Liege je belgické město ležící ve stejnojmenné provincii na řece Máse, 90 km od hlavního města země, Bruselu. Dnes je Lutych průmyslovým centrem a také jedním z nejznámějších center cestovního ruchu v severní Evropě. Letenky do Lutychu zakoupíte s výraznou slevou kontaktováním přímé CK. Belgie je jednou z nejkrásnějších zemí v Evropě, která si zachovala obrovské kulturní a historické dědictví.
Pro ty, kteří rádi cestují po Belgii autem, je možné půjčit si auto na všech oblíbených místech: na hlavních nádražích, v centru města, na nejbližších letištích. Tarify se mohou lišit v závislosti na různých faktorech: délce pronájmu, třídě vozu, místě, kde bylo auto přijato. Například na bruselském letišti Charleroi si můžete pronajmout vůz kompaktní třídy od 18 eur na den a v Liege od 17 eur za den.
Historie Lutychu sahá až do doby nadvlády Římské říše, v té době se nazývalo Leodius. Ve středověku o právo vládnout v Lutychu bojovalo duchovenstvo, šlechta a cechovní řemeslníci, v důsledku čehož měšťané upalovali příznivce šlechty v kostele svatého Martina. Rozkvět Lutychu spadá do 16. století, za vlády Erara z rodu Lamarcků. V souvislosti s prohloubením rozporů ve městě mezi biskupstvím a obyčejnými obyvateli v Lutychu v roce 1681 byla demokracie zcela zrušena. Nicméně, 1789, během Lutych revoluce, episkopát ztrácel jeho sílu. Obyvatelé Lutychu se také vyznamenali v boji za nezávislost Belgie v roce 1830.



Ať je to jak chce, ale dnes je Lutych prosperujícím obchodním, průmyslovým a turistickým centrem země. Město si zachovalo mnoho katedrál a kostelů, které připomínají jeho minulost. Mezi nimi stojí za zmínku románský kostel svatého Bartoloměje, uvnitř kterého uvidíte skvostnou bronzovou křtitelnici, odlitou mistry slévárenské školy, vytvořenou ve 12. -13 století. Kostel sv. Martina byl založen v 10. století, ale svou moderní podobu získal v 15. století (bývalá budova nepřežila požár). Neméně pozoruhodný je kostel Saint-Jean, založený za vlády biskupa Notgera a přestavěný v 18. století. Uvnitř jsou skutečná umělecká mistrovská díla - "Ukřižování" z XIII. století, obraz Matky Boží. Kostel Saint-Paul je příkladem gotického architektonického stylu 14.-15. století.
Z dalších zajímavostí Lutychu zaujme radnice postavená v neoklasicistním stylu. Na něm uvidíte pamětní desku se jménem detektiva Maigreta, proslulého na stránkách románů J. Simenona, rodáka z Lutychu. Doporučujeme také navštívit Maaslandské muzeum archeologie a umění, které sídlí v renesančním domě ze 17. století. V jeho sbírce uvidíte vzácné předměty ze slonoviny, zlata, stříbra.


Nakupující si Lutych zamilují, protože jsou zde skvělé příležitosti pro tuto zábavu. Ve městě jsou velká nákupní centra, obchody, malé obchůdky a v sobotu se na břehu řeky Másy koná jarmark, kde můžete levně nakoupit oblečení, boty, suvenýry, a jídlo. Ze suvenýrů si turisté zpravidla kupují rukodělné výrobky lutyšských mistrů, například šátky, šátky či jiné oděvy zdobené ornamenty ve středověku nebo krystaly Val Saint Lambert.
Při návštěvě Lutychu se vyplatí udělat si čas poznat jeho kulinářské tradice. V jedné z městských restaurací můžete ochutnat různé druhy belgické čokolády, sýra nebo piva. Hotelový sektor v Lutychu se také vyznačuje svou rozmanitostí, a co je nejdůležitější, mírnými cenami. Jako místo k pobytu si můžete vybrat mezi luxusním hotelem v centru města a levným hostelem pro mládež.


Nejjednodušší způsob dopravy po Lutychu je autem, autobusem nebo na kole , druhý druh dopravy si lze pronajmout v jedné z mnoha půjčoven. Do Lutychu se dostanete s přestupem na letišti v Bruselu, Amsterdamu nebo jiných velkých evropských městech.