Monplaisir.
I Peterhof, förutom det magnifika
stora palatset från kejsarinnan Elizabeth I:s era, finns det inte mindre anmärkningsvärda och intressanta byggnader och strukturer. Bland dem är en speciell plats ockuperad av kejsar Peter den stores lilla palats. Du kan hyra en bil för att resa runt i St. Petersburg på bookingautos-webbplatsen. Priser i Ryssland börjar från 11 euro per dag.



Det kallas Monplaisir,
vilket betyder - "mitt nöje". Detta palats blev Peterhofs första stora byggnad och byggdes av arkitekten I. Braunstein från 1714 till 1723 i monarkens favoritstil - holländaren. Från början av dess konstruktion är det vanligt att räkna sidorna i byggnadskrönikan i historien om "Ryssian Kingdom of Fountains". Palatset var Peters favoritskapare, det var han som gav palatset ett sådant namn, valde en plats för konstruktion och upprättade en byggnadsplan. Den första paviljongen i palatset är det så kallade "lusthaus" - "nöjeshus".



Kvadratisk i plan med ett tegel
golv och fyra stora dörrar, kulminerar den i en fyrsidig kupol genom vilken ljuset flödar ner ovanifrån. Interiören är dekorerad med dukar av västeuropeiska konstnärer från 1600- och 1700-talen. Från "Lusthaus" kan du ta dig till Östra Galleriet, som är cirka tjugo meter långt.



Det verkar mycket rymligt och ljust,
eftersom ett tjugotal fönster, som samtidigt är dörrar, visuellt förenar rummet med den omgivande magnifika parken. Det finns nästan ingen vägg på södra sidan, i norr är fönsteröppningarna smala och bildar bryggor, som är vända mot ek - favoritmaterialet för den stora reformatorn i Ryssland. Väggarna i East Gallery innehåller målningar av holländska och flamländska konstnärer, som förvärvades under ledning av ägaren av palatset. Tsar Peter Alekseevich var särskilt förtjust i dukar med utsikt över havet.



När du har passerat tröskeln
till nästa rum i palatset, Lacquer Office, befinner du dig plötsligt i den magiska östvärlden med dess ljusa färger och intrikata landskap , samt föremål för dekorativ och brukskonst. Tillsammans med lackskåpet, bland palatset, bör köket särskiljas, som förresten, enligt traditionen från början av artonhundratalet, var beläget i den centrala delen av palatset. Det är intressant att notera det faktum att ganska ofta i just detta kök, som då kallades Povarnya, den kungliga älskarinna till Monplaisir själv, kejsarinnan Ekaterina Alekseevna, gärna "trollade" över tillagningen av olika rätter.



Det mest respektabla och omfångsrika
rummet i palatset är Hallen, som var avsedd för att ta emot gäster och diplomater. Ofta var det här baler hölls, som på den tiden kallades "sammankomster". Ett speciellt rum i palatset är kejsarens sovrum. Det är arrangerat, som alla rum i palatset, i holländsk stil. Inredningen domineras av återhållsamma och lugna toner - brunt och oliv. Den öppna spisen ger en speciell komfort till sängkammaren. Den stora himmelssängen drar allas uppmärksamhet. Överflödet av autentiska saker skapar en speciell effekt av den osynliga närvaron av ägaren av palatset ... I Monplaisir ser allt ut som om dess invånare gick ut på en promenad i några minuter, och besökarna saknade dem ... åh, vad synd!