Gorny Altaj je mezi všemi obyvateli Ruska známý jako perla drsné Sibiře. Jedinečná krása altajské přírody, nejčistší jezera, horský vzduch a mnoho dalšího, co přitahuje turisty ze všech regionů země. Gorny Altaj je obvykle rozdělen do čtyř hlavních rekreačních oblastí. Jedním z nejoblíbenějších prázdninových míst pro páry a rodiny s dětmi je jezero Aya. A tato volba není náhodná.

Ti, kteří jsou zvyklí cestovat sami a prohlížet si památky bez průvodce nebo skupin zájezdů, si mohou v Rusku pronajmout auto v půjčovně a nejsou na nikom závislí. Pronájem auta v Moskvě bude stát v průměru 18 eur na den, v St. Petersburg od 16 eur za den.

Za prvé, jezero Aya se nachází 25 km. od centra Altajské republiky - Gorno-Altaisk, což umožňuje dostat se na místo odpočinku snadno a dostatečně rychle.

Za druhé, voda láká svou krásnou sytou tyrkysovou barvou a v v letní sezóně se oteplí přes 20 stupňů, takže se mohou koupat dospělí i děti.


Nebude těžké najít turistické základny, kde se můžete ubytovat. Jejich počet je opravdu velmi vysoký, o tom svědčí břeh jezera, který je jimi prostě obsypaný. Turistické komplexy nabízejí nejrozmanitější rekreaci.

Bude po chuti těm, kteří rádi aktivně relaxují. Na jezeře se konají diskotéky, festivaly, nabízí se mnoho výletů: od jízdy na koni až po extrémní rafting. Pro milovníky pohodové dovolené je vhodná oblast Tyrkysový Katun. Zde se nachází stejnojmenné jezero, po kterém byla pojmenována turistická oblast. Zvláštností tohoto jezera je, že bylo vytvořeno lidskou rukou. Podle tvůrců jezero svým tvarem připomíná velrybí rybu z dětských pohádek. Komplex Turquoise Katun svým rekreantům nabízí projížďku přes celé jezero lanovkou nebo projížďku na vodních projížďkách. V této oblasti není mnoho rekreačních středisek, takže zde cítíte spojení s přírodou.



Ti, kteří sní o tom, že budou na jedinečném místě, které dosud nebylo nepříznivě ovlivněno civilizací, by měli navštívit jezero Teletskoye. K tomuto místu se váže mnoho legend a podobenství. Samotné jezero zůstává po celý rok chladné, protože je naplněno horskou vodou. Ani v těch nejteplejších letních dnech nepřesáhne teplota vody 10 stupňů. Oblast jezera Teletskoye, navzdory své popularitě mezi turisty, je špatně zvládnutá. Rekreanti zde raději chodí na ryby, protože v jezeře Teletskoye se vyskytuje čtrnáct druhů ryb. Velmi oblíbené jsou také výlety k vodopádům. Jakmile jednou uvidíte krásu všech tří vodopádů, zůstanou ve vašich vzpomínkách navždy. Pohoří Altaj je územím kontrastů, můžete vidět zasněžené vrcholky a pod nohama cítit zelené louky s nejrůznějšími rostlinami. Tato země je zahalena mnoha tajemstvími, a když už zde jednou byli, máte možnost jedno z nich poznat.