Borjomi.
Útulné městečko Borjomi, obklopené zelení, se nachází 150 kilometrů od Tbilisi v soutěsce řeky Mtkvari (Kura) mezi malými horskými pásmy se svahy pokrytými lesy.
Sláva města Město přinesla voda, která má léčivé vlastnosti. Ve městě vyvěrají dva prameny, kterým se lidově říká studený a horký. Studený pramen se nachází v ulici 9. dubna nedaleko vchodu do parku Borjomi a horký pramen se nachází v pavilonu s prosklenou střechou v centru samotného parku.
Mnoho turistů dává přednost jízdě autem půjčovny v Gruzii. Průměrné náklady na pronájem auta na letišti Batumi jsou 17 eur na den, v centru Tbilisi - 18 eur na den .
Jednou z hlavních atrakcí města je pěší zóna 9. dubna se svou zvláštní architekturou. Pozornost přitahuje most přes řeku Borjomka, vyrobený v podobě kudrlinky nebo mušle, sídlo perského konzula Mirza-Riz-Khan, postavené v 19. století, známé jako "Firuza" (tyrkysová). Podél řeky Borjomula (místní název) vede dlážděná ulice ke vstupu do Central Parku.
Central Park Borjomi je příjemný na procházky - stinné houštiny stromů, lavičky k odpočinku, dětské atrakce, malý vodopád se sochou " Prometheus“, mosty přes řeku Borjomku.
Pokud projdete celým parkem, což je asi kilometr, cesta povede do lesa a tam, po dva kilometry, povede k termálním pramenům - sirným bazénům, jejichž voda má asi 30 stupňů. Předpokládá se, že koupele v těchto bazénech pomáhají při mnoha nemocech.
Před vstupem do parku je stanice lanovky, která vás vyveze na náhorní plošinu, odkud se můžete kochat výhledem na park a město z ptačí perspektivy. Je zde instalováno ruské kolo a lesní cesta povede k malému kostelíku Serafíma ze Sarova.
Na druhé straně Kury, podél ulice St. Nino, je muzeum místní tradice, kde jsou archeologické předměty a jsou vystaveny osobní věci rodiny Romanovců. Budova byla postavena v roce 1890.
Příznivci dlouhých procházek mohou navštívit národní park Borjomi-Kharagauli. V parku je 11 turistických tras různé obtížnosti. Kromě jednodenní trasy existují i ​​náročnější, počítané na dva až čtyři dny.



Bakuriani.
Nedaleko Borjomi je vesnice Bakuriani. Dostanete se tam minibusem, ale většina cestovatelů volí úzkorozchodnou silnici dlouhou 37 km, protože vede malebnými místy, a most Tsagveri-Tsemi, který kukačka cestou míjí, navrhl Gustave Eiffel.< br>Bakuriani je lyžařské středisko s několika sjezdovkami různé obtížnosti. Můžete zde relaxovat kdykoli, ale většina turistů přijíždí v zimě.

Surami.
Nachází se 35 km. z Borjomi. Vesnice Surami je klimatické letovisko známé nejen svou minerální vodou, ale také pevností, která byla ve středověku považována za nedobytnou. V dokumentárních pramenech je zmíněna v 18. století, ale stavební vrstvy v ní nalezené naznačují, že pevnost existovala již v 15.-16. století. V roce 1984 natočil Sergej Parajanov film "Legenda o pevnosti Surami".


Zelený klášter.
Je znám od 9. století, jeden z nejstarších klášterů se nachází 7 km. z Borjomi, nese jméno svatého Jiří. Nachází se v malebné lesní oblasti. Podle vyprávění průvodců bylo při útoku šáha Tamaze I. v 15. století Osmany zabito asi 300 mnichů. Krev mrtvých bratrů naplnila místní řeku a její kameny zůstaly červené dodnes.
V okolí Borjomi jsou k nahlédnutí částečně zachovalé pevnosti - Gogia, Petre a Sali.
Pokud se zastavíte v Borjomi na pár dní můžete navštívit místa vzdálená asi sto kilometrů – jeskynní města Uplistsikhe a Vardzia, pevnosti Rabat v Akhaltsikhe a Khertvisi, Stalinovo muzeum v Gori.