Monplaisir.
In Peterhof zijn, naast het prachtige
Grand Palace uit de tijd van keizerin Elizabeth I, niet minder opmerkelijke en interessante gebouwen en constructies. Onder hen wordt een speciale plaats ingenomen door het kleine paleis van keizer Peter de Grote. U kunt een auto huren om door St. Petersburg te reizen op de website van bookingautos. Tarieven in Rusland beginnen vanaf 11 euro per dag.



Het heet Monplaisir,
wat betekent - "mijn plezier". Dit paleis werd het eerste grote gebouw van Peterhof en werd gebouwd door de architect I. Braunstein van 1714 tot 1723 in de favoriete stijl van de vorst - de Nederlanders. Vanaf het begin van de constructie is het gebruikelijk om de pagina's van de bouwkroniek te tellen in de geschiedenis van het "Russische koninkrijk van fonteinen". Het paleis was het favoriete geesteskind van Peter, hij was het die het paleis zo'n naam gaf, een bouwplaats uitkoos en een bouwplan opstelde. Het eerste paviljoen van het paleis is het zogenaamde "lusthaus" - "amusementshuis".



Vierkant in plattegrond met een bakstenen
vloer en vier grote deuren, het culmineert in een vierzijdige koepel waardoor licht van boven naar beneden valt. Het interieur is versierd met doeken van West-Europese kunstenaars uit de 17e en 18e eeuw. Vanaf het "Lusthaus" kun je naar de East Gallery, die ongeveer twintig meter lang is.



Het lijkt erg ruim en licht,
aangezien een twintigtal ramen, die tegelijkertijd deuren zijn, de ruimte visueel verenigen met het omringende prachtige park. Er is bijna geen muur aan de zuidkant, in het noorden zijn de raamopeningen smal en vormen pijlers, die zijn bekleed met eikenhout - het favoriete materiaal van de grote hervormer van Rusland. Op de muren van de Oostgalerij hangen schilderijen van Nederlandse en Vlaamse kunstenaars, die onder leiding van de eigenaar van het paleis zijn verworven. Tsaar Peter Alekseevich was vooral dol op doeken met uitzicht op de zee.



Nadat je de drempel
van de volgende kamer van het paleis, het Lacquer Office, hebt overschreden, bevind je je plotseling in de magische wereld van het Oosten met zijn felle kleuren en ingewikkelde landschappen , evenals voorwerpen van decoratieve en toegepaste kunst. Samen met het lakkabinet, onder de gebouwen van het paleis, moet de keuken worden onderscheiden, die trouwens, volgens de traditie van het begin van de achttiende eeuw, zich in het centrale deel van het paleis bevond. Het is interessant om op te merken dat keizerin Ekaterina Alekseevna heel vaak in deze keuken, die toen Povarnya heette, de koninklijke minnares van Monplaisir zelf, graag "tooverde" over de bereiding van verschillende gerechten.



De meest respectabele en volumineuze
kamer in het paleis is de hal, die bedoeld was voor het ontvangen van gasten en diplomaten. Vaak werden hier ballen gehouden, die in die tijd "assemblages" werden genoemd. Een bijzondere kamer in het paleis is de slaapkamer van de keizer. Het is, zoals alle kamers in het paleis, in Hollandse stijl ingericht. Het decor wordt gedomineerd door ingetogen en rustige tinten - bruin en olijf. De open haard geeft een bijzonder comfort aan de slaapkamer. Het grote hemelbed trekt ieders aandacht. De overvloed aan authentieke dingen creëert een speciaal effect van de onzichtbare aanwezigheid van de eigenaar van het paleis ... In Monplaisir ziet alles eruit alsof de bewoners een paar minuten zijn gaan wandelen, en bezoekers hebben ze gemist ... oh, wat jammer!