Stereotypické obrazy Skotska zahrnují zrzavé vlasy, muže v sukni, dudy, whisky, déšť, zadumané horské scenérie, hrady, spletitou historii, svobodu a vlastenectví.
Krásná země s nepředvídatelným počasím, drsnou krajinou, hlubokými jezery, zvláštní zvyky a zajímavá architektura. Chcete-li vidět divokou krajinu, není nutné jezdit na druhý konec světa.
Pro pohodlný výlet mnoho turistů raději využívá služby půjčoven aut ve Skotsku. Průměrné náklady na pronájem auta v Edinburghu jsou 24 eur za den, na letišti jsou náklady na pronájem auta stejné jako ve městě, i když je to obvykle levnější půjčit si auto na letišti.


Země dvou měst
Mezinárodní letiště Edinburgh
může být výchozím bodem vaší cesty. Hned za ním je půjčovna aut, ale je lepší si auto rezervovat předem. Nezapomeňte na jízdu vlevo, stejně jako na podivné kruhové objezdy, které jsou oblíbené ve velkých městech.
Hlavní město Edinburgh je bezpochyby perlou severu: fotogenická příroda, krvavá historie a festivalové tradice. Středověký hrad, staré město, vyhaslá sopka a moře vytvářejí dokonalou kulisu. Pokud máte rádi muzea a galerie, je toho hodně: prohlídka hradu, strašidelného žaláře, botanické zahrady nebo královské jachty Britannia jsou jen některé z mnoha atrakcí tohoto kosmopolitního města.
Na západě je Glasgow , skotštější město s pověstí drsného i přátelského a s pulzujícím kulturním životem srovnatelným s Londýnem.
Glasgow osloví milovníky hudby, moderní architektury, technických vynálezů, nakupování nebo sportu, jmenovitě fotbalu , který je zde brán velmi vážně. Fotbalové fanoušky snadno poznáte v každé hospodě. Právě zde se projevuje vstřícnost a zvídavost místních obyvatel, schopnost stěžovat si na ledacos i pověstný patriotismus. Pozor však na jistou prohnanost a jistou vznětlivost Skotů, zvláště po pár pivech. Podle jejich vlastních slov nenajdete věrnější přátele a zarytější nepřátele, než jsou oni.


Edinburgh a Glasgow jsou v centrálním pásu. Na jihu pohraniční Skotsko: charakterizuje ho zvlněná krajina posetá malými městy a vesnicemi, ale pokud se turisté chtějí seznámit s nedotčenou a tajemnou částí, musíte jet na sever.
Cesta na sever
Na Nedoporučujeme vynechat Stirling s památkami Williama Wallace a krále Roberta Bruce, hrdinů skotských válek za nezávislost. Milovníci golfu by měli navštívit St. Andrews, kolébku tohoto sportu. V Dundee kotví plachetnice Discovery, na které kapitán z Vysočiny Scott v roce 1900 podnikl vědeckou výpravu do Antarktidy. Seznam pokračuje dál a dál: hrady, lihovary, kamenné kruhy, slavná bojiště.
Pro mnohé je hlavním důvodem cestování na sever je múzou dobrodruhů - Skotská vysočina, dramatická a lidská krajina majestátních hor, skrytých údolí, divoké zvěře, podivných příběhů a nevlídného počasí. Právě zde se objevují temné vody Loch Ness, nejvyšší hory Spojeného království Ben Nevis (1 344 m) a se nachází ráj pro milovníky adrenalinových sportů.

Místní obyvatelé jsou velmi pohostinní, občas můžete slyšet gaelský jazyk. Preferují hraní na synťák (předchůdce moderního hokeje) před fotbalem, milují gin s živou kapelou v hospodě. Jedinečným zážitkem je návštěva tradičních her, kde muži skotského původu soutěží v různých silových disciplínách. A pokud se dostanete na konec cesty, stačí naskočit na trajekt a navštívit jeden z mnoha ostrovů na západ a sever od skotská pevnina. Musíte vidět Isle of Skye, který nabízí fantastické scenérie a je jediným ostrovem spojeným s pevninou mostem. Můžete se však vydat mnohem dál a po cestě vidět mnoho dalších aspektů země.
Každý cestovatel si najde tisíc důvodů, proč do Skotska přijet a nebýt zklamán svou návštěvou. Naopak budou odměněni nezapomenutelnými zážitky, vzpomínkami na celý život a často i touhou se znovu vrátit.


Ubytování
Hlavní turistická sezóna ve Skotsku trvá od června do konce září. Mimo tuto dobu je mnoho ubytoven a dalších typů ubytování uzavřeno. Najdete zde několik typů ubytování. Kempy a ubytovny jsou uznávány jako nejlevnější. Obojí je dost. Pokud plánujete výlet na léto, rezervujte si ubytování (kromě kempů) předem. Zvláště pokud jedete na nejrušnější místa, jako je Isle of Skye. Kempovat můžete kdekoli ve Skotsku, pokud to není oplocená oblast a pouze na jednu noc. Nezapomeňte po sobě uklidit. Na jihu je však většina pozemků zpravidla oplocená (jedná se o pastviny), neoplocené oblasti jsou bažinaté bažiny.
Ubytovny jsou různého provedení, nabízejí většinou sdílené pokoje a případně několik dvoulůžkových pokojů se snídaní . Střední cenovou kategorii představuje B&B, ubytování v soukromí s vlastním pokojem. Koupelna může být jak samostatná, tak společná na chodbě. Nejvyšší cenovou kategorií jsou penziony a hotely.


Nezbytnosti pro cestování po republice
Důležitou součástí vaší výbavy by měla být pláštěnka, nejlépe kvalitní. Zejména na pobřeží počítejte s větrem, proto si s sebou vezměte kvalitní nepromokavou bundu, vhodné boty, čepici, šálu. Kromě skotské whisky se na zahřátí dobře hodí termoska s čajem. Zdejší druh pakomárů je velmi nepříjemný a létá zde pouze za vydatného deště nebo větru. Kupte si v nejbližším obchodě speciální repelent a moskytiéra na hlavě vám neublíží.
Všechny tyto skotské neduhy budou zapomenuty při pohledu na bezkonkurenční divokou krajinu. Vzhledem k rozlehlosti neobydlených oblastí si na turistiku vezměte s sebou kompas, mapu, telefon, jídlo a pití. Skotská krajina a kultura vám proniknou do duše, určitě se sem budete chtít v blízké budoucnosti vrátit.