Møre og Romsdal navštěvují evropské královské rodiny již několik století. Je omýváno Atlantským oceánem a obklopeno fjordy. Fjord je klikatý mořský záliv, na jehož březích se tyčí útesy vysoké až 1 km. Kromě skvělého rybaření je zde zábava pro všechny členy rodiny.

Možnosti ubytování jsou rozmanité, od tradičních domků rorby na pobřeží, přes kempování u fjordu až po nádherný hotel v centru Ålesundu.
Pro pohodlný výlet mnoho turistů raději využívá služby půjčoven aut v Norsku. Průměrné náklady na pronájem auta v Oslu jsou 20 eur na den, na letišti Bergen - 18 eur na den. p>

V Norsku jsou velmi běžné dva typy outdoorových aktivit: rybaření v oceánu nebo horském jezeře a pěší turistika. V Norsku, stejně jako v žádné jiné zemi, se turistika rozvíjí, když lidé ujdou určitou vzdálenost po předem naplánované a vybavené trase. Rybaření a turistika se často musí kombinovat. Hory nabízejí mimořádný výhled na ostrovy a oceán.

Rybaření ve fjordech je možné po celý rok, pstruzi žijí ve vysokohorských jezerech a lososi žijí v řekách s křišťálově čistou vodou. Trofeje mořského rybolovu mohou být treska, treska, treska jednoskvrnná, menek a možná nejžádanější platýs. Pokud je touha chytit trofejní tresku, pak je lepší přijet v únoru, kdy se tře ve fjordech. Dobrého výsledku lze dosáhnout v horách na jezerech pro pstruhy.

Největší město regionu má 45 000 obyvatel. Od poloviny 18. století se zde začala vyrábět suchá treska. Ålesund je dodnes hlavním přístavním městem pro vývoz suchých ryb. Nachází se na několika ostrovech v Atlantském oceánu. Ålesund vyniká svou architekturou. Po požáru v roce 1904, v jehož důsledku vyhořelo celé město, protože všechny budovy byly dřevěné, začaly kamenné stavby. K tomu byli pozváni mladí architekti z Evropy. Díky nim město získalo svou jedinečnou secesní podobu. Pokud zdoláte 418 schodů, ocitnete se na vyhlídkové plošině, která nabízí úchvatný výhled na město, ostrovy a oceán.



Region Møre og Romsdal
je domovem Atlantského akvária, které je jedním z největších v severní Evropě. Jsou zde zastoupeni všichni obyvatelé oceánu. V roce 2014 byl otevřen Tyulenijský záliv, jedinečný v Evropě; stanoviště tuleňů se zde blíží přirozenému. V interaktivní místnosti se můžete dotknout oceánského života. Mořští ježci, hvězdice, krabi a další měkkýši mohou být sebráni a prozkoumáni. Ale nestojí za to vkládat ruce do vody sumci - můžete zůstat bez prstu. V této zátoce je povoleno krmit tuleně a tučňáky.

Na ostrově Runde, který se nachází v jižní části země, můžete pozorovat velké množství mořských ptáků. Tento ostrov má přibližně 150 000 druhů původních ptáků a asi 500 000 stěhovavých. Na ostrově hnízdí asi 100 000 papuchalků a také četné kolonie kormoránů a skuasů. Vrchol „ptačích kolonií“ připadá na období od dubna do srpna. Milovníci dobrodružství také přijíždějí na ostrov hledat staré zlaté mince na nizozemské lodi Akerendam, která se potopila v březnu 1725. V roce 1972 vylovili potápěči z mořských hlubin 57 000 mincí.



Jörundfjord
a Geirangerfjord jsou místa nedotčené přírody. Uhánějící proudy vody padají ze strmých útesů. Lehký vodní opar proplétá skály a skrz něj jsou vidět pestrobarevné duhy. Vodopády dostaly velmi romantická jména, například „Ženich“, „Svatební závoj“. Na skalách mohou milovníci vzrušení vidět opuštěné farmy, kam se lze dostat pouze po provazových žebřících. Během poslední doby ledové byly tlakem ledovců vyryty hluboké fjordy a vysoké hory.
Málokdo zůstává lhostejný při pohledu na tyto majestátní výtvory matky přírody a nedobrovolně prodchnutý respektem k lidem obývajícím tuto oblast, kteří byli schopni ovládnout tyto drsné země. Lidé, kteří zde žijí, se vyznačují svou pohostinností a pozorností k hostům.