Gorny Altai är känd bland alla invånare i Ryssland som pärlan i det hårda Sibirien. Den unika skönheten i Altai-naturen, de renaste sjöarna, bergsluften och mycket mer, som lockar turister från alla regioner i landet. Gorny Altai brukar delas in i fyra huvudsakliga resortområden. En av de mest populära semesterställena för par och familjer med barn är Lake Aya. Och detta val är inte slumpmässigt.

De som är vana vid att resa på egen hand och sightseeing utan guide eller resegrupper kan hyra en bil i Ryssland på en uthyrningsbyrå och inte vara beroende av någon. Att hyra en bil i Moskva kostar i genomsnitt 18 euro per dag, i St. Petersburg från 16 euro per dag.

För det första ligger Ayasjön 25 km. från centrum av Republiken Altai - Gorno-Altaisk, vilket gör det möjligt att snabbt och enkelt ta sig till viloplatsen.

För det andra lockar vattnet med sin vackra rika turkosa färg, och i sommarsäsongen värms upp över 20 grader, så både vuxna och barn kan simma.


Det kommer inte att vara svårt att hitta turistbaser där du kan bo. Deras antal är verkligen mycket högt, detta bevisas av stranden av sjön, som helt enkelt är beströdd med dem. Turistkomplex erbjuder den mest varierande rekreationen.

Det kommer att falla i smaken för dem som gillar att koppla av aktivt. Diskotek, festivaler hålls på sjön, många utflykter erbjuds: från ridning till extrem forsränning. För älskare av en avkopplande semester är det turkosa Katun-området lämpligt. Här ligger sjön med samma namn, som turistområdet fått sitt namn efter. Det speciella med denna sjö är att den skapades av mänskliga händer. Enligt skaparna liknar sjön i sin form en valfisk från barnsagor. Turquoise Katun-komplexet erbjuder sina semesterfirare en tur över hela sjön med linbana eller en tur på vattenturer. Det finns inte många fritidsgårdar i området, så här kan du känna kopplingen till naturen.



De som drömmer om att vara på en unik plats som ännu inte har påverkats negativt av civilisationen bör besöka sjön Teletskoye. Det finns många legender och liknelser förknippade med denna plats. Sjön i sig förblir kall hela året, eftersom den är fylld med bergsvatten. Även de varmaste sommardagarna överstiger inte vattentemperaturen 10 grader. Området Lake Teletskoye, trots sin popularitet bland turister, behärskas dåligt av dem. Semesterfirare här föredrar att fiska, eftersom fjorton fiskarter finns i sjön Teletskoye. Turer till vattenfallen är också mycket populära. När du väl ser skönheten i alla tre vattenfallen kommer de att finnas kvar i dina minnen för alltid. Altaibergen är ett territorium av kontraster, du kan se snötäckta toppar och under dina fötter kan du känna gröna ängar med alla typer av växter. Detta land är höljt i många hemligheter, och efter att ha varit här en gång finns det en möjlighet att lära känna en av dem.