Møre og Romsdal a fost vizitat de familiile regale din Europa de câteva secole. Este spălat de Oceanul Atlantic și înconjurat de fiorduri. Fiordul este un golf întortocheat, de-a lungul malurilor căruia se ridică stânci până la 1 km înălțime. Pe lângă pescuitul excelent, aici există divertisment pentru toți membrii familiei.

Opțiunile de cazare sunt variate, de la case tradiționale rorby situate pe coastă, la camping lângă fiord, la un hotel magnific în centrul orașului Ålesund.
Pentru o călătorie confortabilă, mulți turiști preferă să folosească serviciile de închiriere de mașini în Norvegia. Costul mediu al închirierii unei mașini în Oslo este de 20 de euro pe zi, la Aeroportul Bergen - 18 euro pe zi.

Două tipuri de activități în aer liber sunt foarte frecvente în Norvegia: pescuitul în ocean sau lacul de munte și drumețiile. În Norvegia, ca în nicio altă țară, drumețiile sunt dezvoltate atunci când oamenii parcurg o anumită distanță de-a lungul unui traseu pre-planificat și echipat. Pescuitul și drumețiile trebuie adesea combinate. Munții oferă o priveliște extraordinară asupra insulelor și oceanului.

Pescuitul în fiorduri este posibil pe tot parcursul anului, păstrăvul trăiește în lacurile montane înalte, iar somonul trăiește în râuri cu apă limpede. Trofeele de pescuit în apă sărată pot fi cod, pollock, eglefin, menek și, poate, cel mai râvnit halibut. Dacă există dorința de a prinde cod trofeu, atunci este mai bine să veniți în februarie, când depune icre în fiorduri. Un rezultat bun se poate obține în munți pe lacuri pentru păstrăv.

Cel mai mare oraș din regiune are o populație de 45.000 de locuitori. De la mijlocul secolului al XVIII-lea aici a început producția de cod uscat. Ålesund rămâne până astăzi principalul oraș-port pentru exportul de pește uscat. Este situat pe mai multe insule din Oceanul Atlantic. Ålesund se remarcă prin arhitectură. După un incendiu din 1904, în urma căruia întreg orașul a ars, deoarece toate clădirile erau din lemn, au început clădirile din piatră. Pentru aceasta, au fost invitați tineri arhitecți din Europa. Datorită lor, orașul și-a dobândit aspectul unic Art Nouveau. Dacă depășiți 418 de trepte, vă veți găsi pe puntea de observație, care oferă o priveliște uluitoare asupra orașului, insulelor și oceanului.



Regiunea Møre og Romsdal
găzduiește Acvariul Atlantic, care este unul dintre cele mai mari din Europa de Nord. Toți locuitorii oceanului sunt reprezentați aici. În 2014, Golful Tyuleniy, unic în Europa, a fost deschis; habitatul focilor de aici este aproape de natural. În camera interactivă, puteți atinge viața oceanului. Aricii de mare, stelele, crabii și alte crustacee pot fi culese și examinate. Dar nu merită să-ți pui mâinile în apă la somn - poți rămâne fără deget. Este permis să hrănești foci și pinguini în acest golf.

Pe insula Runde, situată în partea de sud a țării, puteți observa un număr mare de păsări marine. Această insulă are aproximativ 150.000 de specii de păsări native și aproximativ 500.000 de păsări migratoare. Aproximativ 100.000 de puffini cuibăresc pe insulă, precum și numeroase colonii de cormorani și skuas. Vârful „coloniilor de păsări” cade în perioada aprilie-august. Iubitorii de aventură vin și pe insulă pentru a căuta monede vechi de aur pe nava olandeză Akerendam care s-a scufundat în martie 1725. În 1972, 57.000 de monede au fost strânse de scafandri din adâncurile mării.



Jörundfjord
și Geirangerfjord sunt locuri de natură neatinsă. De pe stânci abrupte cad șiroaie de apă. O ceață ușoară de apă încurcă stâncile și prin ea se văd curcubee multicolore. Cascadelor li s-au dat nume foarte romantice, de exemplu, „Mire”, „Voal de mireasă”. Pe stânci, amatorii de senzații tari pot vedea ferme abandonate, la care se poate ajunge doar cu scări de frânghie. În timpul ultimei epoci glaciare, fiordurile adânci și munții înalți au fost sculptate de presiunea ghețarilor.
Puțini oameni rămân indiferenți privind aceste creații maiestuoase ale mamei natură și pătrunși involuntar cu respect pentru oamenii care locuiesc în această regiune, care au putut să stăpânește aceste pământuri aspre. Oamenii care locuiesc aici se remarcă prin ospitalitatea și atenția față de oaspeți.