Monplaisir.
Péterhofban az I. Erzsébet császárné korabeli csodálatos
nagypalota mellett nem kevésbé figyelemre méltó és érdekes épületek és építmények találhatók. Közülük különleges helyet foglal el Nagy Péter császár kis palotája. A bookingautos webhelyen autót bérelhet Szentpétervár körüli utazáshoz. Az árak Oroszországban napi 11 eurótól kezdődnek.



Monplaisirnek hívják,
ami azt jelenti, hogy "örömöm". Ez a palota lett Peterhof első nagyobb épülete, és I. Braunstein építész építette 1714-től 1723-ig az uralkodó kedvenc stílusában, a holland stílusban. Építésének kezdetétől szokás az építési krónika lapjait a "Szökőkutak Orosz Királysága" történetében beszámolni. A palota Péter kedvenc ötlete volt, ő adta a palotának ezt a nevet, választotta ki az építkezés helyét, és ő készítette el az építési tervet. A palota első pavilonja az úgynevezett "lusthaus" - "vidámház".



Tér alaprajzú, tégla
padlóval és négy nagy ajtóval, egy négyoldalú kupolában csúcsosodik ki, amelyen keresztül felülről árad le a fény. A belső teret a 17. és 18. századi nyugat-európai művészek vásznai díszítik. A „Lusthausból” a mintegy húsz méter hosszú Keleti Galériába lehet eljutni.



Nagyon tágasnak és világosnak tűnik,
hiszen körülbelül húsz ablak, amely egyben ajtó is, vizuálisan egyesíti a helyiséget a környező csodálatos parkkal. A déli oldalon szinte nincs fal, északon az ablaknyílások keskenyek, és mólókat képeznek, amelyek tölgyfával - Oroszország nagy reformátorának kedvenc anyagával - néznek szembe. Az East Gallery falain holland és flamand művészek festményei láthatók, amelyeket a palota tulajdonosának irányítása alatt szereztek be. Alekszejevics Péter cár különösen szerette a tengerre néző vásznakat.



A palota szomszédos helyiségének, a Lakkiroda küszöbének
átlépésével hirtelen a Kelet varázslatos világában találja magát élénk színeivel és bonyolult tájaival. , valamint díszítő- és iparművészeti tárgyak. A Lakkszekrény mellett a palota helyiségei közül kiemelendő a Konyha, amely egyébként a XVIII. század eleji hagyomány szerint a palota központi részén kapott helyet. Érdekes megjegyezni, hogy gyakran éppen ebben a konyhában, amelyet akkoriban Povarnyának hívtak, maga Monplaisir királyi szeretője, Jekaterina Alekszejevna császárné is szívesen "varázsolt" különféle ételek elkészítésére.



A palota legtekintélyesebb és legterjedelmesebb
helyisége a Csarnok, mely vendégek és diplomaták fogadására szolgált. Gyakran itt tartottak bálokat, amelyeket akkoriban "gyűléseknek" neveztek. A palota különleges helyisége a császár hálószobája. A palota minden szobájához hasonlóan holland stílusban van berendezve. A dekorációt a visszafogott és nyugodt tónusok uralják - barna és olíva. A kandalló különleges kényelmet ad a hálószobának. A nagy baldachinos ágy mindenki figyelmét felkelti. A rengeteg autentikus dolog különleges hatást kelt a palota tulajdonosának láthatatlan jelenlétében... Monplaisirben minden úgy néz ki, mintha a lakói kimentek volna egy pár percre sétálni, és a látogatóknak hiányoztak... ó, milyen kár!