Bodo, kterému se říká „mini metropole“ severního Norska, má živou a dynamickou duši díky svým malým obchodům, kulinářským objevům a mnoha kulturním akcím, které pořádá. Je to také ideální místo pro plánování exkurze do jednoho z mnoha parků nebo do atmosféry polárního kruhu: pro milovníky sportu je to ideální místo pro jízdu na kajaku nebo pěší turistiku.

Mnoho turistů si před cestou rezervuje auto v Norsku online, aby získali výhodnou cenu pronájmu, viděli více atrakcí a nebyli závislí na skupinách zájezdů. Na letišti v Oslo začínají náklady na vůz kompaktní třídy od 18 eur za den, na letišti Bodø jsou náklady přibližně stejné - od 19 eur za den.

Co vidět v Bodo v Norsku

Spojení s přírodou je velmi silným prvkem města: z centra se snadno dostanete do hor Börvastindan, budete mít možnost lyžovat v přírodní oblasti Budömarka a organizovat výlety do Saltstraumen, považovaného za nejvýkonnější mořskou vířivku v svět. Vířivky dosahují 10 metrů v průměru a 5 metrů hluboké a ústí do kanálu spojujícího Saltenfjord a Skjerstadfjor. Bodo se nachází v regionu Salten a je vhodným výchozím bodem pro obdivování vnitrozemské přírody a prozkoumávání okouzlujícího pobřeží. Mezi aktivity, které je třeba udělat, patří také organizace vycházky za mořskými orly. Nenechte si ujít městské muzeum pouličního umění a letectví.



Katedrála Bodo

Katedrála Bodo byla postavena na troskách starého kostela zničeného během bombardování druhé světové války. V roce 1946 se konala mezinárodní soutěž přepracovat novou budovu: vyhráli ji architekti Hermann Munte-Kaas a Gudolf Blakstad. Katedrála byla postavena z betonu a první kámen byl položen v roce 1954. Kostel se sochou venku pojme téměř 900 lidí. nad oltářem se tyčí vitráž. Katedrála může počítat s nezávislou 36metrovou věží se 3 zvony.

Bay


Zátoka Bodo
, která se nachází nad polárním kruhem, je ideálním místem k návštěvě Lofotských ostrovů. Jedná se o jedno z nejpamátnějších a nejpůsobivějších míst, cíl různých organizovaných zájezdů. V blízkosti je několik ostrovů, jako je Straumoja a Knaplundoja.



Port

Přístav Bodo vám dá kouzelnou atmosféru díky krásné hře světel a přítomnosti orlů. Je to jedno z ideálních míst pro focení, ale i pro seznámení s každodenním životem města a jeho historií. Je to také místo setkávání místních obyvatel a v okolí je několik klubů. Město, počínaje touto oblastí, se v posledních letech silně rozvinulo a sdružovalo několik obcí. Navíc co se týče kultury a akcí, Bodo neustále roste natolik, že se v roce 2024 stane Evropským hlavním městem kultury.

Mjelde, pláž poblíž Bodo

Toto je jedna z pláží poblíž města, ideální na jednodenní výlet. Pláže s bílým pískem nemusí být to první, co vás napadne, když se řekne arktické Norsko. Do Mjelde se můžete dostat procházkou a jednou z jeho zvláštností je, že jeho písek má často načervenalou barvu kvůli přítomnosti určitých minerálů. Není to ideální na koupání, protože voda zamrzá, ale pláž je ideální pro focení a užívání si polární záře.

Historie města

Bodo bylo založeno obchodníky z Trondheimu v roce 1816. Je to komerční rybářské centrum specializující se na sušení tresky, stejně jako loděnice a pivovary. Během druhé světové války byla většina města zničena německými vzdušnými a pozemními akcemi, ale byla zcela přestavěna a rozšířena. Rekonstrukce zahrnovala velké letiště a vylepšené železnice a spojení do severního Norska.