Stereotypa bilder av Skottland inkluderar rött hår, män i kjol, säckpipa, whisky, regn, grubblande bergslandskap, slott, invecklad historia, frihet och patriotism.
Ett vackert land med oförutsägbart väder, karga landskap, djupa sjöar, konstiga seder och intressant arkitektur. För att se vilda landskap är det inte nödvändigt att åka till andra sidan jorden.
För en bekväm resa föredrar många turister att hyra bil i Skottland. Den genomsnittliga kostnaden för att hyra en bil i Edinburgh är 24 euro per dag, på flygplatsen är kostnaden för att hyra en bil densamma som i staden, även om det vanligtvis är billigare att hyr en bil på flygplatsen.


Två städers land
Edinburgh International
flygplats kan vara startpunkten för din resa. Det finns ett biluthyrningskontor precis bakom, men det är bättre att boka en bil i förväg. Glöm inte att köra till vänster, liksom de konstiga rondellerna som är populära i storstäderna.
Huvudstaden Edinburgh är utan tvekan pärlan i norr: fotogen natur, blodig historia och festivaltraditioner. Det medeltida slottet, gamla stan, den slocknade vulkanen och havet skapar den perfekta bakgrunden. Om museer och gallerier är din grej, finns det mycket att gå: en rundtur i ett slott, en kuslig fängelsehåla, en botanisk trädgård eller den kungliga yachten Britannia är bara några av den kosmopolitiska stadens många attraktioner.
Väst ligger Glasgow. , en mer skotsk stad med rykte om att vara både grov och vänlig och med ett pulserande kulturliv som har jämförts med London.
Glasgow kommer att tilltala älskare av musik, modern arkitektur, tekniska uppfinningar, shopping eller sport, nämligen fotboll , vilket tas på största allvar här. Fotbollsfans är lätta att upptäcka på vilken pub som helst. Det är här som lokala invånares vänlighet och nyfikenhet, förmågan att klaga på många saker, såväl som den ökända patriotismen, manifesteras. Akta dig dock för en viss list och en viss upprördhet hos skottarna, särskilt efter några öl. Med deras egna ord kommer du inte att hitta mer lojala vänner och mer inbitna fiender än vad de är.


Edinburgh och Glasgow ligger i det centrala bältet. I söder, gränsen till Skottland: kännetecknas av ett böljande landskap prickat med små städer och byar, men om turister vill bekanta sig med den orörda och mystiska delen, måste du åka norrut.
Resa norrut
På sätt, det rekommenderas inte att missa Stirling med dess monument över William Wallace och kung Robert the Bruce, hjältarna från de skotska frihetskrigen. Golfälskare bör besöka St. Andrews, denna sportens vagga. Förtöjd i Dundee ligger segelfartyget Discovery, på vilket Highland Captain Scott gjorde en vetenskaplig expedition till Antarktis år 1900. Listan fortsätter och fortsätter: slott, destillerier, stencirklar, berömda slagfält.
För många är den främsta anledningen till resa norrut är äventyrarnas musa - det skotska höglandet, ett dramatiskt och mänskligt landskap med majestätiska berg, gömda dalar, vilda djur, konstiga historier och dåligt väder. Det är här som det mörka vattnet i Loch Ness, det högsta berget i Storbritannien, Ben Nevis (1 344 m) och en paradiset för adrenalinsportentusiaster, finns.

Lokalbefolkningen är mycket gästvänliga, ibland kan man höra det gaeliska språket. De spelar hellre synth (föregångaren till modern hockey) framför fotboll, de älskar gin med ett liveband på puben. En unik upplevelse är att besöka de traditionella spelen där män av skotsk härkomst tävlar i en mängd olika styrkegrenar. Och om du kommer till vägs ände är det bara att hoppa på en färja och besöka en av de många öarna väster och norr om det skotska fastlandet. Ett måste att se är Isle of Skye, som erbjuder fantastisk natur och är den enda ön som är ansluten till fastlandet med en bro. Du kan dock gå mycket längre och se många andra aspekter av landet längs vägen.
Varje resenär kommer att hitta tusen anledningar att komma till Skottland och inte bli besviken över sitt besök. Tvärtom kommer de att belönas med oförglömliga upplevelser, minnen för livet och ofta en önskan att återvända igen.


Boende
Den huvudsakliga turistsäsongen i Skottland varar från juni till slutet av september. Utanför denna tid är många vandrarhem och andra typer av boende stängda. Du hittar flera typer av boende. Campingplatser och vandrarhem är erkända som de billigaste. Det finns gott om båda. Om du planerar en resa till sommaren, boka boende (förutom campingplatser) i förväg. Speciellt om du ska till de mest trafikerade platserna som Isle of Skye. Du kan campa var som helst i Skottland så länge det inte är ett inhägnat område och bara för en natt. Glöm inte att städa efter dig. Men i söder är det mesta av marken som regel inhägnad (dessa är betesmarker), oinhägnade områden är sumpmarker.
Vandrarhemmen har olika design och erbjuder mestadels delade rum och möjligen några dubbelrum med frukost . Mellanpriskategorin representeras av B&B, privat boende med eget rum. Badrummet kan vara både separat och delat i hallen. Den högsta priskategorin är pensionat och hotell.


Nödvändigt för att resa runt i landet
En viktig del av din utrustning bör vara en regnrock, helst av god kvalitet. Särskilt vid kusten, förvänta dig vind, så ta med en vattentät jacka av hög kvalitet, lämpliga stövlar, en mössa och en halsduk. Förutom skotsk whisky passar en termos med te bra att värma upp. Den lokala arten av mygga är mycket irriterande och flyger hit endast under kraftigt regn eller blåst. Köp ett speciellt avstötande medel i närmaste butik, så skadar inte ett myggnät på huvudet.
Alla dessa skotska sjukdomar kommer att glömmas bort vid åsynen av det makalösa vilda landskapet. På grund av de vidsträckta obebodda områdena, se till att ta med en kompass, karta, telefon, mat och dryck när du vandrar. Skotskt landskap och kultur kommer att penetrera din själ, du kommer säkert att vilja återvända hit inom en snar framtid.