Luik is een Belgische stad gelegen in de gelijknamige provincie aan de Maas, op 90 km van de hoofdstad, Brussel. Tegenwoordig is Luik een industrieel centrum, evenals een van de beroemde toeristische centra in Noord-Europa. U kunt tickets naar Luik met een aanzienlijke korting kopen door contact op te nemen met een directe touroperator. België is een van de mooiste landen van Europa, dat een enorm cultureel en historisch erfgoed heeft bewaard.
Voor degenen die graag België per auto verkennen, is het mogelijk om een huurauto te krijgen op alle populaire locaties: op de belangrijkste treinstations, in het stadscentrum, op de dichtstbijzijnde luchthavens. Tarieven kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren: de duur van de huur, de klasse van de auto, de plaats waar de auto werd ontvangen. Zo kun je op Brussels Charleroi Airport een auto uit de compacte klasse huren vanaf 18 euro per dag, en in Luik al vanaf 17 euro per dag.
De geschiedenis van Luik gaat terug tot de tijd van de heerschappij van het Romeinse rijk, in die tijd heette het Leodius. In de Middeleeuwen vochten de geestelijkheid, de adel en de ambachtslieden van het gilde voor het recht om in Luik te regeren, met als resultaat dat de stedelingen de aanhangers van de adel in de Sint-Maartenskerk verbrandden. De bloeitijd van Luik valt in de 16e eeuw, tijdens het bewind van Erar van de familie Lamarck. In verband met de verergering van tegenstellingen in de stad tussen het bisdom en de gewone inwoners van Luik in 1681, werd de democratie volledig afgeschaft. Maar tegen 1789, tijdens de Luikse Revolutie, verloor het episcopaat zijn macht. Ook de inwoners van Luik onderscheidden zich in de strijd voor de onafhankelijkheid van België in 1830.



Hoe het ook zij, vandaag is Luik een bloeiend commercieel, industrieel en toeristisch centrum van het land. De stad heeft veel kathedralen en kerken bewaard, die doen denken aan het verleden. Onder hen is de romaanse kerk van St. Barthélemy de moeite waard, waarbinnen u een prachtige bronzen doopvont zult zien, gegoten door de meesters van de gieterijschool, gemaakt in de 12e eeuw. -13e eeuw. De Sint-Martinuskerk werd gesticht in de 10e eeuw, maar kreeg in de 15e eeuw haar moderne uitstraling (het voormalige gebouw overleefde de brand niet). Niet minder opmerkelijk is de kerk van Saint-Jean, gesticht tijdens het bewind van bisschop Notger en herbouwd in de 18e eeuw. Binnen zijn echte artistieke meesterwerken - de "Kruisiging" van de XIII eeuw, het beeld van de Moeder Gods. De kerk van Saint-Paul is een voorbeeld van de gotische bouwstijl van de 14e-15e eeuw.
Van de andere attracties van Luik is het stadhuis, gemaakt in neoklassieke stijl, interessant. Hierop ziet u een gedenkplaat met de naam van rechercheur Maigret, beroemd op de pagina's van de romans van J. Simenon, een inwoner van Luik. We raden ook aan een bezoek te brengen aan het Maasland Museum voor Archeologie en Kunst, gehuisvest in een 17e-eeuws renaissancehuis. In zijn collectie zie je zeldzame items gemaakt van ivoor, goud, zilver.


Shoppers zullen dol zijn op Luik, want er zijn uitstekende mogelijkheden voor dit tijdverdrijf. De stad heeft grote winkelcentra, winkels, kleine winkeltjes en op zaterdag wordt er een kermis gehouden aan de oevers van de Maas, waar je goedkope kleding, schoenen, souvenirs, en eten. Van souvenirs kopen toeristen in de regel handwerk van Luikse meesters, bijvoorbeeld sjaals, sjaals of andere kleding versierd met ornamenten in de Middeleeuwen, of Val Saint Lambert-kristallen.
Bij een bezoek aan Luik is het de moeite waard om de tijd te nemen om de culinaire tradities te leren kennen. In een van de restaurants van de stad kunt u verschillende soorten Belgische chocolade, kaas of bier proeven. De hotelsector van Luik onderscheidt zich ook door zijn diversiteit, en vooral door gematigde prijzen. U kunt kiezen tussen een luxe hotel in het stadscentrum en een goedkope jeugdherberg als verblijfplaats.


De gemakkelijkste manier om Luik te verkennen is met de auto, bus of fiets , dit laatste type vervoer kunt u huren bij een van de vele verhuurkantoren. U kunt Luik bereiken met een overstap op de luchthaven van Brussel, Amsterdam of andere grote Europese steden.