Budapest on kaupunki, jossa on hämmästyttävä valikoima museoita, jotka viihdyttävät ja kouluttavat. Halusitpa sitten oppia Unkarin historiasta kommunismin aikana, flippereiden maailmasta tai roomalaisista rakenteista, tarjolla on paljon vaihtoehtoja kaikenlaiselle museon ystäville!

Esimerkiksi Unkarin kansallismuseo tarjoaa syvän sukeltamisen maan historiaan. Sen neljä pysyvää kokoelmaa jäljittelevät Karpaattia kivikaudelta kommunistisen aikakauden loppuun.

1. Unkarin kansallismuseo

Unkarin kansallismuseossa on maan arvokkain historiallisten jäänteiden kokoelma vaikuttavassa uusklassisessa rakennuksessa. Se on loistava paikka oppia lisää maan rikkaasta historiasta.

Unkarin kansallismuseo on Budapestin vierailijoiden näkemisen arvoinen paikka. Se on Unkarin vanhin museo, joka perustettiin vuonna 1802, ja siinä on valtava kokoelma historiallisia esineitä.

Se on myös yksi Unkarin kauneimmista museoista uusklassisella arkkitehti Mihaly Pollackin suunnittelemalla sisustuksella ja upealla sisustuksella, joka on täynnä marmoripylväitä ja maalauksia. Sen sisäänkäynnissä on patsas vallankumouksellisesta runoilijasta Sandor Petofista ja Janos Aranysta, National dal -runon kirjoittajasta, joka laukaisi vuoden 1848 vallankumouksen Habsburgeja vastaan.

Sieltä löydät myös yhden Unkarin arvokkaimmista kruunausvaatteista sekä kaksiosaisen pysyvän näyttelyn, joka kertoo Unkarin maineikkaasta menneisyydestä esihistoriallisista ajoista nykypäivään. Siellä on myös näyttelyitä, jotka esittelevät Unkarin kansankulttuurin kehitystä, mikä on loistava tapa saada käsitys tämän maan historiasta ja perinteestä.

Museo on avoinna joka päivä ja lippuja on mahdollista varata myös ennakkoon verkosta. Museoon on kuitenkin usein pitkät jonot. Tämän välttämiseksi suosittelemme vierailemaan arkisin.

Niille, jotka haluavat matkustaa ympäri Unkaria autolla, on mahdollisuus saada vuokra-auto kaikista suosituista paikoista: päärautatieasemalta, kaupungin keskustassa , lähimmillä lentokentillä. Tariffit voivat vaihdella eri tekijöiden mukaan: vuokra-ajan kesto, auton luokka, auton vastaanottopaikka. Esimerkiksi Budapestin lentokentällä voit vuokrata kompaktiluokan auton 16 eurosta per päivä ja Budapestin keskustassa alkaen 17 eurosta. päivässä.

2. Vajdahunyadin linna

Suosikki Budapestin kiertoajeluilla, Vajdahunyadin linna on viehättävä nähtävyys kaupunginpuiston (Varosliget) varjoisten puiden, pikkukivipolkujen ja rauhallisten lampien keskellä. Tässä vuonna 1896 Unkarin tuhatvuotisjuhlia varten rakennetussa arkkitehtonisesti monimuotoisessa kompleksissa on kaupungin maatalousmuseo palatsin sisällä.

Alkuperäinen Vajdahunyad-kompleksi, jonka Ignac Alpar suunnitteli vuonna 1896, yhdistää eri tyylien ja aikakausien arkkitehtonisia elementtejä. Se koostuu 21 erillisestä rakennuksesta, joista jokainen edustaa erilaista arkkitehtuuria romaanisesta goottilaiseen ja barokkiin.

Monet Vajdahunyadin osista ovat jäljennöksiä maamerkkirakennuksista Transilvaniassa, Unkarin entisessä kuningaskunnassa. Sen suunnittelussa on myös useita renessanssin ja barokin vaikutteita.

Vaikka alkuperäinen rakennus oli väliaikainen pahvista ja muista materiaaleista valmistettu näyttely, se saavutti nopeasti suosion unkarilaisten keskuudessa. Se rakennettiin uudelleen kivestä ja tiilestä vuosina 1904–1908, jolloin siitä tuli kukoistava, pysyvä kaupunkipuiston osa.

Vajdahunyad on kiehtova ja romanttinen nähtävyys. Sen eklektinen arkkitehtuuri on kunnianosoitus maan rikkaalle arkkitehtuuriperinnölle. Linna on suosittu matkakohde niin turistien kuin paikallistenkin keskuudessa, ja siellä järjestetään vuosittain useita kulttuuritapahtumia.

3. Budapestin historiallinen museo

Budapestin historiallinen museo on loistava paikka tutustua kaupungin menneisyyteen. Siinä on erilaisia esineitä eri aikakausilta, mukaan lukien Rooman aikakauden dokumentit.

Museossa on myös valikoima goottikauden taideteoksia, mukaan lukien kruunausvaippa muinaisesta Unkarista. Siellä on myös erilaisia näyttelyitä maan kulttuurista.

Museo on jaettu neljään pääosaan, joista jokainen kattaa eri ajanjaksot. Ensimmäinen osa sisältää näyttelyitä Unkarin esihistoriasta. Toinen on omistettu maan historialle keskiajalta, ja kolmas esittelee Budapestin kommunismin jälkeistä aikaa.

4. Unkarin luonnonhistoriallinen museo

Unkarin luonnonhistoriallinen museo on yksi Euroopan suurimmista museoista, ja sen vaikuttava kokoelma sisältää yli 10 miljoonaa näyttelyä. Siinä on viisi tieteellistä osastoa: antropologia, geologia ja paleontologia, mineralogia ja petrologia.

Museo sijaitsee sarjassa uusklassisia rakennuksia, jotka on alun perin suunniteltu Unkarin sotaakatemialle. Sen näyttelyt korostavat Unkarin ihmisen ja luonnon historiaa, evävalaan luurankoa sekä koralliriuttojen kasvistoa ja eläimistöä.

Lapsille on tarjolla runsaasti interaktiivisia näyttelyitä sekä erilaisia vaihtuvia näyttelyitä. Siinä on myös suuri, rikas mineraalikokoelma ja paljon dinosauruksia.

Se on loistava paikka perheille ja ihmisille, jotka haluavat oppia menneisyydestä. Se voi kuitenkin olla hämmentävää turisteille, jotka eivät tunne näyttelyiden taustalla olevaa tiedettä.

Museo sijaitsee entisessä Ludovikan sotilasakatemiassa, ja se tarjoaa runsaasti näyttelyitä Unkarin luonnonhistoriasta ja Karpaattialtaan. Se tunnetaan erityisesti Unkarin eri osista peräisin olevien mineraalien kokoelmastaan.

5. Kiscelli-museo

Kiscelli-museo on omituinen Budapestin nähtävyys, joka sijaitsee 1700-luvun barokkiluostarin raunioissa. Se on mielenkiintoinen paikka vierailla, varsinkin kesällä, kun täällä järjestetään konsertteja.

Täällä on monia kiehtovia näyttelyitä, kuten barokkityylinen veistossali, jossa on Pyhän Kolminaisuuden kirkkoryhmän vuonna 1712 pystyttämiä veistoksia. Lisäksi siellä on kokoelma painokoneita ja -koneita sekä näyttely, joka on omistettu Budapestin sanomalehtien historialle. .

Toinen suosittu Budapest-museo on Unkarin kansallismuseo, joka sijaitsee Budan linnan sisällä. Se on pakollinen vierailu, jos haluat oppia lisää Unkarin rikkaasta historiasta.

Tämä on yksi Budapestin vierailluimmista museoista, ja on helppo ymmärtää miksi: Siinä on suuri valikoima pysyviä ja väliaikaisia näyttelyitä tutkittavana. Löydät täältä jäänteitä eri puolilta maata muinaisesta taiteesta kuuluisien unkarilaisten taiteilijoiden teoksiin.

Jos haluat saada nykyaikaisemman kuvan Budapestin kulttuurista, tutustu Ludwig-museoon, joka on Unkarin vaikutusvaltaisimman nykytaiteen kokoelman koti. Siinä on suuri kokoelma eurooppalaista taidetta sekä liikuteltavia koneita ja unkarilaista abstraktia taidetta.

6. Holokaustin muistokeskus

Holokaustin muistokeskus perustettiin vuonna 1984, ja se on ensimmäinen vapaasti seisova holokaustille omistettu museo Yhdysvalloissa. Sen kirjastossa on yli 600 suullisen historian todistusta Michiganissa asuvilta selviytyjiltä, vapauttajilta ja pelastajilta. Siinä on myös pohjakartta Euroopasta toisen maailmansodan aikana, kunnostettu natsien aikainen boxcar ja matkalaukut, joissa on uhrien henkilökohtaisia tavaroita.

Sen pysyvä näyttely keskittyy tarinaan Raoul Wallenbergista, ruotsalaisesta lähettilästä, joka pelasti tuhansia juutalaisia Unkarissa natsimiehityksen aikana. Se sisältää valokuvia ja muistoesineitä sekä elokuvan hänen elämästään.

Lisäksi siinä on kirjasto, jossa on tuhansia holokaustikirjoja. Sen tehtävänä on tiedottaa holokaustin kauhuista ja edistää ihmisoikeuksia.

Museo on avoinna sunnuntaista torstaihin klo 9.30-17 ja perjantaina klo 9.30-15. Yleiset kierrokset kestävät kaksi tuntia ja ovat maksuttomia.

Museon on suunnitellut amerikkalainen arkkitehti James Ingo Freed, joka halusi sen herättävän levottomuutta, sekaannusta ja eristyneisyyttä. Tumma siipi, joka on kaakkoon kohti Jerusalemia, symboloi laskeutumista pimeyteen, kun taas vaalea siipi osoittaa suoraan itään messiaanisen ajan odotuksessa.

7. Maatalousmuseo

Unkarilla on pitkät maatalouden perinteet. Sen 4,3 miljoonan hehtaarin peltomaa ja monivuotiset viljelykasvit tuottavat erilaisia viljelykasveja, kuten vehnää, maissia, auringonkukkaa ja rapsia. Myös eläintuotanto on merkittävää: 2,7 miljoonaa sikaa ja 40 miljoonaa siipikarjaa.

Euroopan suurin maatalousmuseo sijaitsee Vajdahunyadin linnassa Budapestin kaupunginpuistossa. Sen suunnitteli Ignac Alpar, joka sisällytti tähän kauniiseen rakennukseen arkkitehtonisia yksityiskohtia historiallisen Unkarin eri rakennuksista.

Maatalousmuseot ovat tärkeä osa kansallista kulttuuria, koska ne esittelevät rikasta kulttuuriperintöä yleisölle ja edistävät maatalouden tieteellistä tutkimusta. Ne korostavat usein tärkeitä näkökohtia maatalouden kehityksestä ja sen vaikutuksista yhteiskuntaan.

Yksi Budapestin parhaista museoista, maatalousmuseo sijaitsee upeassa Vajdahunyadin linnassa ja on loistava paikka perheille. Se on maan suurin ja vierailluin maatalousmuseo ja tarjoaa runsaasti nähtävyyksiä.

Portaikko johtaa sinut ylimpään kerrokseen, jossa satoja sarvia ja sarvia roikkuu pyhäkkömäisessä salissa. Tämä huone on usein tyhjä, mikä tarkoittaa, että se on hiljainen paikka arvostaa metsästyksen jäänteitä.