Budapeşte, kesinlikle eğlendirecek ve eğitecek çok sayıda müzeye sahip bir şehirdir. İster Komünizm altındaki Macar tarihi, ister langırt makineleri dünyası veya Roma yapıları hakkında bilgi edinmek istiyor olun, her türden müze sever için pek çok seçenek var!

Örneğin, Macaristan Ulusal Müzesi, ülkenin tarihine derinlemesine bir bakış sunuyor. Dört kalıcı koleksiyonu, Taş Devri'nden Komünist dönemin sonuna kadar Karpat Havzası'nın izini sürüyor.

1. Macaristan Ulusal Müzesi

Macaristan Ulusal Müzesi, etkileyici bir neoklasik binada ülkenin en değerli tarihi eserler koleksiyonunu barındırıyor. Ülkenin zengin tarihi hakkında daha fazla bilgi edinmek için harika bir yer.

Macar Ulusal Müzesi, Budapeşte'ye gelen ziyaretçiler için mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. 1802'de kurulan Macaristan'daki en eski müzedir ve devasa bir tarihi eserler koleksiyonuna sahiptir.

Aynı zamanda mimar Mihaly Pollack'in neoklasik tasarımı ve mermer sütunlar ve tablolarla dolu muhteşem iç mekanıyla Macaristan'ın en güzel müzelerinden biridir. Girişinde devrimci şair Sandor Petofi ve Habsburg'lara karşı 1848 devrimini tetikleyen Nemzeti dal şiirinin yazarı Janos Arany'nin bir heykeli bulunuyor.

Ayrıca burada Macaristan'daki en değerli taç giyme cübbelerinden birini ve Macaristan'ın tarih öncesi çağlardan günümüze şanlı geçmişini anlatan iki bölümden oluşan kalıcı bir sergiyi bulabilirsiniz. Macaristan'ın halk kültürünün gelişimini gösteren sergiler de var. Bu, bu ülkenin tarihi ve geleneği hakkında fikir edinmenin harika bir yolu.

Müze her gün açıktır ve online olarak önceden bilet ayırtmak da mümkündür. Ancak müzeye girmek için genellikle uzun kuyruklar oluşuyor. Bunu önlemek için hafta içi ziyaret etmeniz önerilir.

Macaristan çevresini arabayla gezmeyi sevenler için tüm popüler yerlerde araba kiralama fırsatı var: ana tren istasyonlarında, şehir merkezinde , en yakın havaalanlarında. Tarifeler çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir: kiralama süresi, aracın sınıfı, aracın teslim alındığı yer. Örneğin, Budapeşte havaalanında kompakt sınıf bir arabayı günlük 16 Euro'dan ve Budapeşte Şehir Merkezinde 17 Euro'dan kiralayabilirsiniz. günlük.

2. Vajdahunyad Kalesi

Budapeşte gezi programlarının favorilerinden biri olan Vajdahunyad Kalesi, Şehir Parkı'nın (Varosliget) gölgeli ağaçları, çakıllı yolları ve sakin göletleri arasında yer alan pitoresk bir cazibe merkezidir. 1896'da Macaristan'ın bin yıllık şenlikleri için inşa edilen bu mimari açıdan çeşitlilik içeren kompleks, sarayın içinde şehrin tarım müzesine sahiptir.

1896'da Ignac Alpar tarafından tasarlanan orijinal Vajdahunyad kompleksi, çeşitli stil ve dönemlere ait mimari unsurları bir araya getiriyor. Romanesk'ten Gotik'e ve Barok'a kadar her biri farklı bir mimariyi temsil eden 21 ayrı binadan oluşuyor.

Vajdahunyad'ın birçok bileşeni, Macaristan'ın eski krallığı olan Transilvanya'daki önemli binaların reprodüksiyonlarıdır. Aynı zamanda tasarımında bir dizi Rönesans ve Barok etkisi barındırmaktadır.

Orijinal bina, karton ve diğer malzemelerden yapılmış geçici bir sergi olsa da Macarlar arasında hızla popülerlik kazandı. 1904-1908'de taş ve tuğladan yeniden inşa edilerek Şehir Parkı'nın gelişen, kalıcı bir özelliği haline getirildi.

Vajdahunyad ilgi çekici ve romantik bir cazibe merkezidir. Eklektik mimarisi, ülkenin zengin mimari mirasına bir övgüdür. Kale hem turistler hem de yerel halk için popüler bir destinasyondur ve burada her yıl çeşitli kültürel etkinlikler gerçekleştirilir.

3. Budapeşte Tarih Müzesi

Budapeşte Tarih Müzesi, şehrin geçmişi hakkında bilgi edinmek için harika bir yerdir. Burada Roma dönemine ait belgeler de dahil olmak üzere çeşitli dönemlere ait çeşitli eserler bulunur.

Müzede ayrıca antik Macaristan'dan bir taç giyme töreni mantosu da dahil olmak üzere Gotik dönemden bir dizi sanat eseri bulunmaktadır. Ayrıca ülkenin kültürüyle ilgili çeşitli sergiler de var.

Müze, her biri farklı dönemleri kapsayan dört ana bölüme ayrılmıştır. İlk bölüm, Macaristan'ın tarihöncesinin görüntülerini içerir. Bir diğeri, ülkenin Orta Çağ tarihine adanmıştır ve üçüncüsü, Budapeşte'nin komünizm sonrası dönemini sergiler.

4. Macar Doğa Tarihi Müzesi

Macar Doğa Tarihi Müzesi, 10 milyondan fazla sergiden oluşan etkileyici koleksiyonuyla Avrupa'nın en büyük müzelerinden biridir. Beş bilimsel bölüme ev sahipliği yapar: antropoloji, jeoloji ve paleontoloji, mineraloji ve petroloji.

Müze, orijinal olarak Macaristan Askeri Akademisi için tasarlanmış bir dizi neo-Klasik binada yer almaktadır. Sergileri, Macaristan'daki insan ve doğa tarihini, bir yüzgeçli balina iskeletini ve mercan resiflerinin flora ve faunasını öne çıkarıyor.

Çeşitli geçici sergilerin yanı sıra çocuklar için çok sayıda etkileşimli sergi var. Ayrıca büyük, zengin bir mineral koleksiyonuna ve çok sayıda dinozora sahiptir.

Geçmişi öğrenmeyi seven aileler ve insanlar için harika bir yer. Ancak sergilerin arkasındaki bilime aşina olmayan turistler için kafa karıştırıcı olabilir.

Eski Ludovika Askeri Akademisi'nde yer alan müze, Macaristan'ın doğal tarihi ve Karpat Havzası hakkında çok sayıda sergi sunuyor. Özellikle Macaristan'ın farklı yerlerinden mineral toplamasıyla tanınır.

5. Kiscelli Müzesi

Kiscelli Müzesi, 18. yüzyıldan kalma bir barok manastırın kalıntıları içinde yer alan ilginç bir Budapeşte cazibe merkezidir. Özellikle burada konserlerin düzenlendiği yaz aylarında ziyaret etmek için ilginç bir yer.

Burada, 1712'de Holy Trinity kilise grubu tarafından dikilen heykellerin yer aldığı Barok Heykel Salonu da dahil olmak üzere birçok etkileyici sergi var. Ayrıca, Budapeşte'de gazetelerin tarihine adanmış bir serginin yanı sıra matbaa makineleri ve makinelerinden oluşan bir koleksiyon da var. .

Diğer bir popüler Budapeşte müzesi, Buda Kalesi'nin içinde yer alan Macar Ulusal Müzesi'dir. Macaristan'ın zengin tarihi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız burayı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Bu, Budapeşte'nin en çok ziyaret edilen müzelerinden biridir ve nedenini anlamak kolaydır: Keşfedilecek çok sayıda kalıcı ve geçici sergiye sahiptir. Antik sanat eserlerinden ünlü Macar sanatçıların eserlerine kadar ülkenin her yerinden kutsal emanetler bulacaksınız.

Budapeşte kültürünü daha modern bir şekilde ele almak için Macaristan'ın en etkili çağdaş sanat buluşmasına ev sahipliği yapan Ludwig Müzesi'ne göz atın. Avrupa sanatının yanı sıra taşınabilir yazı makineleri ve Macar soyut sanatlarından oluşan geniş bir koleksiyona sahiptir.

6. Holokost Anma Merkezi

Holocaust Memorial Center, ABD'de Holokost'a adanan ilk bağımsız müze olarak 1984 yılında kuruldu. Michigan'da yaşayan hayatta kalanlar, kurtarıcılar ve kurtarıcılardan 600'ün üzerinde sözlü tarih tanıklığının yer aldığı bir kütüphaneye sahiptir. Ayrıca 2. Dünya Savaşı sırasındaki Avrupa'nın bir yer haritası, Nazi döneminden kalma restore edilmiş bir yük vagonu ve kurbanların kişisel eşyalarının bulunduğu valizler de bulunuyor.

Kalıcı sergisi, Nazi işgali sırasında Macaristan'da binlerce Yahudiyi kurtaran İsveç elçisi Raoul Wallenberg'in hikayesine odaklanıyor. Fotoğrafların ve hatıraların yanı sıra hayatı hakkında bir film içerir.

Ayrıca binlerce Holokost kitabının bulunduğu bir kütüphaneye sahiptir. Misyonu, Holokost'un dehşeti hakkında eğitim vermek ve insan haklarını desteklemektir.

Müze, pazardan perşembeye 09:30 - 17:00 ve Cuma günleri 9:30 - 15:00 arası açıktır. Halka açık turlar iki saat sürer ve ücretsizdir.

Müze, huzursuzluk, yönelim bozukluğu ve ayrılık duygusu uyandırmasını isteyen Amerikalı mimar James Ingo Freed tarafından tasarlandı. Güneydoğuya Kudüs'e bakan koyu renkli kanat karanlığa inişi simgelerken açık renkli kanat Mesih Çağı beklentisiyle doğuya bakıyor.

7. Tarım Müzesi

Macaristan, uzun bir tarım geleneğine sahiptir. 4,3 milyon hektarlık ekilebilir arazisi ve kalıcı mahsulleri, buğday, mısır, ayçiçeği ve kolza tohumu dahil olmak üzere çeşitli mahsuller üretmektedir. 2,7 milyon domuz ve 40 milyon kümes hayvanıyla hayvansal üretim de önemli.

Avrupa'nın en büyük tarım müzesi, Budapeşte şehir parkındaki Vajdahunyad Kalesi'nin içinde bulunabilir. Tarihi Macaristan'ın çeşitli binalarından mimari detayları bu güzel binada birleştiren Ignac Alpar tarafından tasarlandı.

Zengin bir kültürel mirası halka sunduğu ve tarım konusunda bilimsel araştırmaları teşvik ettiği için tarım müzeleri, ulusal kültürün önemli bir parçasıdır. Genellikle tarımın gelişiminin önemli yönlerini ve bunun toplum üzerindeki etkisini vurgularlar.

Budapeşte'deki en iyi müzelerden biri olan Tarım Müzesi, büyüleyici Vajdahunyad kalesinde bulunur ve ailelerin ziyaret etmesi için harika bir yerdir. Ülkenin en büyük ve en çok ziyaret edilen tarım müzesidir ve pek çok cazibe merkezi sunar.

Bir merdiven boşluğu sizi, tapınağa benzer bir salonda yüzlerce geyik boynuzu ve boynuzun asılı olduğu en üst kata çıkarır. Bu oda genellikle boştur, bu da avın kalıntılarını takdir etmek için sessiz bir yer olduğu anlamına gelir.