Monplaisir.
V Peterhofu se kromě velkolepého
Grand Palace z éry císařovny Alžběty I. nacházejí neméně pozoruhodné a zajímavé budovy a stavby. Mezi nimi zvláštní místo zaujímá malý palác císaře Petra Velikého. Na webu bookingautos si můžete pronajmout auto a cestovat po Petrohradu. Sazby v Rusku začínají od 11 eur za den.



Jmenuje se Monplaisir,
což znamená – „moje potěšení“. Tento palác se stal první větší stavbou Peterhofu a nechal ho postavit architekt I. Braunstein v letech 1714 až 1723 v oblíbeném panovníkově stylu – holandském. Od počátku její výstavby je zvykem počítat stránky stavební kroniky do historie „Ruského království fontán“. Palác byl oblíbeným dílem Petra, byl to on, kdo dal paláci takové jméno, vybral místo pro stavbu a vypracoval plán stavby. Prvním pavilonem paláce je tzv. „lusthaus“ – „zábavní dům“.



Čtvercový půdorys s cihlovou
podlahou a čtyřmi velkými dveřmi vrcholí čtyřstrannou kupolí, kterou shora proudí světlo. Interiér je vyzdoben plátny západoevropských umělců 17. a 18. století. Z "Lusthausu" se dostanete do Východní galerie, která je asi dvacet metrů dlouhá.



Působí velmi prostorně a lehce,
protože asi dvacet oken, která jsou zároveň dveřmi, vizuálně sjednocuje místnost s okolním nádherným parkem. Na jižní straně není téměř žádná zeď, na severu jsou okenní otvory úzké a tvoří pilíře, které jsou obloženy dubem - oblíbeným materiálem velkého reformátora Ruska. Stěny Východní galerie obsahují obrazy holandských a vlámských umělců, které byly získány pod vedením majitele paláce. Car Peter Alekseevich měl obzvláště rád plátna s výhledem na moře.



Když překročíte práh
další místnosti paláce, lakovny, najednou se ocitnete v kouzelném světě Východu s jeho jasnými barvami a složitou krajinou. , ale i předměty dekorativního a užitého umění. Spolu s Lakovacím kabinetem je třeba mezi prostory paláce odlišit Kuchyň, která se mimochodem podle tradice z počátku osmnáctého století nacházela ve střední části paláce. Zajímavostí je, že právě v této kuchyni, která se tehdy jmenovala Povarnya, často sama královská milenka Monplaisir, císařovna Jekatěrina Aleksejevna, ráda „čarovala“ nad přípravou různých pokrmů.



Nejslušnější a nejobjemnější
místností v paláci je Síň, která byla určena pro přijímání hostů a diplomatů. Často se zde konaly plesy, kterým se v té době říkalo „shromáždění“. Zvláštní místností v paláci je císařova ložnice. Je zařízen, stejně jako všechny pokoje v paláci, v holandském stylu. V dekoru dominují zdrženlivé a klidné tóny - hnědé a olivové. Krb poskytuje ložnici zvláštní pohodlí. Velká postel s nebesy přitahuje pozornost každého. Množství autentických věcí vytváří zvláštní efekt neviditelné přítomnosti majitele paláce ... V Monplaisir vše vypadá, jako by jeho obyvatelé vyšli na pár minut na procházku a návštěvníci je minuli ... oh, škoda!