Sagrada Familia, oficiální název Expiatorního chrámu Sagrada Familia, je největší stavbou v Barceloně a má stát se jeho symbolem. Jeho neobvyklý vzhled přitahuje velké množství turistů a cestovatelů. Jaká zajímavá fakta tedy o této budově existují?
Ti, kteří rádi cestují autem, si obvykle auto ve Španělsku rezervují předem online. Ceny se mohou lišit podle sezóny, délky pronájmu a dalších dostupných speciálů. Můžete si také vybrat hotel v Barceloně online za nejlepší cenu.
1. V roce 1882 začala a stále probíhá stavba chrámu Sagrada Familia, jehož dokončení je plánováno na rok 2026. Chrám by měl být podle plánu postaven pouze na náklady darů od farníků. Další komplikací je také to, že všechny kameny musí být pečlivě zpracovány a vzájemně napasovány. S vynálezem počítačů se konstrukce zrychlila, existuje dokonce i virtuální počítačový model.



2. Projekt provedl slavný architekt Antonio Gaudi. Byl to osamělý, introvertní muž, který svůj život zasvětil architektuře. Mnozí ho považovali za hrubého, protivného a arogantního, ale ti, kteří ho znali lépe, tvrdili něco jiného. Gaudi projevil zájem pouze o jednu dívku a projevoval jí známky pozornosti, ale nebylo to vzájemné. V mládí vypadal bezvadně a upraveně a vypadal jako dandy, ale jak léta plynula, začal se oblékat jednodušeji a přestal se o sebe starat, kvůli čemuž vypadal jako žebrák. Jednou, když se 73letý architekt vydal na svou každodenní cestu, spadl pod tramvaj, a protože si ho vzhledově spletli s chudými, byli posláni do nemocnice pro chudé, kde jim nemohli poskytnout náležitou pomoc. . Byl pohřben v hrobce nedokončené budovy.


3. Návrh budovy ukazuje vliv přírody. Architekt chtěl vytvořit přirozené plynulé linie a oblouky a některé vnitřní pilíře připomínají stromy. Věž umístěná v centru bude po dokončení dosahovat 170 m, čímž se Sagrada Familia stane nejvyšší náboženskou budovou v Evropě. Gaudi byl toho názoru, že nic z toho, co člověk udělal, by nemělo být vyšší než dílo Boží, proto ne nadarmo bude bazilika o 1 m menší než Montjuic, což je nejvyšší bod v tomto městě.
4. V katedrále byla v roce 1909 postavena škola pro děti těch, kteří pracují na stavbě, protože rodiče trávili dny a noci v práci.
5. Navzdory tomu, že byla katedrála nedokončená, byla díky své zvláštní architektuře již v roce 1984 zařazena na seznam UNESCO a uznána za světové dědictví.


6. Kostel nemá nic společného se stavebním projektem a kromě toho se v Barceloně na Starém Městě nachází důležitá a uctívaná katedrála svaté Eulálie. Papež Benedikt XVI. v roce 2010 prohlásil stavbu Sagrada Familia za baziliku.

7. Některé respektované a známé kulturní osobnosti prosazovaly zastavení stavby již v roce 2008. Domnívali se, že původní plán Gaudího byl ztracen, samotný chrám nebyl postaven podle jeho projektu a nákresů, ale pouze ve prospěch turistického průmyslu .