V západní Evropě přitahuje pozornost malé Lucemburské vévodství. Turistům, kteří se vydají na výlet do jeho měst a obcí, se doporučuje, aby si předem zarezervovali hotely ve svých destinacích. Ušetříte tak za ubytování a neztrácíte čas hledáním ubytování po příjezdu.

Dlouho před cestou si mnoho turistů rezervuje auto v Lucembursku online, aby získali výhodný cenu pronájmu, prohlédněte si více atrakcí a nezávisejte na skupinách zájezdů. Rezervace hotelu online je také výhodná, například DoubleTree by Hilton Luxembourg lze rezervovat od 83 eur za noc.


Vzdálenost do hlavního města vévodství láká barevný Mersch. Je významným kulturním centrem země. Mersh je jedním z turistických klenotů metropolitní oblasti. Je tu klid a útulno, vládne atmosféra antiky. Mersch se oproti hlavnímu městu vyznačuje dostupnými cenami ubytování a zábavy. Odtud je na dosah do města Lucemburk, takže při cestě na dovolenou je docela možné počítat s bohatým výletním programem.

Small Mersh nehledá památky. Toto město v metropolitní oblasti je známé díky Lucemburskému národnímu archivu. Zajímavá je zde i bohatá knihovna Literárního centra. Národní archiv plní roli výstaviště. Pravidelně se zde konají různé výstavy. Budova je také využívána jako koncertní síň. Kulturní trávení volného času v Mersh bude bohaté a zajímavé. Ve městě poblíž hlavního města není absolutně žádný čas se nudit.


Přitahuje Mersh a starověkou historii. Vědci v okolí města našli pozůstatky primitivního osídlení. Velká osada podle místních měřítek se na území objevila v galsko-římské době. První hrad byl postaven v Mersche ve středověku. Poté se osada rozrostla a následně získala statut města. Zámek Mersch je dnes hlavní architektonickou dominantou města.

Budova se nachází v historickém centru města. Pochází ze 13. století. Hrad byl postaven v provinčním městě pro rytíře Theodricha, služebníka hraběnky Ermesinde Lucemburské. O původním vzhledu budovy je známo jen málo. Zámek se dochoval do dnešních dnů opraven a vyzdoben v renesančním stylu. Poslední rekonstrukce byla provedena v areálu v XVIII. století. Styl návrhu zůstal nezměněn.



Moderní zámek Mersch slouží administrativním účelům. Sídlí zde kanceláře mnoha institucí a společností. Ale stránka je otevřená turistům. Zajímavostí jsou zde stropy a stěny se štuky, vysoké oblouky sálů, nedaleko se nachází starý komín s reliéfy ze 13. století. Prohlídka budovy s průvodcem je k dispozici každému. Mezi architektonické památky Mersche patří také kaple z 18. století připojená k hradu.

Okolí města je neméně zajímavé než město samotné. Příznivcům poznávací dovolené zde doporučujeme navštívit starobylou pevnost Pettanage. Tato budova pochází z 10. století. Hrad patřil šlechtickému rodu Pettanage. Toto příjmení je známé v Lucembursku. Senioři rodu měli ve středověku na vévodském dvoře velký vliv. Za zmínku stojí, že nejen zámecké komplexy jsou v Lucembursku zajímavé. K mistrovským dílům středověké architektury lze připsat i staré domy prostých lidí.