Gorny Altai is bij alle inwoners van Rusland beroemd als de parel van het harde Siberië. De unieke schoonheid van de Altai-natuur, de schoonste meren, berglucht en nog veel meer, die toeristen uit alle regio's van het land aantrekt. Gorny Altai is meestal verdeeld in vier hoofdresorts. Een van de meest populaire vakantiebestemmingen voor koppels en gezinnen met kinderen is het meer van Aya. En deze keuze is niet willekeurig.

Degenen die gewend zijn om alleen te reizen en bezienswaardigheden te bezoeken zonder gids of reisgezelschappen, kunnen een auto huren in Rusland bij een verhuurbedrijf en zijn van niemand afhankelijk. Een auto huren in Moskou kost gemiddeld 18 euro per dag, in St. Petersburg vanaf 16 euro per dag.

Ten eerste ligt het meer van Aya op 25 km. vanuit het centrum van de Republiek Altai - Gorno-Altaisk, waardoor het mogelijk is om gemakkelijk en snel genoeg naar de rustplaats te gaan.

Ten tweede trekt het water aan met zijn prachtige rijke turquoise kleur, en in de zomerseizoen warmt het op tot meer dan 20 graden, dus zowel volwassenen als kinderen kunnen zwemmen.


Het zal niet moeilijk zijn om toeristische bases te vinden waar u kunt verblijven. Hun aantal is echt heel hoog, dit blijkt uit de oever van het meer, die er gewoon mee bezaaid is. Toeristische complexen bieden de meest uiteenlopende recreatie.

Het zal in de smaak vallen bij degenen die graag actief ontspannen. Disco's, festivals worden gehouden op het meer, er worden veel excursies aangeboden: van paardrijden tot extreem raften. Voor liefhebbers van een ontspannende vakantie is het Turquoise Katun-gebied geschikt. Hier ligt het gelijknamige meer, waarnaar het toeristische gebied is vernoemd. Het bijzondere van dit meer is dat het door mensenhanden is ontstaan. Volgens de makers lijkt het meer qua vorm op een walvisvis uit kindersprookjes. Het Turquoise Katun-complex biedt zijn vakantiegangers een ritje over het hele meer met een kabelbaan of een ritje op waterattracties. Er zijn niet veel recreatiecentra in dit gebied, dus hier voel je de verbondenheid met de natuur.



Degenen die ervan dromen op een unieke plek te zijn die nog niet is aangetast door de beschaving, moeten het Teletskoyemeer bezoeken. Er zijn veel legendes en gelijkenissen verbonden aan deze plek. Het meer zelf blijft het hele jaar koud, omdat het gevuld is met bergwater. Zelfs op de heetste zomerdagen komt de watertemperatuur niet boven de 10 graden. Het gebied van het meer van Teletskoye wordt, ondanks zijn populariteit onder toeristen, door hen slecht beheerst. Vakantiegangers gaan hier liever vissen, want in het Teletskoyemeer worden veertien vissoorten gevonden. Tours naar de watervallen zijn ook erg populair. Als je eenmaal de schoonheid van alle drie de watervallen hebt gezien, zullen ze voor altijd in je geheugen blijven. Het Altai-gebergte is een gebied van contrasten, je ziet besneeuwde bergtoppen en onder je voeten voel je groene weiden met allerlei soorten planten. Dit land is gehuld in vele geheimen, en als je hier eenmaal bent geweest, is er een kans om er een te leren kennen.