Borjomi.

A zöldövezettel körülvett hangulatos Borjomi város Tbiliszitől 150 km-re, a Mtkvari (Kura) folyó szurdokában található, kis hegyláncok között, erdőkkel borított lejtőkkel.

A város hírnevét a gyógyhatású víz hozta meg. A városban két forrás található, amelyeket közkeletűen hidegnek és melegnek neveznek. A hidegforrás az Április 9. utcában található, nem messze a Borjomi park bejáratától, a hőforrás pedig egy üvegtetős pavilonban, a park közepén található.

Sok turista inkább autókölcsönzési szolgáltatásokat vesz igénybe Grúziában. Az autóbérlés átlagos költsége a Batumi repülőtéren napi 17 euró, Tbiliszi központjában pedig 18 euró naponta .

A város egyik fő vonzereje az Április 9. sétálóutca sajátos építészetével. A Borjomka folyón átívelő göndör vagy kagyló formájú híd, Mirza-Riz-Khan perzsa konzul 19. században épült, "Firuza" (türkiz) néven ismert kastélya hívja fel a figyelmet. A Borjomula folyó (helyi név) mentén kövezett utca vezet a Central Park bejáratához.

A Borjomi Central Park kellemes sétát tesz lehetővé - árnyas fák, pihenőpadok, gyerekattrakciók, egy kis vízesés "Prometheus" szoborral, hidakkal a Borjomka folyón.

Ha átmész a teljes parkon, ami körülbelül egy kilométer, akkor az út vezet az erdőbe, és ott két kilométer után termálforrásokhoz - kénes medencékhez vezet, amelyekben körülbelül 30 fokos a víz. Úgy gondolják, hogy ezeknek a medencéknek a fürdői számos betegségben segítenek.

A park bejárata előtt található egy felvonóállomás, amely felvisz a fennsíkra, ahol gyönyörködhet a kilátásban. a park és a város madártávlatból. Itt egy óriáskerék van felszerelve, és egy erdei út vezet a Szarovi Szerafim kis templomához.

A Kura másik oldalán, a St. Nino utca mentén egy helytörténeti múzeum található. , ahol a Romanov család régészeti tárgyait és személyes tárgyait állítják ki. Az épület 1890-ben épült.

A hosszú séták kedvelői ellátogathatnak a Borjomi-Kharagauli Nemzeti Parkba. A parkban 11 különböző nehézségű túraútvonal található. Az egynapos útvonalon kívül vannak nehezebbek is, kettőtől négy napig számolva.



Bakuriani.

Borjomitól nem messze található Bakuriani falu. Kisbusszal lehet eljutni, de a legtöbb utazó a keskeny nyomtávú, 37 km-es utat választja, mert festői helyeken halad át, a Tsagveri-Tsemi hidat pedig, amelyen a kakukk áthalad, Gustave Eiffel tervezte.< br>Bakuriani egy síközpont több, különböző nehézségű pályával. Itt bármikor megpihenhet, de a turisták nagy része télen érkezik.

Szurami.

35 km-re található. Borjomiból. Surami falu klimatikus üdülőhely, amely nemcsak ásványvizéről, hanem a középkorban bevehetetlennek tartott erődéről is ismert. századi dokumentumforrások említik, de a benne talált épületrétegek arra utalnak, hogy az erőd már a 15-16. században is létezett. 1984-ben Szergej Paradzsanov leforgatta "A szurami erőd legendája" című filmet.


Zöld kolostor.

A 9. század óta ismert egyik legrégebbi kolostor 7 km-re található. Borjomiból, a Szent György nevet viseli. Festői erdőben található. A kalauzok történetei szerint I. Tamáz sah támadása során, a 15. században, mintegy 300 szerzetest öltek meg az oszmánok. Az elhunyt testvérek vére megtöltötte a helyi folyót, kövei a mai napig vörösek.

Borjomi környékén részben megőrzött erődök is megtekinthetők - Gogia, Petre és Sali.
Ha néhány napra megáll Borjomiban, meglátogathatja a körülbelül száz kilométerre található helyeket – Uplistsikhe és Vardzia barlangvárosait, Akhaltsikhe és Khertvisi Rabat erődjét, Goriban a Sztálin Múzeumot.