Monplaisir.
În Peterhof, pe lângă magnificul
Marele Palat din epoca împărătesei Elisabeta I, există clădiri și structuri nu mai puțin remarcabile și interesante. Printre acestea, un loc aparte îl ocupă micul palat al împăratului Petru cel Mare. Puteți închiria o mașină pentru a călători prin Sankt Petersburg pe site-ul bookingautos. Tarifele în Rusia pornesc de la 11 euro pe zi.



Se numește Monplaisir,
ceea ce înseamnă - „plăcerea mea”. Acest palat a devenit prima clădire majoră a lui Peterhof și a fost construit de arhitectul I. Braunstein între 1714 și 1723 în stilul preferat al monarhului - olandezul. Încă de la începutul construcției sale, se obișnuiește să se numere paginile cronicii clădirii din istoria „Regatului rus al fântânilor”. Palatul a fost creația preferată a lui Petru, el a fost cel care a dat palatului un astfel de nume, a ales un loc pentru construcție și a întocmit un plan de construcție. Primul pavilion al palatului este așa-numitul „lusthaus” - „casa de distracție”.



În plan pătrat, cu podea de cărămidă
și patru uși mari, culminează cu o cupolă cu patru laturi prin care lumina coboară de sus. Interiorul este decorat cu pânze ale artiștilor vest-europeni din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. Din „Lusthaus” se poate ajunge la Galeria de Est, care are aproximativ douăzeci de metri lungime.



Pare foarte spațios și luminos,
întrucât aproximativ douăzeci de ferestre, care sunt în același timp uși, unesc vizual camera cu parcul magnific din jur. Aproape că nu există perete pe latura de sud, la nord deschiderile ferestrelor sunt înguste și formează piloni, care sunt acoperiți cu stejar - materialul preferat al marelui reformator al Rusiei. Pereții Galeriei de Est conțin picturi ale artiștilor olandezi și flamand, care au fost achiziționate sub îndrumarea proprietarului palatului. Țarul Petru Alekseevici îi plăcea în special pânzele cu vedere la mare.



După ce ai trecut pragul
al următoarei încăperi a palatului, Biroul Lacului, te trezești dintr-o dată în lumea magică a Estului, cu culorile sale strălucitoare și peisajele complexe. , precum și obiecte de artă decorativă și aplicată. Alături de Cabinetul Lac, printre incinta palatului trebuie să se distingă Bucătăria, care, de altfel, conform tradiției de la începutul secolului al XVIII-lea, se afla în partea centrală a palatului. Este interesant de remarcat faptul că, destul de des, chiar în această bucătărie, care se numea atunci Povarnya, însăși amanta regală a lui Monplaisir, împărăteasa Ekaterina Alekseevna, a fost fericită să „conjure” cu privire la pregătirea diferitelor feluri de mâncare.



Cea mai respectabilă și voluminoasă cameră
din palat este Sala, care era destinată primirii oaspeților și diplomaților. Adesea, aici se țineau baluri, care la vremea aceea se numeau „adunări”. O cameră specială din palat este dormitorul împăratului. Este amenajat, ca toate camerele din palat, in stil olandez. Decorul este dominat de tonuri reținute și calme - maro și măsliniu. Semineul ofera un confort deosebit dormitorului. Patul mare cu baldachin atrage atentia tuturor. Abundența lucrurilor autentice creează un efect deosebit al prezenței invizibile a proprietarului palatului... În Monplaisir, totul arată de parcă locuitorii săi au ieșit la plimbare pentru câteva minute, iar vizitatorii le-au ratat... oh, ce păcat!