Skócia sztereotip képei közé tartozik a vörös haj, a szoknyás férfiak, a duda, a whisky, az eső, a merengő hegyi táj, a kastélyok, a bonyolult történelem, a szabadság és a hazaszeretet.
Gyönyörű ország kiszámíthatatlan időjárással, zord tájakkal, mély tavakkal, furcsa szokások és érdekes építészet. A vad tájak megtekintéséhez nem szükséges a világ másik felére menni.
A kényelmes utazás érdekében sok turista inkább autóbérlési szolgáltatásokat vesz igénybe Skóciában. Az autóbérlés átlagos költsége Edinburgh-ben napi 24 euró, a repülőtéren az autóbérlés költsége ugyanaz, mint a városban, bár általában olcsóbb béreljen autót a repülőtéren.


Két város földje
Edinburgh nemzetközi
Repülőtér lehet utazásának kiindulópontja. Közvetlenül mögötte van egy autókölcsönző, de érdemes előre lefoglalni az autót. Ne feledkezzünk meg a bal oldali vezetésről, valamint a nagyvárosokban népszerű furcsa körforgalmakról.
A főváros, Edinburgh kétségtelenül az észak gyöngyszeme: fotogén természet, véres történelem és fesztiválhagyományok. A középkori vár, az óváros, a kialudt vulkán és a tengerpart tökéletes hátteret teremt. Ha a múzeumok és galériák érdeklik Önt, rengeteg látnivaló van: egy kastély, egy kísérteties tömlöc, egy botanikus kert vagy a királyi jacht, a Britannia csak néhány a kozmopolita város látnivalói közül.
Nyugatra Glasgow található. , egy sokkal skótabb város, amely egyben durva és barátságos hírében áll, és pezsgő kulturális élettel rendelkezik, amelyet Londonhoz hasonlítottak.
Glasgow a zene, a modern építészet, a műszaki találmányok, a vásárlás vagy a sport, nevezetesen a futball szerelmeseit vonzza majd , amit itt nagyon komolyan vesznek. A futballrajongókat minden kocsmában könnyű megtalálni. Itt nyilvánul meg a helyi lakosok barátságossága, kíváncsisága, sok mindenre panaszkodó képessége, valamint a hírhedt hazaszeretet. Óvakodjunk azonban a skótok bizonyos ravaszságától és bizonyos ingerültségétől, különösen néhány sör után. Saját szavaik szerint nem találsz hűségesebb barátokat és megrögzöttebb ellenségeket, mint ők.


Edinburgh és Glasgow a központi övezetben találhatók. Délen, Skócia határa: hullámzó táj jellemzi kisvárosokkal és falvakkal, de ha a turisták meg akarják ismerni az érintetlen és titokzatos részt, akkor észak felé kell menni.
Utazás észak felé
A Stirlinget nem ajánlott kihagyni William Wallace és Robert Bruce király, a skót függetlenségi háború hőseinek emlékműveivel. A golf szerelmeseinek érdemes ellátogatniuk St. Andrews-ba, a sportág bölcsőjébe. Dundee-ban van kikötve a Discovery vitorlás hajó, amelyen Scott hegyvidéki kapitány tudományos expedíciót tett az Antarktiszon 1900-ban. A lista hosszan folytatható: kastélyok, szeszfőzdék, kőkörök, híres csataterek.
Sokak számára ez a fő oka annak, hogy Észak felé utazva a kalandorok múzsája – a Skót Felföld, egy drámai és emberi táj fenséges hegyekkel, rejtett völgyekkel, vadon élő állatokkal, furcsa történetekkel és zord időjárással. Itt található a Loch Ness, az Egyesült Királyság legmagasabb hegyének sötét vize, a Ben Nevis (1344 m) és egy az adrenalinsportok szerelmeseinek paradicsoma.

A helyiek nagyon vendégszeretőek, néha lehet hallani a gael nyelvet. Jobban szeretik a szintetizátort (a modern jégkorong elődje) a foci helyett, szeretik a gint egy élő zenekarral a kocsmában. Egyedülálló élmény a hagyományos játékok meglátogatása, ahol a skót származású férfiak versenyeznek a legkülönfélébb erőfajtákban. Ha pedig az út végére ér, csak pattanjon fel egy kompra, és látogasson el a szigettől nyugatra és északra fekvő számos sziget egyikére. a skót szárazföld. Látni kell a Skye-szigetet, amely fantasztikus tájat kínál, és az egyetlen sziget, amelyet híd köt össze a szárazfölddel. Azonban sokkal messzebbre is eljuthat, és megtekintheti az ország számos más aspektusát is.
Minden utazó ezer okot talál arra, hogy Skóciába jöjjön, és ne csalódjon a látogatásában. Éppen ellenkezőleg, felejthetetlen élményekkel, egy életre szóló emlékekkel és gyakran a visszatérés vágyával jutalmazzák őket.


Szállás
A fő turisztikai szezon Skóciában júniustól szeptember végéig tart. Ezen az időn kívül sok hostel és egyéb szálláshely zárva tart. Többféle szállástípust is találhat. A kempingeket és a hosteleket a legolcsóbbnak tartják. Mindkettőből van bőven. Ha nyári kirándulást tervez, foglaljon szállást (a kempingek kivételével) előre. Főleg, ha a legforgalmasabb helyekre megy, mint például a Skye-sziget. Skóciában bárhol táborozhat, ha az nem elkerített terület, és csak egy éjszakára. Ne felejts el kitakarítani magad után. Délen azonban a föld nagy része általában be van kerítve (ezek legelők), a bekerítetlen területek mocsaras mocsarak.
A hostelek változatos kialakításúak, többnyire közös szobákat és esetleg néhány kétágyas szobát kínálnak reggelivel. . A középső árkategóriát a B&B, magánszállások képviselik saját szobával. A fürdőszoba lehet külön és közös a folyosón. A legmagasabb árkategória a vendégházak és szállodák.


A vidéki utazáshoz elengedhetetlen kellékek
Felszerelésének fontos része legyen egy esőkabát, lehetőleg jó minőségű. Főleg a tengerparton számíts a szélre, ezért hozz magaddal minőségi vízálló kabátot, megfelelő csizmát, sapkát, sálat. A skót whisky mellett melegítésre kiválóan alkalmas a teás termosz. A helyi szöcskefaj nagyon bosszantó, és csak heves esőzés vagy szél esetén repül itt. Vásároljon egy speciális riasztót a legközelebbi üzletben, és a szúnyogháló a fején nem árt.
Minden skót baj feledésbe merül a páratlan vad táj láttán. A lakatlan területek hatalmassága miatt túrázáskor mindenképpen vigyél magaddal iránytűt, térképet, telefont, ételt és italt. A skót tájak és kultúra behatol a lelkedbe, a közeljövőben biztosan vissza akarsz majd ide térni.