Borjomi.
Înconjurat de verdeață, confortabilul oraș Borjomi este situat la 150 de kilometri de Tbilisi, în defileul râului Mtkvari (Kura), printre lanțuri muntoase mici, cu pante acoperite cu păduri.
Renumele râului orașul a fost adus de apă, care are proprietăți vindecătoare. În oraș există două izvoare, care sunt numite popular reci și calde. Izvorul rece este situat pe strada 9 aprilie, nu departe de intrarea în parcul Borjomi, iar izvorul termal este situat într-un foișor cu acoperiș de sticlă în centrul parcului în sine.
Mulți turiști preferă să folosească mașina. servicii de închiriere în Georgia. Costul mediu de închiriere a unei mașini pe aeroportul Batumi este de 17 euro pe zi, în centrul Tbilisi - 18 euro pe zi .
Una dintre principalele atracții ale orașului este strada pietonală 9 aprilie, cu arhitectura sa deosebită. Podul peste râul Borjomka, realizat sub formă de buclă sau scoică, atrage atenția conacul consulului persan Mirza-Riz-Khan, construit în secolul al XIX-lea, cunoscut sub numele de „Firuza” (Turcoaz). O stradă pavată duce de-a lungul râului Borjomula (nume local) până la intrarea în Parcul Central.
Parcul Central Borjomi este plăcut pentru plimbare - desișuri umbroase de copaci, bănci pentru odihnă, atracții pentru copii, o mică cascadă cu o sculptură " Prometheus”, poduri peste râul Borjomka.
Dacă treci prin tot parcul, care are aproximativ un kilometru, drumul va duce la pădure, iar acolo, după doi kilometri, va duce la izvoare termale - bazine cu sulf, apa in care este de aproximativ 30 de grade. Se crede că băile acestor bazine ajută la multe boli.
În fața intrării în parc se află o stație de telecabină care te duce până la platou, unde te poți bucura de priveliștea parcului și a oraș din vedere de ochi de pasăre. Aici este instalată o roată Ferris, iar un drum forestier va duce la o mică biserică a lui Serafim de Sarov.
De cealaltă parte a Kura, de-a lungul străzii Sf. Nino, se află un muzeu de tradiție locală, unde obiecte arheologice iar obiectele personale ale familiei Romanov sunt expuse. Clădirea a fost construită în 1890.
Fanitorii plimbărilor lungi pot vizita Parcul Național Borjomi-Kharagauli. Există 11 trasee de drumeții de diferite dificultati în parc. Pe lângă traseul de o zi, există și altele mai dificile, calculate de la două până la patru zile.



Bakuriani.
Nu departe de Borjomi se află satul Bakuriani. Poți ajunge acolo cu microbuzul, dar majoritatea călătorilor aleg drumul cu ecartament îngust, lung de 37 km, pentru că trece prin locuri pitorești, iar podul Tsagveri-Tsemi, pe care cucul trece pe parcurs, a fost proiectat de Gustave Eiffel.< br>Bakuriani este o stațiune de schi cu mai multe pârtii de dificultate diferită. Vă puteți relaxa aici oricând, dar cea mai mare parte a turiștilor vin iarna.

Surami.
Situat la 35 km. din Borjomi. Satul Surami este o stațiune climatică, cunoscută nu numai pentru apa minerală, ci și pentru cetatea sa, care în Evul Mediu era considerată inexpugnabilă. Este menționat în sursele documentare în secolul al XVIII-lea, dar straturile de construcție găsite în el indică faptul că cetatea exista deja în secolele XV-XVI. În 1984, Serghei Parajanov a filmat filmul „Legenda cetății Surami”.


Mânăstirea Verde.
Cunoscută încă din secolul al IX-lea, una dintre cele mai vechi mănăstiri se află la 7 km. din Borjomi, poartă numele de Sfântul Gheorghe. Situat într-o zonă de pădure pitorească. Potrivit poveștilor ghizilor, în timpul atacului lui Shah Tamaz I, în secolul al XV-lea, aproximativ 300 de călugări au fost uciși de otomani. Sângele fraților morți a umplut râul local, iar pietrele sale rămân roșii până astăzi.
În vecinătatea Borjomi, sunt disponibile pentru inspecție cetățile parțial conservate - Gogia, Petre și Sali.
Dacă vă opriți în Borjomi pentru câteva zile, puteți vizita locuri situate la aproximativ o sută de kilometri distanță - orașele rupestre Uplistsikhe și Vardzia, cetățile Rabat din Akhaltsikhe și Khertvisi, Muzeul Stalin din Gori.