Gorny Altai je ideální cestovatelskou destinací. Fascinující horská příroda, skalnaté hřebeny, zurčící vody a klidná průzračná jezera jsou hlavními hodnotami regionu. V posledních letech se Altaj stal velmi oblíbenou turistickou oblastí. Turistická sezóna začíná začátkem rozkvětu maralu a končí kolem konce září.

A to i přesto, že jich přibývá rekreačních středisek každý rok, je nutné začít s rezervací dobrých míst dříve. A ceny za takovou dovolenou jsou stále vyšší. Mnozí se domnívají, že ne každý si může dovolit relaxovat na Altaji v zavedené cenové hladině, ale není tomu tak. Odpočinek v horách může být finančně nenáročný a zároveň zanechá spoustu dojmů.

Cestovatelé si obvykle rezervují auto v Rusku online, porovnávají hodnocení, ceny a recenze studií. Například v Moskvě si můžete rezervovat vůz kompaktní třídy od 30 eur za den.

1. Chuisky tract
Jedním z prvních úžasných míst dostupných pro každého je malebná silnice. Chuisky trakt - 968 kilometrů dlouhý, je to jedna z nejkrásnějších silnic na světě podle National Geographic Russia! Cesta je zpravidla docela nudná, ale ne podél Chuisky trakt. Pokud máte čas, často se zastavujte a rozhlížejte se.


2. Řeka Katun
Paní Altaj pochází z jižního svahu hory Belukha. Nekontrolovatelná a občas tichá, před setkáním s Biyou se táhne 688 kilometrů. Břehy Katunu jsou velmi rozmanité a malebné. Zastavit se můžete jak na kamenitých místech a zaposlouchat se do zvuku bijící vody o kameny, tak i na tišších. A večer u ohně číst legendu o dívce jménem Katun.



3. Mount Belukha
Jedna z nejvyšších hor Ruska dosahuje nadmořské výšky 4506 metrů nad mořem. Její krása ale není jen v majestátnosti. Velryba Beluga je opředena mnoha legendami a má silnou energii. I to, že jste na jeho úpatí nebo strávíte noc v osadě poblíž Belukha, vám přinese neuvěřitelné dojmy, velký obdiv a příval vitality.


4. Horské průsmyky
Na Chuyského traktu jsou dva průsmyky: Seminsky a Chike-Taman. Seminsky průsmyk je nejvyšším bodem Chuyského traktu, 1717 metrů nad mořem. Cesta vede po nejnižší a nejrovnější části hřebene. Změny počasí jsou neuvěřitelně rychlé. Výška průsmyku Chike-Taman je 1295 metrů nad mořem. Skalnaté římsy, nebezpečné zatáčky, převýšení jsou prostě dechberoucí. Velké množství vyhlídkových plošin vám umožní vychutnat si horské scenérie za každého počasí.


5. Soutok Chuya a Katun. Toto je nádherné místo vytvořené přírodou! Je velmi snadné se k němu dostat i autem. Z vybavené vyhlídkové plošiny můžete vidět nádherný pohled, jak jsou dva kanály spojeny v jeden, jak je temná Chuya spojena s tyrkysovou Katunyou. Tato místa jsou přístupná komukoli v jakémkoli vozidle. Ostatně, když si pro něco na Altaj jedete, tak je to hned za rohem. Sluncem zalité svahy, zasněžené horské štíty, nedobytné skály. A my vám radíme trávit noci ve stanu. Chcete-li si užít zvuk řek, ranní rosu, čerstvý horský vzduch, cestovat s potěšením a užívat si přírodu bez vážných nákladů!