Møre og Romsdal har besökts av Europas kungafamiljer i flera århundraden. Det sköljs av Atlanten och omges av fjordar. Fjorden är en slingrande havsvik, längs vars stränder höjer sig upp till 1 km höga klippor. Förutom utmärkt fiske finns här underhållning för alla familjemedlemmar.

Boendealternativen är varierande, från traditionella rorbyhus belägna vid kusten, till camping intill fjorden, till ett magnifikt hotell i centrala Ålesund.
För en bekväm resa föredrar många turister att hyra bil. i Norge. Den genomsnittliga kostnaden för att hyra en bil i Oslo är 20 euro per dag, på Bergen flygplats - 18 euro per dag.

Två typer av utomhusaktiviteter är mycket vanliga i Norge: fiske i havet eller fjällsjön och vandring. I Norge, som i inget annat land, utvecklas vandring när människor går en viss sträcka längs en förplanerad och utrustad rutt. Fiske och vandring måste ofta kombineras. Bergen erbjuder en enastående utsikt över öarna och havet.

Fiske i fjordarna är möjligt året runt, öring lever i höga fjällsjöar och lax lever i floder med kristallklart vatten. Saltvattenfisketroféer kan vara torsk, sej, kolja, menek och kanske den mest eftertraktade hälleflundran. Om det finns en önskan att fånga trofétorsk, är det bättre att komma i februari, när den leker i fjordarna. Ett bra resultat kan uppnås i fjällen på sjöar för öring.

Regionens största stad har en befolkning på 45 000. Från mitten av 1700-talet började produktionen av torr torsk här. Ålesund är än i dag den största hamnstaden för export av torr fisk. Den ligger på flera öar i Atlanten. Ålesund utmärker sig för sin arkitektur. Efter en brand 1904, som ett resultat av att hela staden brann ut, eftersom alla byggnader var av trä, började stenbyggnader. Till detta bjöds unga arkitekter från Europa in. Tack vare dem fick staden sin unika art nouveau-look. Om du tar dig över 418 trappsteg kommer du att befinna dig på observationsdäcket, som erbjuder en hisnande utsikt över staden, öarna och havet.



Møre og Romsdal
-regionen är hem för Atlantic Aquarium, som är ett av de största i norra Europa. Alla havets invånare är representerade här. 2014 öppnades Tyuleniy Bay, unik i Europa; sälarnas livsmiljö här är nära naturligt. I det interaktiva rummet kan du röra vid havets liv. Sjöborrar, stjärnor, krabbor och andra skaldjur kan plockas upp och undersökas. Men det är inte värt att lägga händerna i vattnet till havskatten - du kan lämnas utan ett finger. Det är tillåtet att mata sälar och pingviner i denna vik.

På ön Runde, som ligger i södra delen av landet, kan du observera ett stort antal sjöfåglar. Denna ö har cirka 150 000 arter av inhemska fåglar och cirka 500 000 flyttfåglar. Ungefär 100 000 lunnefåglar häckar på ön, liksom många kolonier av skarvar och kajer. Toppen av "fågelkolonier" faller på perioden från april till augusti. Äventyrsälskare kommer också till ön för att leta efter gamla guldmynt på det holländska skeppet Akerendam som sjönk i mars 1725. 1972 höjdes 57 000 mynt av dykare från havets djup.



Jörundfjord
och Geirangerfjorden är platser med orörd natur. Forsande vattenströmmar faller från branta klippor. Ett lätt vattendis trasslar in klipporna och genom det kan du se mångfärgade regnbågar. Vattenfallen fick mycket romantiska namn, till exempel "Brudgummen", "Brudslöja". På klipporna kan spänningssökande se övergivna gårdar, som endast kan nås med repstegar. Under den senaste istiden ristades djupa fjordar och höga berg av trycket från glaciärer.
Få människor förblir likgiltiga när de tittar på dessa majestätiska skapelser av moder natur och ofrivilligt genomsyras av respekt för människorna som bor i denna region, som kunde bemästra dessa hårda länder. Människorna som bor här kännetecknas av sin gästfrihet och uppmärksamhet på gästerna.