kesäjuhla on hyvä aika vierailla Espanjan rannikkoalueilla. Monet yhteisöt pitävät kokkoa rannoilla ja järjestävät tähän tapahtumaan liittyviä rituaaleja, kuten tulen yli hyppäämistä. Tämä perinne juontaa juurensa muinaisista pakanallisista ajoista, jolloin uskottiin, että jumalat olivat lähempänä tähän aikaan vuodesta.

Alicante on toinen kaupunki, jossa sytytetään kokoja San Juanin aikana, ja pääkaduille pystytetään papier mache -patsaita, jotka ovat usein karikatyyreja kuuluisista espanjalaisista. Valencian kaupungilla on myös oma versio tästä festivaalista Las Fallasin aikana, jolloin katuja koristavat ilotulitteet ja massiiviset paperimassa-kuvat.

Hieman kevyempi on karnevaali, joka järjestetään helmi- ja maaliskuussa paaston alkusoittona. Juhlat ovat äänekkäitä, loistokkaita ja hulluja, ja paikalliset pukeutuvat kaikkiin pukuihin ja juhlivat ennen paaston ja itsetutkiskelun aikaa. Joissain paikoissa kaduilla kuljetetaan ainutlaatuista Entierro de la Sardinana tunnettua rituaalia, jossa sardiinikuva haudataan ja sitten poltetaan.

Talvilomat

Talviloma Espanjassa on loistava tilaisuus kokea toinen puoli maata. Sää on yleensä lämpimämpi kuin Pohjois-Euroopassa, joten se sopii ihanteellisesti perhelomalle tai ystävien kanssa matkalle. Tarjolla on paljon aktiviteetteja, kuten kävelyreittejä vuoristossa ja vierailemista kiehtovissa pienissä kylissä perinteisen espanjalaisen keittiön herkkujen nauttimiseen.

Osallistuminen ruoanlaittokurssille on loistava tapa löytää parhaat espanjalaiset reseptit ja tekniikat, joita voidaan käyttää kotona. Perinteisiä ruokia, kuten paellaa, gazpachoa ja churroja, voi nauttia talvilomalla Espanjassa. Voit jopa kokeilla joitain eksoottisempia paikallisia ruokia, kuten vuohenmuhennos Kanariansaarilla tai sika Murciassa. Kuuluisa Bilbaon Guggenheim-museo on avoinna myös talvella, ja se on täydellinen taiteen ystäville!

Joulu on suuri juhla Espanjassa, ja monet perinteet ovat peräisin menneisyydestä. Joulun aikaan perheet kokoontuvat yhteen, sisustavat kotinsa ja vaihtavat lahjoja. Lapset kirjoittavat kirjeen Los Reyes Magosille, jonka he uskovat tuovan lahjoja tammikuun 6. päivänä ja syövän erikoiskakun nimeltä Roscon de Reyes. Seuraavana päivänä lapset avaavat lahjansa ja löytävät usein kustakin laatikosta pienen hahmon, joka on yksi Kolmesta Kuninkaasta. Lisäksi monille yrityksille on tyypillistä antaa työntekijöilleen joulukori eli cesta de Navidad, joka on täytetty perinteisillä herkuilla.

Talvella järjestetään myös useita juhlallisia tapahtumia, erityisesti suuremmissa kaupungeissa. Valencian kaupunki on erityisen vaikuttava tänä aikana, sillä valtava valonäyttö kattaa jokaisen kadun ja aukion kaupungin keskustassa. Kaupungin vierailijat voivat nauttia joulumarkkinoista, vierailla katedraalissa ja katsella upeaa Kolmen kuninkaan paraatia.

Muissa kaupungeissa, kuten Madridissa ja Barcelonassa, järjestetään myös erilaisia talvijuhlia, joten ne ovat erinomaisia valintoja niille, jotka haluavat nauttia talvilomasta Espanjassa. Joulumarkkinat, vierailut useille kuuluisille monumenteille ja upea uudenvuodenaatto tekevät näistä kahdesta kaupungista täydellisen valinnan kulttuuria ja jännitystä täyteen lomalle!