Bodo kallas "minimetropolen" i Nordnorge och har en levande och dynamisk själ tack vare sina små butiker, kulinariska utforskningar och många kulturevenemang som den är värd för. Det är också den idealiska platsen för att planera en utflykt till en av många parker eller till atmosfären av polcirkeln: för sportälskare är det den idealiska platsen för kajakpaddling eller vandring.

Innan resan bokar många turister en bil i Norge online för att få ett förmånligt hyrespris, se fler sevärdheter och inte vara beroende av resegrupper. På Oslos flygplats börjar kostnaden för en kompaktklassbil från 18 euro per dag, på Bodø flygplats är kostnaden ca. samma - från 19 euro per dag.

Vad att se i Bodö i Norge

Kopplingen till naturen är ett mycket starkt inslag i staden: från centrum når du enkelt Börvastindan, du kommer att ha möjlighet att åka skidor i Budömarka naturområde och organisera resor till Saltstraumen, som anses vara den kraftfullaste havsvirveln i världen. Bubbelpooler når 10 meter i diameter och 5 meter djupa och rinner ut i kanalen som förbinder Saltenfjord och Skjerstadfjor. Bodo ligger i Saltenregionen och är en bekväm utgångspunkt för att beundra inlandsnaturen och utforska den charmiga kustlinjen. Bland aktiviteterna som ska göras är också anordnandet av en vandring för att möta havsörnarna. Missa inte stadens gatukonst- och flygmuseum.



Bodo-katedralen

Bodo-katedralen byggdes på ruinerna av en gammal kyrka som förstördes under andra världskrigets bombningar. 1946 hölls en internationell tävling för att rita om den nya byggnaden: den vanns av arkitekterna Hermann Munte-Kaas och Gudolf Blakstad.Katedralen byggdes i betong, och den första stenen lades 1954. Kyrkan med skulptur utanför rymmer nästan 900 personer.En 12-meters målat glas fönster reser sig över altaret. Katedralen kan räkna med ett oberoende 36 meter högt torn med 3 klockor.

vik


Bodobukten
, som ligger ovanför polcirkeln, är den perfekta platsen att besöka Lofotenöarna. Detta är en av de mest minnesvärda och imponerande platserna, destinationen för olika organiserade turer. Det finns flera öar i närheten, såsom Straumoja och Knaplundoja.



Port

Bodos hamn kommer att ge dig en magisk atmosfär tack vare det vackra ljusspelet och närvaron av örnar. Detta är en av de idealiska platserna för att ta foton, samt för att bekanta sig med det dagliga livet i staden och dess historia. Det är också en mötesplats för lokalbefolkningen och det finns flera klubbar i närheten. Staden, med utgångspunkt från detta område, har utvecklats starkt de senaste åren och har förenat flera kommuner. När det gäller kultur och evenemang växer Bodo dessutom ständigt så mycket att det 2024 kommer att bli Europas kulturhuvudstad.

Mjelde, strand nära Bodö

Detta är en av stränderna nära staden, perfekt för en dagsutflykt. Vita sandstränder kanske inte är det första man tänker på när man tänker på det arktiska Norge. För att komma till Mjelde kan du ta en promenad och en av dess egenheter är att dess sand ofta är rödaktig till färgen på grund av förekomsten av vissa mineraler. Det är inte idealiskt för simning eftersom vattnet fryser, men stranden är perfekt för att ta bilder och njuta av norrskenet.

Stadens historia

Bodo grundades av köpmän från Trondheim 1816. Det är ett kommersiellt fiskecentrum som specialiserat sig på torsktorkning, såväl som skeppsvarv och bryggerier. Under andra världskriget förstördes större delen av staden av tyska luft- och markaktioner, men byggdes helt om och utvidgades. Återuppbyggnaden omfattade en stor flygplats och förbättrade järnvägar och förbindelser till norra Norge.