Borjomi.
Omgiven av grönska ligger den mysiga staden Borjomi 150 kilometer från Tbilisi i ravinen av floden Mtkvari (Kura) bland små bergskedjor, med sluttningar täckta av skogar.
Berömmelsen om staden fördes av vattnet, som har helande egenskaper. Det finns två källor i staden, som i folkmun kallas kalla och varma. Den kalla källan ligger på gatan 9 april, inte långt från ingången till Borjomiparken, och den varma källan ligger i en paviljong med glastak i mitten av själva parken.
Många turister föredrar att använda bil uthyrningstjänster i Georgien. Den genomsnittliga kostnaden för att hyra en bil på Batumi flygplats är 17 euro per dag, i centrum av Tbilisi - 18 euro per dag .
En av de största attraktionerna i staden är gågatan den 9 april med dess säregna arkitektur. Bron över floden Borjomka, gjord i form av en krull eller skal, den persiske konsuln Mirza-Riz-Khans herrgård, byggd på 1800-talet, känd som "Firuza" (turkos), drar uppmärksamheten till sig. En asfalterad gata leder längs Borjomulafloden (lokalt namn) till ingången till Central Park.
Borjomi Central Park är trevlig att gå - skuggiga snår av träd, bänkar för vila, barnattraktioner, ett litet vattenfall med en skulptur " Prometheus", broar över Borjomkafloden.
Om du går genom hela parken, som är cirka en kilometer, kommer vägen att leda till skogen, och där, efter två kilometer kommer det att leda till varma källor - svavelpooler, vars vatten är cirka 30 grader. Man tror att baden i dessa pooler hjälper mot många sjukdomar.
Framför ingången till parken finns en linbanestation som tar dig upp till platån, där du kan njuta av utsikten över parken och parken. stad från fågelperspektiv. Ett pariserhjul är installerat här, och en skogsväg kommer att leda till en liten kyrka av Serafim av Sarov.
På andra sidan Kura, längs St. Nino Street, finns ett museum för lokal historia, där arkeologiska föremål och personliga tillhörigheter från familjen Romanov ställs ut. Byggnaden byggdes 1890.
Fans av långa promenader kan besöka Borjomi-Kharagauli National Park. Det finns 11 vandringsleder av varierande svårighetsgrad i parken. Utöver endagsrutten finns det svårare, räknat från två till fyra dagar.



Bakuriani.
Inte långt från Borjomi ligger byn Bakuriani. Du kan ta dig dit med minibuss, men de flesta resenärer väljer den smalspåriga vägen, 37 km lång, eftersom den går genom pittoreska platser, och bron Tsagveri-Tsemi, som göken passerar längs vägen, är designad av Gustave Eiffel.< br>Bakuriani är en skidort med flera nedfarter av varierande svårighetsgrad. Du kan koppla av här när som helst, men huvuddelen av turisterna kommer på vintern.

Surami.
Ligger 35 km. från Borjomi. Surami byn är en klimatort, känd inte bara för sitt mineralvatten, utan också för sin fästning, som på medeltiden ansågs ointaglig. Det nämns i dokumentära källor på 1700-talet, men byggnadsskikten som finns i det tyder på att fästningen fanns redan på 1400-1500-talen. 1984 filmade Sergei Parajanov filmen "The Legend of the Surami Fortress".


Gröna klostret.
Känt sedan 800-talet, ett av de äldsta klostren ligger 7 km. från Borjomi, bär namnet St. George. Beläget i ett pittoreskt skogsområde. Enligt guidernas berättelser, under attacken av Shah Tamaz I, på 1400-talet, dödades cirka 300 munkar av ottomanerna. Blodet från de döda bröderna fyllde den lokala floden, och dess stenar förblir röda än i dag.
I närheten av Borjomi finns delvis bevarade fästningar tillgängliga för inspektion - Gogia, Petre och Sali.
Om du stannar i Borjomi under några dagar kan du besöka platser som ligger cirka hundra kilometer bort - grottstäderna Uplistsikhe och Vardzia, Rabat-fästningarna i Akhaltsikhe och Khertvisi, Stalinmuseet i Gori.