Bodo, ook wel de "minimetropool" van Noord-Noorwegen genoemd, heeft een levendige en dynamische ziel dankzij de kleine winkeltjes, culinaire ontdekkingstochten en vele culturele evenementen die er worden georganiseerd. Het is ook de ideale plek om een excursie te plannen naar een van de vele parken of naar de sfeer van de poolcirkel: voor sportliefhebbers is het de ideale plek om te kajakken of te wandelen.

Voor de reis boeken veel toeristen online een auto in Noorwegen om een gunstig huurtarief te krijgen, meer bezienswaardigheden te zien en niet afhankelijk te zijn van reisgroepen. Op Oslo airport beginnen de kosten van een compacte auto vanaf 18 euro per dag, op Bodø airport zijn de kosten ongeveer idem - vanaf 19 euro per dag.

Wat te zien in Bodo in Noorwegen

De verbondenheid met de natuur is een zeer sterk element van de stad: vanuit het centrum kunt u gemakkelijk de Börvastindan-bergen bereiken, u heeft de mogelijkheid om te skiën in het natuurgebied Budömarka en uitstapjes te organiseren naar Saltstraumen, beschouwd als de krachtigste zeedraaikolk in de wereld. Whirlpools bereiken een diameter van 10 meter en een diepte van 5 meter en stromen in het kanaal dat Saltenfjord en Skjerstadfjord met elkaar verbindt. Bodo ligt in de regio Salten en is een handig startpunt om de natuur in het binnenland te bewonderen en de charmante kustlijn te verkennen. Onder de te ondernemen activiteiten valt ook de organisatie van een wandeling om de zeearenden te ontmoeten. Mis het straatkunst- en luchtvaartmuseum van de stad niet.



Kathedraal van Bodo

Bodo-kathedraal werd gebouwd op de ruïnes van een oude kerk die tijdens het bombardement van de Tweede Wereldoorlog werd verwoest. In 1946 werd een internationale wedstrijd uitgeschreven om herontwerp het nieuwe gebouw: het werd gewonnen door de architecten Hermann Munte-Kaas en Gudolf Blakstad. De kathedraal werd gebouwd van beton, en de eerste steen werd gelegd in 1954. De kerk met beeldhouwwerk buiten biedt plaats aan bijna 900 mensen. Een 12 meter lange glas-in-loodraam steekt boven het altaar uit. De kathedraal kan rekenen op een onafhankelijke toren van 36 meter hoog met 3 klokken.

Baai


Bodo Bay
, gelegen boven de poolcirkel, is de perfecte plek om de Lofoten-eilanden te bezoeken. Dit is een van de meest memorabele en indrukwekkende plekken, de bestemming van verschillende georganiseerde tours. Er zijn verschillende eilanden in de buurt, zoals Straumoja en Knaplundoja.



Poort

Port of Bodo geeft je een magische sfeer dankzij het prachtige lichtspel en de aanwezigheid van adelaars. Dit is een van de ideale plekken om foto's te maken, maar ook om kennis te maken met het dagelijkse leven van de stad en haar geschiedenis. Het is ook een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking en er zijn verschillende clubs in de buurt. De stad heeft zich vanuit dit gebied de afgelopen jaren sterk ontwikkeld en heeft meerdere gemeenten verenigd. Bovendien groeit Bodo op het gebied van cultuur en evenementen voortdurend zo hard dat het in 2024 de Culturele Hoofdstad van Europa wordt.

Mjelde, strand bij Bodo

Dit is een van de stranden in de buurt van de stad, perfect voor een dagje uit. Witte zandstranden zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt als je aan Arctisch Noorwegen denkt. Om bij Mjelde te komen kun je een wandeling maken en een van de bijzonderheden is dat het zand vaak roodachtig van kleur is vanwege de aanwezigheid van bepaalde mineralen. Het is niet ideaal om te zwemmen omdat het water bevriest, maar het strand is perfect om foto's te maken en te genieten van het noorderlicht.

De geschiedenis van de stad

Bodo werd in 1816 opgericht door kooplieden uit Trondheim. Het is een commercieel visserscentrum dat gespecialiseerd is in het drogen van kabeljauw, evenals scheepswerven en brouwerijen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het grootste deel van de stad verwoest door Duitse lucht- en grondacties, maar werd volledig herbouwd en uitgebreid. De reconstructie omvatte een grote luchthaven en verbeterde spoorwegen en verbindingen met het noorden van Noorwegen.