Borjomi.
Yeşilliklerle çevrili şirin Borjomi kasabası, Tiflis'e 150 kilometre uzaklıkta, Mtkvari (Kura) Nehri vadisinde, yamaçları ormanlarla kaplı küçük sıradağların arasında yer alır.
Borjomi'nin ünü şehre şifalı özelliği olan su getirdi. Şehirde halk arasında soğuk ve sıcak olarak adlandırılan iki kaynak vardır. Soğuk su kaynağı, Borjomi parkının girişinden çok uzak olmayan 9 Nisan Caddesi üzerinde yer almaktadır ve kaplıca, parkın ortasındaki cam çatılı bir köşkte yer almaktadır.
Birçok turist araba kullanmayı tercih ediyor Gürcistan'da kiralama hizmetleri. Batum havaalanında ortalama araç kiralama maliyeti günlük 17 Euro, Tiflis merkezinde - günlük 18 Euro .
Kentin en önemli cazibe merkezlerinden biri de kendine özgü mimarisiyle 9 Nisan yaya caddesidir. Borjomka Nehri üzerindeki kıvrım veya kabuk şeklinde yapılmış köprü, Pers konsolosu Mirza-Riz-Khan'ın 19. yüzyılda yaptırdığı "Firuza" (Turkuaz) adıyla bilinen konağı dikkat çekiyor. Asfalt bir cadde, Borjomula Nehri (yerel ad) boyunca Central Park'ın girişine çıkar.
Borjomi Central Park'ta yürümek keyiflidir - gölgeli ağaç çalılıkları, dinlenmek için banklar, çocuklar için eğlence yerleri, heykelli küçük bir şelale " Prometheus", Borjomka Nehri üzerindeki köprüler.
Yaklaşık bir kilometre olan parkın tamamını geçerseniz, yol ormana çıkar ve oradan sonra iki kilometre, kaplıcalara - kükürt havuzlarına, suyun yaklaşık 30 derece olduğu yol açacaktır. Bu havuzların hamamlarının birçok hastalığa iyi geldiğine inanılıyor. kuş bakışı şehir. Buraya bir dönme dolap yerleştirilmiştir ve bir orman yolu küçük bir Sarov Seraphim kilisesine götürür.
Kura'nın diğer tarafında, St. Nino Caddesi boyunca, arkeolojik nesnelerin bulunduğu bir yerel irfan müzesi vardır. ve Romanov ailesine ait kişisel eşyalar sergilenmektedir. Bina 1890 yılında inşa edilmiştir.
Uzun yürüyüş tutkunları Borjomi-Kharagauli Ulusal Parkı'nı ziyaret edebilir. Parkta farklı zorluk derecelerinde 11 yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Bir günlük rotaya ek olarak, iki ila dört gün arasında hesaplanan daha zor rotalar da var.



Bakuriani.
Borjomi'den çok uzak olmayan Bakuriani köyü. Oraya minibüsle ulaşabilirsiniz, ancak çoğu gezgin, pitoresk yerlerden geçtiği için 37 km uzunluğundaki dar hatlı yolu seçiyor ve yol boyunca guguk kuşunun geçtiği Tsagveri-Tsemi köprüsü Gustave Eiffel tarafından tasarlandı.< Bakuriani, farklı zorluk derecelerinde birçok piste sahip bir kayak merkezidir. Burada istediğiniz zaman dinlenebilirsiniz, ancak turistlerin çoğu kışın gelir.

Surami.
35 km. Borjomi'den. Surami köyü, yalnızca maden suyuyla değil, aynı zamanda Orta Çağ'da zaptedilemez olarak kabul edilen kalesiyle de bilinen iklimsel bir tatil beldesidir. 18. yüzyıla ait belgesel kaynaklarda bahsedilir, ancak içinde bulunan yapı katmanları, kalenin 15-16. >


Yeşil Manastır.
9. yüzyıldan beri bilinen en eski manastırlardan biri 7 km. Borjomi'den St. George adını taşıyor. Pitoresk bir orman alanında yer almaktadır. Rehberlerin anlattığına göre 15. yüzyılda I. Şah Tamaz'ın saldırısı sırasında 300 civarında keşiş Osmanlılar tarafından öldürülmüştür. Ölen kardeşlerin kanı yerel nehri doldurdu ve taşları bugüne kadar kırmızı kaldı.
Borjomi civarında, kısmen korunmuş kaleler teftiş için kullanılabilir - Gogia, Petre ve Sali.
Eğer burada durursanız Borjomi'de birkaç günlüğüne yaklaşık yüz kilometre uzaklıktaki yerleri ziyaret edebilirsiniz: Uplistsikhe ve Vardzia mağara şehirleri, Akhaltsikhe'deki Rabat kaleleri ve Khertvisi, Gori'deki Stalin Müzesi.