Møre og Romsdalt évszázadok óta látogatják Európa királyi családjai. Az Atlanti-óceán mossa, és fjordok veszik körül. A fjord egy kanyargós tengeri öböl, melynek partjain 1 km magasra emelkednek a sziklák. A kiváló horgászat mellett itt minden családtagnak van szórakozási lehetőség.

A szálláslehetőségek változatosak, a tengerparton található hagyományos rorby házaktól a fjord melletti kempingeken át, egészen egy csodálatos szállodáig Ålesund központjában.
A kényelmes utazás érdekében sok turista szívesebben veszi igénybe az autókölcsönzést. Norvégiában. Az autóbérlés átlagos költsége Oslóban naponta 20 euró, a Bergen repülőtéren pedig napi 18 euró.

Norvégiában kétféle szabadtéri tevékenység nagyon elterjedt: az óceánban vagy a hegyi tóban való horgászat és a túrázás. Norvégiában, mint más országokban, a túrázást úgy fejlesztették ki, hogy az emberek egy előre megtervezett és felszerelt útvonalon egy bizonyos távolságot megtesznek. A horgászatot és a túrázást gyakran össze kell kapcsolni. A hegyekből rendkívüli kilátás nyílik a szigetekre és az óceánra.

A fjordokban egész évben lehet horgászni, a pisztráng a magas hegyi tavakban, a lazac pedig a kristálytiszta vizű folyókban él. A sósvízi horgásztrófeák lehetnek tőkehal, pollock, foltos tőkehal, menek és talán a legkedveltebb laposhal. Ha van vágy trófeás tőkehalat fogni, akkor jobb, ha februárban jön, amikor a fjordokban ívik. Jó eredményt lehet elérni a hegyekben, tavakon a pisztrángoknak.

A régió legnagyobb városának 45 000 lakosa van. A 18. század közepétől indult meg itt a száraz tőkehal termelése. Ålesund a mai napig a száraz hal exportjának fő kikötővárosa. Az Atlanti-óceán több szigetén található. Ålesund kiemelkedik építészetével. Az 1904-es tűzvész után, melynek következtében az egész város kiégett, mivel minden faépület volt, kőépületek kezdődtek. Ehhez fiatal építészeket hívtak meg Európából. Nekik köszönhetően nyerte el a város egyedi szecessziós megjelenését. Ha 418 lépcsőfokot leküzd, a kilátón találja magát, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a városra, a szigetekre és az óceánra.



A Møre og Romsdal
régió ad otthont az Atlanti akváriumnak, amely Észak-Európa egyik legnagyobb akváriuma. Az óceán összes lakója képviselteti magát itt. 2014-ben nyílt meg az Európában egyedülálló Tyuleniy-öböl; a fókák itt élőhelye közel áll a természeteshez. Az interaktív szobában megérintheti az óceán élővilágát. A tengeri sünök, csillagok, rákok és egyéb kagylók felszedhetők és megvizsgálhatók. De nem érdemes a vízbe tenni a kezét a harcsához - ujj nélkül maradhat. Ebben az öbölben megengedett a fókák és pingvinek etetése.

Az ország déli részén található Runde szigetén nagyszámú tengeri madarat lehet megfigyelni. Ezen a szigeten körülbelül 150 000 őshonos madárfaj és körülbelül 500 000 vándorló madárfaj található. Körülbelül 100 000 lunda fészkel a szigeten, valamint számos kormorán és skua kolónia. A „madártelepek” csúcsa áprilistól augusztusig tartó időszakra esik. A kalandok szerelmesei az 1725 márciusában elsüllyedt holland Akerendam hajón is eljönnek a szigetre, hogy régi aranyérméket keressenek. 1972-ben 57 000 érmét emeltek ki a búvárok a tenger mélyéről.


A Jörundfjord
és a Geirangerfjord érintetlen természetű helyek. A meredek sziklákról rohanó patakok hullanak alá. Könnyű vízköd övezi a sziklákat, és rajta keresztül sokszínű szivárványok láthatók. A vízesések nagyon romantikus neveket kaptak, például "vőlegény", "menyasszonyi fátyol". A sziklákon elhagyott tanyákat láthatnak az izgalomra vágyók, ahová csak kötélhágcsón lehet feljutni. A legutóbbi jégkorszak során mély fjordokat és magas hegyeket vájt a gleccserek nyomása.
Kevés ember marad közömbös az anyatermészet e fenséges alkotásaira nézve, és önkéntelenül áthatta őket a tisztelet a vidéken élő emberek iránt, akik képesek voltak uralkodni ezeken a zord vidékeken. Az itt élő embereket vendégszeretetük és a vendégek iránti figyelmességük jellemzi.