A spanyolországi nyaralás kiváló módja annak, hogy megtapasztalja az ország gazdag kultúráját és hagyományait. Ezen ünnepek nagy része vallási eredetű, és különféle ünnepségek kísérik.

A valenciai Fallas egy szórakoztató nyári vásár, ahol hatalmas szobrok láthatók, amelyeket éjszaka elégetnek egy lenyűgöző fényshow során. A Halloween nem olyan nagy dolog Spanyolországban, de a családok egy hagyományos vacsorára gyűlnek össze november 1-jén, hogy tisztelegjenek az elhunytak előtt.

Nagyhét

A nagyhét, más néven Semana Santa, az ünnepélyes, de lenyűgöző körmenetek ideje. Ez a katolikus vallási testvéri közösségek (hermandades vagy testvériségek) éves tiszteletadása Krisztus szenvedése előtt a nagyböjt utolsó hetében – a húsvétot megelőző hetekben.

Minden testvéri közösségnek megvan a maga felvonulása, különleges öltözékkel és dísztárgyakkal. A ruhák sokkolhatják a látogatókat – egyesek a Klu Klux Klanhoz hasonlítják őket –, de az egyenruhák a régi hagyományok tiszteletét jelzik. A kapucnikat úgy tervezték, hogy ne lássák minden egyes ember arcát. Minden testvéri közösségnek megvan a saját éneke – egy „saeta” –, amelyet közvetlenül a körmenetben lévő szobroknak énekelnek, és úgy tűnik, mintha élnének és beszélnének veled.

A legkidolgozottabb felvonulást Sevillában tartják, amelyet a nemzetközi turisztikai érdeklődés fesztiváljává nyilvánítottak. Hagyományairól azt hiszik, hogy az ellenreformációig nyúlnak vissza, bár a korábbi keresztény jámborságban gyökereznek. Híres „pasos”, élethűen festett faszobrairól, amelyek Krisztus szenvedésének egyes jeleneteit ábrázolják, vagy Szűz Máriát ábrázoló képekről, amelyek visszafogott gyászt mutatnak fia kínzása és halála miatt. E szobrok közül sok a nagy ókor művészi remeke.

Spanyolország középső és déli részének számos városában, köztük a festői szépségű Segovia városában is tartanak más jelentős nagyhéti ünnepségeket. A város gyönyörű vízvezetékei, palotái és katedrálisa varázslatos hátteret adnak a komor felvonulásoknak ezen a héten. Az utcák minden nap megtelnek a helyi testvériségek legszebb díszruháiba öltözött tagjaival, akik hatalmas, gyertyákkal és virágokkal díszített „tronókat” visznek.

Idén a „Virgen de los Dolores” trónt nyolc sorban, lila köntösbe öltözött, arany díszeket viselő férfiak vitték körbe a városban. A felvonulást a Rescate testvériség vezeti, és több ezer ember nézi. A hét folyamán más testvéri közösségek sokféle körmenetet tartanak saját „costaleróikkal”, jelmezeikkel, dalaikkal és témáikkal. Ezen események közül sok félelmetes, és nem ritka, hogy a nézők könnyekig meghatódnak.

A turisták úgy vélik, hogy az autóbérlés az egyik legjobb módja annak, hogy mindezt élvezzék. Spanyolország kínál. Turista osztályú autó bérlése a madridi repülőtéren körülbelül 17 euróba kerül naponta, a Tenerife repülőtéren pedig körülbelül 16 euróba naponta.

Karnevál

A farsang az utolsó búcsú napja a böjt kezdete előtt, a böjt és a bűnbánat 40 napos időszaka, amelyet a keresztények tartanak a húsvétig. Ez a mulatság, a zene, a paródiák, a jelmezek és a sok evés ideje. Hagyományosan a hamvazószerdát megelőző napokban vagy hetekben zajlik, és az egyik legnépszerűbb ünnepség Spanyolországban.

Míg Madrid és Barcelona vad ünnepeikről ismert, más városok teljesen új szintre emelik a bulit. Cadiz például egészen másképpen közelíti meg ezt a szórakoztató és pompás ünnepséget. Ennek a tengerparti városnak az ünnepei inkább a zenére és a humorra összpontosítanak. Az utcák tele vannak színes ruhákba öltözött trubadúrokkal, akik olyan dalokat énekelnek, amelyek gyakran nevetségessé teszik hírességeket és politikusokat.

Bár ennek az ünnepnek a pontos eredete ismeretlen, pogány gyökerei vannak, és sokan úgy vélik, hogy a római napforduló ünnepéhez, a Saturnalia-hoz kapcsolódik. Az is széles körben elterjedt nézet, hogy a „karnevál” szó a „búcsú a testtől” kifejezésből származik.

A sok különbség ellenére minden régiónak megvannak a saját hagyományai és eseményei, amelyek a karnevál idején zajlanak. Néhány példa:

Tenerife szigetén a karnevál nagyon hasonlít a Rióban vagy a Karib-tengeren található karneválokhoz. Az ünnepségek igényesen feldíszített úszók felvonulásával kezdődnek, és különféle vetélkedőkkel, zenés koncertekkel, műsorokkal és táncos mulatságokkal folytatódnak. A fesztivál egyik legérdekesebb eseménye a Szardínia temetése, amely az ünnepség utolsó napján történik. A legenda szerint egyszer egy csapat álarcos férfi és nő több tonna szardíniát hozott a városba, és eltemette őket a város központjában. Ennek az volt a célja, hogy megmutassák szatírájukat, és nevetségessé tegyék az éppen zajló ünnepségek túlzásait. A hagyomány azóta a mai napig átöröklődött. Ez egy nagyon vicces módja a karnevál megünneplésének, és mindenképpen érdemes megnézni, ha ellátogat Spanyolország ezen részébe.

Nyári fesztiválok

Spanyolország szeret ünnepelni, és számos fesztiválja világhírű. Ezen események során megtapasztalhatja Spanyolország olyan oldalát, amelyet általában nem mutatnak be a látogatóknak. A színes ételharcoktól a kidolgozott jelmezversenyekig minden fesztivál valami egyedit és emlékezeteset hoz az asztalra.

A leghíresebb ezek közül a Bikák futása, amelyre Pamplonában, a Sanfermines alatt, júliusban kerül sor. Ez az esemény Spanyolország szimbólumává vált Ernest Hemingway írásainak köszönhetően, aki „A nap is felkel” című klasszikus regényében ábrázolta a látványt. Az encierro egy veszélyes (bár biztonságos) esemény, amelynek során a résztvevők Pamplona utcáin rohangálnak, miközben dühös bikák csordája üldözi őket. Ez egyszeri élmény az életben, és soha nem fogod elfelejteni!

Spanyolország másik egyedülálló fesztiválja a Tomatina fesztivál. Az augusztus utolsó hetében, Bunol városában megrendezésre kerülő esemény az egyik legnépszerűbb és legrangosabb spanyol fesztivál. Az ünneplés alatt teherautónyi paradicsomot dobnak ki az utcára, amivel a helyiek és a turisták is megdobálják egymást. Őrült, (nagyon rendetlen) és felejthetetlen élmény.

San Juan nyári ünnepe remek alkalom arra, hogy meglátogassa Spanyolország tengerparti régióit. Sok közösség máglyát gyújt a strandokon, és rituálékkal övezi ezt az eseményt, beleértve a tűzön való átugrást is, amely hagyomány az ősi pogány időkig nyúlik vissza, amikor azt hitték, hogy az istenek közelebb vannak az évnek ebben a szakaszában.

Alicante egy másik város, ahol máglyát gyújtanak San Juan idején, és a főutcákon papírmasé szobrokat állítanak, amelyek gyakran a híres spanyolok karikatúrái. Valencia városának is megvan a maga változata ennek a fesztiválnak a Las Fallas idején, amikor az utcákat tűzijátékok és hatalmas papírmasé-képek díszítik.

Egy kicsit könnyedebb a karnevál, amelyet februárban és márciusban tartanak a nagyböjt előjátékaként. Az ünnepségek hangosak, rikítóak és őrültek, a helyiek jelmezbe öltöznek és buliznak a böjt és az önreflexió időszaka előtt. Egyes helyeken az Entierro de la Sardina néven ismert egyedi rituálét végzik az utcákon, amelynek során egy szardínia alakot elásnak, majd elégetnek.

Téli ünnepek

A spanyolországi téli vakáció nagyszerű lehetőség az ország másik oldalának megtapasztalására. Az időjárás általában melegebb, mint Észak-Európában, így ideális családi nyaraláshoz vagy baráti kirándulásokhoz. Rengeteg tevékenységet élvezhet, a hegyi sétaútvonalaktól és a varázslatos kis falvak látogatásán át a hagyományos spanyol konyha élvezetéig.

A főzőtanfolyamon való részvétel fantasztikus módja annak, hogy felfedezze a legjobb spanyol recepteket és technikákat, amelyeket otthon is használhat. A spanyolországi téli vakáció során a hagyományos ételek, mint a paella, a gazpacho és a churros egyaránt fogyaszthatók. Még az egzotikusabb regionális ételeket is megkóstolhatja, mint például a kecskepörköltet a Kanári-szigeteken vagy a szopós malacot Murciában. A híres bilbaói Guggenheim Múzeum télen is nyitva tart, tökéletes a művészet szerelmeseinek!

A karácsony egy hatalmas ünnep Spanyolországban, sok hagyománya van a múltból. Karácsonykor a családok összegyűlnek, feldíszítik otthonukat és ajándékokat cserélnek. A gyerekek levelet írnak Los Reyes Magosnak, aki szerintük január 6-án ajándékokat hoz, és megeszik a Roscon de Reyes nevű különleges tortát. Másnap a gyerekek felbontják ajándékaikat, és gyakran minden dobozban találnak egy kis figurát a három királyok közül. Emellett sok vállalkozásra jellemző, hogy hagyományos finomságokkal megtöltött karácsonyi kosarat vagy cesta de Navidad-ot adnak alkalmazottaiknak.

Számos ünnepi eseményre is sor kerül télen, különösen a nagyobb városokban. Valencia városa különösen lenyűgöző ebben az időszakban, a városközpont minden utcáját és terét lefedő hatalmas fénykijelzővel. A városba látogatók élvezhetik a karácsonyi vásárokat, meglátogathatják a katedrálist és megtekinthetik a látványos Háromkirályi Felvonulást.

Más városok, például Madrid és Barcelona is számos téli ünnepségnek ad otthont, így ezek kiváló választások azok számára, akik téli szünetet szeretnének Spanyolországban. A karácsonyi vásárok, a számos híres műemlék meglátogatása és a mesés szilveszter tökéletes választássá teszik ezt a két várost egy kultúrával és izgalommal teli nyaraláshoz!