Budapest är en stad med ett fantastiskt utbud av museer som garanterat kommer att underhålla och utbilda. Oavsett om du vill lära dig mer om ungersk historia under kommunismen, världen av flipperspel eller romerska strukturer, finns det gott om alternativ för alla typer av museiälskare!

Det ungerska nationalmuseet erbjuder till exempel en djupdykning i landets historia. Dess fyra permanenta samlingar spårar Karpaterna från stenåldern till slutet av kommunisttiden.

1. Ungerns nationalmuseum

Ungerns nationalmuseum rymmer landets mest värdefulla samling av historiska reliker i en imponerande nyklassicistisk byggnad. Det är ett bra ställe att lära sig mer om landets rika historia.

Det ungerska nationalmuseet är ett måste för besökare till Budapest. Det är det äldsta museet i Ungern, grundat 1802, och har en enorm samling av historiska artefakter.

Det är också ett av de vackraste museerna i Ungern med sin neoklassiska design av arkitekten Mihaly Pollack och en spektakulär interiör full av marmorpelare och målningar. Dess entré har en staty av den revolutionära poeten Sandor Petofi och Janos Arany, författaren till Nemzeti dal-dikten som utlöste revolutionen 1848 mot habsburgarna.

Du kan också hitta en av de mest värdefulla kröningsdräkterna i Ungern här och en tvådelad permanent utställning som berättar Ungerns berömda förflutna från förhistorisk tid till idag. Det finns också utställningar som visar utvecklingen av Ungerns folkkultur, ett bra sätt att få en inblick i detta lands historia och tradition.

Museet är öppet varje dag och det går även att boka biljetter i förväg online. Däremot är det ofta långa köer för att komma in på museet. För att undvika detta rekommenderas ett besök under veckan.

För dem som gillar att resa runt Ungern med bil, finns det möjlighet att få en hyrbil på alla populära platser: vid de centrala järnvägsstationerna, i stadens centrum , på närmaste flygplatser. Tarifferna kan variera beroende på olika faktorer: hyrestiden, bilens klass, platsen där bilen togs emot. Till exempel, på Budapest flygplats kan du hyra en kompaktklassbil från 16 euro per dag och i Budapest Downtown från 17 euro per dag.

2. Vajdahunyad slott

En favorit på Budapests resvägar, Vajdahunyad Castle är en pittoresk attraktion inbäddad bland de skuggiga träden, klapperstensstigarna och lugna dammarna i stadsparken (Varosliget). Detta arkitektoniskt mångfaldiga komplex byggdes 1896 för Ungerns tusenåriga festligheter och har stadens jordbruksmuseum inne i palatset.

Det ursprungliga Vajdahunyad-komplexet, designat av Ignac Alpar 1896, kombinerar arkitektoniska element från olika stilar och perioder. Den består av 21 separata byggnader, som var och en representerar olika typer av arkitektur, från romansk till gotisk och barock.

Många av komponenterna i Vajdahunyad är reproduktioner av landmärkebyggnader i Transsylvanien, Ungerns tidigare kungarike. Den innehåller också ett antal renässans- och barockinfluenser i sin design.

Även om den ursprungliga byggnaden var en tillfällig utställning gjord av kartong och andra material, blev den snabbt populär bland ungrare. Det byggdes om av sten och tegel 1904-1908, vilket förvandlade det till ett blomstrande, permanent inslag i Stadsparken.

Vajdahunyad är en spännande och romantisk attraktion. Dess eklektiska arkitektur är en hyllning till landets rika arkitektoniska arv. Slottet är ett populärt resmål för både turister och lokalbefolkning, med flera kulturella evenemang som äger rum här varje år.

3. Budapests historiska museum

Budapests historiska museum är ett bra ställe att lära sig om stadens förflutna. Den har en mängd artefakter från olika perioder, inklusive dokument från den romerska eran.

Museet har också ett urval av konstverk från den gotiska perioden, inklusive en kröningsmantel från det antika Ungern. Det har också en mängd olika utställningar om landets kultur.

Museet är uppdelat i fyra huvudsektioner, som var och en täcker olika perioder. Den första delen innehåller visningar av Ungerns förhistoria. En annan är tillägnad landets historia under medeltiden, och den tredje visar Budapests postkommunistiska era.

4. Ungerns naturhistoriska museum

Hungarian Natural History Museum är ett av Europas största museer, med en imponerande samling på mer än 10 miljoner utställningar. Den rymmer fem vetenskapliga avdelningar: antropologi, geologi och paleontologi, mineralogi och petrologi.

Museet är inrymt i en serie neoklassiska byggnader som ursprungligen designades för Ungerns militärakademi. Dess utställningar belyser historien om människan och naturen i Ungern, ett fenvalskelett och korallrevens flora och fauna.

Det finns gott om interaktiva utställningar för barn, samt en mängd tillfälliga utställningar. Den har också en stor, rik mineralsamling och många dinosaurier.

Det är en fantastisk plats för familjer och människor som älskar att lära sig om det förflutna. Det kan dock vara förvirrande för turister som inte är bekanta med vetenskapen bakom utställningarna.

Museet ligger i den tidigare Ludovika Military Academy och erbjuder en mängd utställningar om Ungerns naturhistoria och Karpaterna. Det är särskilt känt för sin samling av mineraler från olika delar av Ungern.

5. Kiscelli-museet

Kiscelli-museet är en udda Budapest-attraktion som ligger inne i ruinerna av ett barockkloster från 1700-talet. Det är en intressant plats att besöka, särskilt under sommaren när det hålls konserter här.

Det finns många fascinerande utställningar här, inklusive en barockskulptursal med skulpturer som uppfördes av Heliga Trefaldighetens kyrkogrupp 1712. Det finns också en samling av tryckmaskiner och maskiner samt en utställning tillägnad tidningshistoria i Budapest .

Ett annat populärt museum i Budapest är Ungerns nationalmuseum, som ligger inne i Buda-slottet. Det är ett måste-besök om du vill lära dig mer om Ungerns rika historia.

Detta är ett av de mest besökta museerna i Budapest, och det är lätt att se varför: Det har ett stort urval av permanenta och tillfälliga utställningar att utforska. Du hittar reliker från hela landet här, från antik konst till verk av kända ungerska konstnärer.

För en mer modern inblick i Budapests kultur, kolla in Ludwig-museet, som är hem för Ungerns mest inflytelserika samling av samtida konst. Den har en stor samling av europeisk konst, såväl som rörliga maskiner och ungersk abstrakt konst.

6. Holocaust Memorial Center

The Holocaust Memorial Center grundades 1984 som det första fristående museet tillägnat förintelsen i USA. Det har ett bibliotek med över 600 muntliga historiska vittnesmål från Michigan-baserade överlevande, befriare och räddare. Den har också en golvkarta över Europa under andra världskriget, en restaurerad lådbil från nazitiden och resväskor med personliga föremål från offer.

Dess permanenta utställning fokuserar på historien om Raoul Wallenberg, ett svenskt sändebud som räddade tusentals judar i Ungern under den nazistiska ockupationen. Den innehåller fotografier och minnen, samt en film om hans liv.

Dessutom har den ett bibliotek med tusentals förintelseböcker. Dess uppdrag är att utbilda om förintelsens fasor och främja mänskliga rättigheter.

Museet är öppet söndag till torsdag 9:30 till 17:00 och fredag 9:30 till 15:00. Offentliga rundturer varar två timmar och är gratis.

Museet ritades av den amerikanske arkitekten James Ingo Freed, som ville att det skulle framkalla en känsla av obehag, desorientering och separation. Den mörka vingen, vänd mot sydost mot Jerusalem, symboliserar nedstigningen till mörkret, medan den ljusa vingen vetter rakt österut i väntan på en messiansk tidsålder.

7. Lantbruksmuseet

Ungern har en lång tradition av jordbruk. Dess 4,3 miljoner hektar åkermark och permanenta grödor producerar en rad grödor, inklusive vete, majs, solros och raps. Djurproduktionen är också betydande, med 2,7 miljoner grisar och 40 miljoner fjäderfä.

Det största jordbruksmuseet i Europa finns inne i slottet Vajdahunyad i Budapests stadspark. Den skapades av Ignac Alpar, som inkorporerade arkitektoniska detaljer från olika byggnader i det historiska Ungern i denna vackra byggnad.

Jordbruksmuseer är en viktig del av den nationella kulturen, eftersom de presenterar ett rikt kulturarv för allmänheten och stimulerar vetenskaplig forskning inom ämnet jordbruk. De lyfter ofta fram viktiga aspekter av jordbrukets utveckling och dess inverkan på samhället.

Ett av de bästa museerna i Budapest, jordbruksmuseet ligger i det fantastiska slottet Vajdahunyad och är ett bra ställe för familjer att besöka. Det är det största och mest besökta jordbruksmuseet i landet och erbjuder massor av attraktioner.

Ett trapphus leder dig upp till översta våningen där hundratals horn och horn hänger i en helgedomsliknande hall. Detta rum är ofta tomt, vilket betyder att det är ett lugnt utrymme för att uppskatta jaktens reliker.