Møre og Romsdal wordt al eeuwenlang bezocht door de koninklijke families van Europa. Het wordt gewassen door de Atlantische Oceaan en omgeven door fjorden. De fjord is een kronkelende zeebaai, langs de oevers waarvan de kliffen tot 1 km hoog oprijzen. Naast uitstekend vissen is er hier entertainment voor alle gezinsleden.

Accommodatiemogelijkheden zijn gevarieerd, van traditionele rorby-huizen aan de kust, tot kamperen naast de fjord, tot een prachtig hotel in het centrum van Ålesund.
Voor een comfortabele reis geven veel toeristen er de voorkeur aan om een auto te huren in Noorwegen. De gemiddelde kosten voor het huren van een auto in Oslo bedragen 20 euro per dag, op Bergen Airport - 18 euro per dag.. p>

Twee soorten buitenactiviteiten zijn heel gebruikelijk in Noorwegen: vissen in de oceaan of in een bergmeer en wandelen. In Noorwegen is wandelen, zoals in geen ander land, ontwikkeld wanneer mensen een bepaalde afstand afleggen langs een vooraf geplande en uitgeruste route. Vissen en wandelen moeten vaak gecombineerd worden. De bergen bieden een buitengewoon uitzicht op de eilanden en de oceaan.

Vissen in de fjorden kan het hele jaar door, forel leeft in hoge bergmeren en zalm leeft in rivieren met kristalhelder water. Trofeeën voor zoutwatervissen kunnen kabeljauw, koolvis, schelvis, menek en misschien wel de meest begeerde heilbot zijn. Als er een wens is om trofee-kabeljauw te vangen, dan is het beter om in februari te komen, wanneer het uitzet in de fjorden. Een goed resultaat kan worden behaald in de bergen op meren voor forel.

De grootste stad van de regio heeft 45.000 inwoners. Vanaf het midden van de 18e eeuw begon hier de productie van droge kabeljauw. Ålesund is tot op de dag van vandaag de belangrijkste havenstad voor de export van droge vis. Het is gelegen op verschillende eilanden in de Atlantische Oceaan. Ålesund valt op door zijn architectuur. Na een brand in 1904, waardoor de hele stad uitbrandde, omdat alle gebouwen van hout waren, begonnen stenen gebouwen. Hiervoor werden jonge architecten uit Europa uitgenodigd. Dankzij hen kreeg de stad haar unieke art nouveau-uitstraling. Als u 418 treden overwint, bevindt u zich op het observatiedek, dat een adembenemend uitzicht biedt over de stad, de eilanden en de oceaan.



De regio Møre og Romsdal
is de thuisbasis van het Atlantic Aquarium, een van de grootste in Noord-Europa. Alle bewoners van de oceaan zijn hier vertegenwoordigd. In 2014 werd de Tyuleniy Bay, uniek in Europa, geopend; de habitat van zeehonden is hier bijna natuurlijk. In de interactieve ruimte kun je het oceaanleven aanraken. Zee-egels, sterren, krabben en andere schelpdieren kunnen worden opgepakt en onderzocht. Maar het is niet de moeite waard om je handen in het water te steken voor de meerval - je kunt zonder vinger achterblijven. In deze baai is het toegestaan om zeehonden en pinguïns te voeren.

Op het eiland Runde, gelegen in het zuidelijke deel van het land, kunt u een groot aantal zeevogels observeren. Dit eiland heeft ongeveer 150.000 soorten inheemse vogels en ongeveer 500.000 trekvogels. Ongeveer 100.000 papegaaiduikers nestelen op het eiland, evenals talloze kolonies aalscholvers en jagers. De piek van "vogelkolonies" valt in de periode van april tot augustus. Liefhebbers van avontuur komen ook naar het eiland om te zoeken naar oude gouden munten op het Nederlandse schip Akerendam dat in maart 1725 zonk. In 1972 werden 57.000 munten door duikers uit de diepten van de zee gehaald.



Jörundfjord
en Geirangerfjord zijn plekken met ongerepte natuur. Snel stromende waterstromen vallen van steile kliffen. Een lichte waternevel verstrengelt de rotsen en er doorheen zie je veelkleurige regenbogen. De watervallen kregen heel romantische namen, bijvoorbeeld "Groom", "Bridal Veil". Op de rotsen kunnen sensatiezoekers verlaten boerderijen zien, die alleen bereikbaar zijn via touwladders. Tijdens de laatste ijstijd werden diepe fjorden en hoge bergen uitgehouwen door de druk van gletsjers.
Weinig mensen blijven onverschillig kijken naar deze majestueuze creaties van moeder natuur en onvrijwillig doordrenkt met respect voor de mensen die in deze regio wonen, die in staat waren om beheers deze barre landen. De mensen die hier wonen onderscheiden zich door hun gastvrijheid en aandacht voor gasten.