Liege är en belgisk stad som ligger i provinsen med samma namn vid floden Meuse, 90 km från landets huvudstad Bryssel. Idag är Liege ett industricentrum, liksom ett av de berömda turistcentrumen i norra Europa. Du kan köpa biljetter till Liege med en betydande rabatt genom att kontakta en direkt researrangör. Belgien är ett av de vackraste länderna i Europa, som har bevarat ett enormt kulturellt och historiskt arv.

För dig som gillar att resa runt Belgien med bil , är det möjligt att få en hyrbil på alla populära platser: på de största järnvägsstationerna, i stadens centrum, på de närmaste flygplatserna. Tarifferna kan variera beroende på olika faktorer: hyrestiden, bilens klass, platsen där bilen togs emot. Till exempel, på Brussels Charleroi Airport kan du hyra en kompaktklassbil från 18 euro per dag och i Liege från 17 euro per dag.

Lièges historia går tillbaka till tiden för det romerska rikets styre, på den tiden kallades det Leodius. På medeltiden kämpade prästerskapet, adeln och skråhantverkare för rätten att regera i Liège, vilket ledde till att stadsborna brände adelns anhängare i St. Martin-kyrkan. Lièges storhetstid infaller på 1500-talet, under Erars regeringstid från familjen Lamarck. I samband med att motsättningarna förvärrades i staden mellan biskopsrådet och vanliga invånare i Liège 1681 avskaffades demokratin helt. Men 1789, under Liege-revolutionen, höll biskopsämbetet på att förlora sin makt. Invånarna i Liège utmärkte sig också i kampen för Belgiens självständighet 1830.



Vad det än må vara, men idag är Liège ett blomstrande kommersiellt, industri- och turistcentrum i landet. Staden har bevarat många katedraler och kyrkor, som påminner om dess förflutna. Bland dem är det värt att notera den romanska kyrkan St. Barthélemy, inuti vilken du kommer att se en magnifik bronsfont, gjuten av mästarna i gjuteriskolan, skapad den 12:e -1200-talet. Saint-Martin Church grundades på 900-talet, men fick sitt moderna utseende på 1400-talet (den tidigare byggnaden överlevde inte branden). Inte mindre anmärkningsvärd är kyrkan Saint-Jean, grundad under biskop Notgers regeringstid och återuppbyggd på 1700-talet. Inuti finns riktiga konstnärliga mästerverk - "Korsfästelsen" från XIII-talet, bilden av Guds Moder. Kyrkan Saint-Paul är ett exempel på den gotiska arkitektoniska stilen från 1300- och 1400-talen.

Av de andra attraktionerna i Liège är rådhuset, skapat i nyklassicistisk stil, av intresse. På den kommer du att se en minnestavla med namnet på detektiv Maigret, känd på sidorna i romanerna om J. Simenon, född i Liege. Vi rekommenderar också att du besöker Maaslands museum för arkeologi och konst, inrymt i ett renässanshus från 1600-talet. I hans samling kommer du att se sällsynta föremål gjorda av elfenben, guld, silver.


Shoppare kommer att älska Liege, eftersom det finns utmärkta möjligheter för detta tidsfördriv. Staden har stora köpcentrum, butiker, små butiker, och på lördagar hålls en mässa på stranden av Meusefloden, där du kan köpa billiga kläder, skor, souvenirer, och mat. Från souvenirer köper turister som regel hantverk av Liege-mästare, till exempel halsdukar, sjalar eller andra kläder dekorerade med prydnadsföremål på medeltiden, eller Val Saint Lambert-kristaller.

När man besöker Liège är det värt att ta sig tid att lära känna dess kulinariska traditioner. Du kan smaka på olika varianter av belgisk choklad, ost eller öl i någon av stadens restauranger. Hotellsektorn i Liege kännetecknas också av sin mångfald, och viktigast av allt, av måttliga priser. Du kan välja mellan ett lyxhotell i centrum och ett billigt vandrarhem som boende.


Det enklaste sättet att ta sig runt i Liège är med bil, buss eller cykel, den senare typen av transport kan hyras från ett av de många uthyrningskontoren. Du kan ta dig till Liege med transfer på flygplatsen i Bryssel, Amsterdam eller andra större europeiska städer.