Borjomi.
Omringd door groen, ligt de gezellige stad Borjomi op 150 kilometer van Tbilisi in de kloof van de Mtkvari (Kura) rivier tussen kleine bergketens, met hellingen bedekt met bossen.
De roem van de stad werd gebracht door het water, dat geneeskrachtige eigenschappen heeft. Er zijn twee bronnen in de stad, die in de volksmond koud en warm worden genoemd. De koude bron bevindt zich op 9 april Street, niet ver van de ingang van het Borjomi-park, en de warmwaterbron bevindt zich in een paviljoen met een glazen dak in het midden van het park zelf.
Veel toeristen gebruiken liever de auto verhuurdiensten in Georgië. De gemiddelde kosten van het huren van een auto op de luchthaven Batumi is 17 euro per dag, in het centrum van Tbilisi - 18 euro per dag .
Een van de belangrijkste attracties van de stad is de voetgangersstraat van 9 april met zijn eigenaardige architectuur. De brug over de Borjomka-rivier, gemaakt in de vorm van een krul of schelp, het herenhuis van de Perzische consul Mirza-Riz-Khan, gebouwd in de 19e eeuw, bekend als "Firuza" (turkoois), trekt de aandacht. Een geplaveide straat leidt langs de Borjomula-rivier (lokale naam) naar de ingang van het Central Park.
Borjomi Central Park is aangenaam om te wandelen - schaduwrijke struikgewas van bomen, banken om uit te rusten, attracties voor kinderen, een kleine waterval met een sculptuur " Prometheus", bruggen over de Borjomka-rivier.
Als je door het hele park gaat, wat ongeveer een kilometer is, leidt de weg naar het bos en daar, daarna twee kilometer, het zal leiden tot thermale bronnen - zwavelpoelen, het water waarin het ongeveer 30 graden is. Er wordt aangenomen dat de baden van deze zwembaden helpen bij veel ziekten.
Voor de ingang van het park bevindt zich een kabelbaanstation dat u naar het plateau brengt, waar u kunt genieten van het uitzicht op het park en de stad vanuit vogelperspectief. Hier is een reuzenrad geïnstalleerd en een bosweg leidt naar een kleine kerk van Seraphim van Sarov.
Aan de andere kant van de Kura, langs St. Nino Street, is er een museum met lokale kennis, waar archeologische voorwerpen en persoonlijke bezittingen van de familie Romanov worden tentoongesteld. Het gebouw is gebouwd in 1890.
Fans van lange wandelingen kunnen een bezoek brengen aan het Borjomi-Kharagauli National Park. Er zijn 11 wandelroutes van verschillende moeilijkheidsgraden in het park. Naast de eendaagse route zijn er moeilijkere, berekend op twee tot vier dagen.



Bakuriani.
Niet ver van Borjomi ligt het dorp Bakuriani. Je kunt er met een minibus komen, maar de meeste reizigers kiezen voor de smalspoorweg van 37 km lang, omdat deze door pittoreske plaatsen loopt, en de Tsagveri-Tsemi-brug, die de koekoek onderweg passeert, is ontworpen door Gustave Eiffel.< Br>Bakuriani is een skigebied met verschillende pistes van verschillende moeilijkheidsgraden. U kunt hier op elk moment ontspannen, maar het grootste deel van de toeristen komt in de winter.

Surami.
Gelegen op 35 km. van Bordzjomi. Surami dorp is een klimatologische badplaats, niet alleen bekend om zijn mineraalwater, maar ook om zijn fort, dat in de Middeleeuwen als onneembaar werd beschouwd. Het wordt genoemd in documentaire bronnen in de 18e eeuw, maar de bouwlagen die erin gevonden zijn, geven aan dat het fort al bestond in de 15e-16e eeuw. In 1984 filmde Sergei Parajanov de film "The Legend of the Surami Fortress".


Groen klooster.
Bekend sinds de 9e eeuw, een van de oudste kloosters ligt op 7 km. van Borjomi, draagt ​​de naam van St. George. Gelegen in een schilderachtig bosgebied. Volgens de verhalen van de gidsen werden tijdens de aanval van Shah Tamaz I in de 15e eeuw ongeveer 300 monniken gedood door de Ottomanen. Het bloed van de dode broers vulde de plaatselijke rivier en de stenen zijn tot op de dag van vandaag rood.
In de buurt van Borjomi zijn gedeeltelijk bewaard gebleven forten beschikbaar voor inspectie - Gogia, Petre en Sali.
Als u stopt Borjomi voor een paar dagen kunt u plaatsen bezoeken die ongeveer honderd kilometer verderop liggen - de grotsteden Uplistsikhe en Vardzia, de forten van Rabat in Akhaltsikhe en Khertvisi, het Stalin-museum in Gori.