Gornij Altaj Oroszország lakosai körében a kemény Szibéria gyöngyszemeként híres. Az altaji természet egyedülálló szépsége, a legtisztább tavak, a hegyi levegő és még sok más, amely az ország minden régiójából vonzza a turistákat. Gorny Altáj általában négy fő üdülőterületre oszlik. A párok és gyermekes családok egyik legnépszerűbb nyaralóhelye az Aya-tó. És ez a választás nem véletlen.

Azok, akik hozzászoktak az önálló utazáshoz és a városnézéshez vezető vagy túracsoportok nélkül, bérelhetnek autót Oroszországban egy kölcsönzőnél, és nem függhetnek senkitől. Autóbérlés Moszkvában átlagosan napi 18 euróba kerül, Szentszentpéterváron. Petersburg napi 16 eurótól.

Először is, az Aya-tó 25 km-re található. Altaj Köztársaság központjából - Gorno-Altajszkból, ami lehetővé teszi, hogy könnyen és gyorsan eljussunk a pihenőhelyre.

Másodszor, a víz gyönyörű, gazdag türkiz színével vonz, ill. nyári szezonban 20 fok fölé melegszik, így felnőttek és gyerekek is úszhatnak.


Nem lesz nehéz olyan turistabázisokat találni, ahol megszállhat. Számuk valóban nagyon magas, ezt bizonyítja a tópart, amely egyszerűen tele van velük. A turisztikai komplexumok kínálják a legváltozatosabb kikapcsolódást.

Az aktív kikapcsolódást kedvelők ízlése szerint. A tavon diszkókat, fesztiválokat tartanak, számos kirándulási lehetőséget kínálnak: a lovaglástól az extrém raftingig. A pihentető nyaralás szerelmeseinek a Türkiz Katun terület alkalmas. Itt található az azonos nevű tó, amelyről a turisztikai területet elnevezték. Ennek a tónak az a sajátossága, hogy emberi kéz alkotta. Az alkotók szerint a tó formájában a gyermekmesékből származó bálnahalra emlékeztet. A Turquoise Katun komplexum nyaralóknak kínál egy körutazást az egész tavon felvonóval vagy vízi túrákat. Ezen a területen nem sok rekreációs központ található, így itt érezhető a kapcsolat a természettel.



Azok, akik arról álmodoznak, hogy olyan egyedülálló helyen legyenek, amelyet még nem érintett a civilizáció károsan, látogassa meg a Teleckoje-tavat. Számos legenda és példabeszéd kapcsolódik ehhez a helyhez. Maga a tó egész évben hideg marad, mivel tele van hegyi vízzel. A víz hőmérséklete még a legmelegebb nyári napokon sem haladja meg a 10 fokot. A Teletskoye-tó területét a turisták körében népszerűsége ellenére rosszul ismerik el. Az itt nyaralók szívesebben horgásznak, mert a Teletskoye-tóban tizennégy halfaj található. A vízesésekhez vezető túrák szintén nagyon népszerűek. Ha egyszer meglátod mindhárom vízesés szépségét, örökre az emlékeidben maradnak. Az Altaj-hegység a kontrasztok terepe, hófödte csúcsok láthatók, lábad alatt zöld rétek, mindenféle növényekkel. Ezt a földet sok titok fedi, és miután egyszer itt jártam, lehetőség nyílik megismerni egyet közülük.