Boedapest is een stad met een verbazingwekkende reeks musea die u zeker zullen vermaken en leren. Of je nu meer wilt weten over de Hongaarse geschiedenis onder het communisme, de wereld van flipperkasten of Romeinse bouwwerken, er zijn tal van mogelijkheden voor elk type museumliefhebber!

Het Hongaarse Nationale Museum biedt bijvoorbeeld een diepe duik in de geschiedenis van het land. De vier permanente collecties volgen het Karpatenbekken van het stenen tijdperk tot het einde van het communistische tijdperk.

1. Hongaars Nationaal Museum

Hongarije's Nationaal Museum herbergt de meest waardevolle verzameling historische overblijfselen van het land in een indrukwekkend neoklassiek gebouw. Het is een geweldige plek om meer te weten te komen over de rijke geschiedenis van het land.

Het Hongaars Nationaal Museum is een must-see voor bezoekers aan Boedapest. Het is het oudste museum in Hongarije, opgericht in 1802, en heeft een enorme collectie historische artefacten.

Het is ook een van de mooiste musea van Hongarije met zijn neoklassieke ontwerp van architect Mihaly Pollack en een spectaculair interieur vol marmeren pilaren en schilderijen. Bij de ingang staat een standbeeld van de revolutionaire dichter Sandor Petofi en Janos Arany, de auteur van het Nemzeti dal-gedicht dat de revolutie van 1848 tegen de Habsburgers in gang zette.

Je vindt hier ook een van de meest waardevolle kroningsgewaden in Hongarije en een tweedelige permanente tentoonstelling die het roemruchte verleden van Hongarije vanaf de prehistorie tot heden vertelt. Er zijn ook displays die de ontwikkeling van de Hongaarse volkscultuur laten zien, een geweldige manier om inzicht te krijgen in de geschiedenis en traditie van dit land.

Het museum is elke dag geopend en het is ook mogelijk om vooraf online tickets te reserveren. Wel staan er vaak lange rijen om het museum binnen te mogen. Om dit te voorkomen, wordt aanbevolen om tijdens de week te bezoeken.

Voor degenen die graag met de auto door Hongarije reizen, is er een mogelijkheid om een huurauto te krijgen op alle populaire locaties: bij de belangrijkste treinstations, in het stadscentrum , op de dichtstbijzijnde luchthavens. Tarieven kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren: de duur van de huur, de klasse van de auto, de plaats waar de auto werd ontvangen. Op Budapest airport huur je bijvoorbeeld een compact class auto vanaf 16 euro per dag, en in Budapest Downtown vanaf 17 euro per dag.

2. Vajdahunyad-kasteel

Het kasteel Vajdahunyad, een favoriet op reisroutes door Boedapest, is een schilderachtige bezienswaardigheid tussen de schaduwrijke bomen, kiezelpaden en rustige vijvers van het stadspark (Varosliget). Dit architectonisch diverse complex is gebouwd in 1896 voor de millenniumfeesten in Hongarije en heeft het landbouwmuseum van de stad in het paleis.

Het originele Vajdahunyad-complex, ontworpen door Ignac Alpar in 1896, combineert architectonische elementen uit verschillende stijlen en periodes. Het bestaat uit 21 afzonderlijke gebouwen, die elk een ander type architectuur vertegenwoordigen, van romaans tot gotisch en barok.

Veel onderdelen van Vajdahunyad zijn reproducties van monumentale gebouwen in Transsylvanië, het voormalige koninkrijk van Hongarije. Het bevat ook een aantal renaissance- en barokinvloeden in het ontwerp.

Hoewel het oorspronkelijke gebouw een tijdelijke tentoonstelling was van karton en andere materialen, werd het al snel populair onder Hongaren. Het werd herbouwd uit steen en baksteen in 1904-1908 en veranderde het in een bloeiend, permanent onderdeel van het stadspark.

Vajdahunyad is een intrigerende en romantische attractie. De eclectische architectuur is een eerbetoon aan het rijke architecturale erfgoed van het land. Het kasteel is een populaire bestemming voor zowel toeristen als de lokale bevolking, met verschillende culturele evenementen die hier elk jaar plaatsvinden.

3. Historisch museum van Boedapest

Het Historisch Museum van Boedapest is een geweldige plek om meer te weten te komen over het verleden van de stad. Het heeft een verscheidenheid aan artefacten uit verschillende periodes, waaronder documenten uit de Romeinse tijd.

Het museum heeft ook een selectie kunstwerken uit de gotische periode, waaronder een kroningsmantel uit het oude Hongarije. Het heeft ook een verscheidenheid aan exposities over de cultuur van het land.

Het museum is opgesplitst in vier hoofdsecties, die elk een andere periode beslaan. Het eerste deel bevat displays van de prehistorie van Hongarije. Een andere is gewijd aan de geschiedenis van het land tijdens de Middeleeuwen, en de derde toont het postcommunistische tijdperk van Boedapest.

4. Hongaars natuurhistorisch museum

Het Hongaarse Natuurhistorisch Museum is een van Europa's grootste musea, met een indrukwekkende collectie van meer dan 10 miljoen exposities. Het herbergt vijf wetenschappelijke afdelingen: antropologie, geologie en paleontologie, mineralogie en petrologie.

Het museum is gehuisvest in een reeks neoklassieke gebouwen die oorspronkelijk zijn ontworpen voor de Militaire Academie van Hongarije. De displays belichten de geschiedenis van mens en natuur in Hongarije, het skelet van een gewone vinvis en de flora en fauna van de koraalriffen.

Er zijn tal van interactieve displays voor kinderen, evenals een verscheidenheid aan tijdelijke tentoonstellingen. Het heeft ook een grote, rijke mineralencollectie en veel dinosaurussen.

Het is een geweldige plek voor gezinnen en mensen die graag leren over het verleden. Het kan echter verwarrend zijn voor toeristen die niet bekend zijn met de wetenschap achter de exposities.

Het museum is gevestigd in de voormalige Ludovika Militaire Academie en biedt een schat aan tentoonstellingen over de natuurlijke historie van Hongarije en het Karpatenbekken. Het is vooral bekend om zijn verzameling mineralen uit verschillende delen van Hongarije.

5. Kiscelli-museum

Het Kiscelli Museum is een eigenzinnige bezienswaardigheid in Boedapest, gelegen in de ruïnes van een 18e-eeuws barok klooster. Het is een interessante plaats om te bezoeken, vooral in de zomer wanneer hier concerten worden gehouden.

Er zijn hier veel fascinerende tentoonstellingen, waaronder een barokke beeldenzaal met sculpturen die in 1712 zijn opgericht door de kerkgroep van de Heilige Drie-eenheid. Er is ook een verzameling drukmachines en machines, evenals een tentoonstelling gewijd aan de geschiedenis van kranten in Boedapest .

Een ander populair museum in Boedapest is het Hongaars Nationaal Museum, gevestigd in de Burcht van Boeda. Het is een must om te bezoeken als je meer wilt weten over de rijke geschiedenis van Hongarije.

Dit is een van de meest bezochte musea in Boedapest, en het is gemakkelijk te begrijpen waarom: het heeft een geweldige selectie permanente en tijdelijke tentoonstellingen om te verkennen. Je vindt hier relikwieën uit het hele land, van oude kunst tot werken van beroemde Hongaarse kunstenaars.

Voor een meer moderne kijk op de cultuur van Boedapest, ga je naar het Ludwig Museum, waar de meest invloedrijke verzameling hedendaagse kunst van Hongarije te zien is. Het heeft een grote collectie Europese kunst, evenals machines met losse letters en Hongaarse abstracte kunst.

6. Holocaust Herdenkingscentrum

Het Holocaust Memorial Center werd in 1984 opgericht als het eerste vrijstaande museum gewijd aan de Holocaust in de VS. Het heeft een bibliotheek met meer dan 600 mondelinge geschiedenisgetuigenissen van in Michigan gevestigde overlevenden, bevrijders en redders. Het bevat ook een plattegrond van Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog, een gerestaureerde goederenwagon uit het nazitijdperk en koffers met persoonlijke spullen van slachtoffers.

De permanente tentoonstelling concentreert zich op het verhaal van Raoul Wallenberg, een Zweedse gezant die duizenden Joden in Hongarije redde tijdens de nazi-bezetting. Het bevat foto's en memorabilia, evenals een film over zijn leven.

Daarnaast heeft het een bibliotheek met duizenden Holocaustboeken. Haar missie is om voorlichting te geven over de verschrikkingen van de Holocaust en mensenrechten te promoten.

Het museum is geopend van zondag tot en met donderdag van 9.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 9.30 tot 15.00 uur. Openbare rondleidingen duren twee uur en zijn gratis.

Het museum is ontworpen door de Amerikaanse architect James Ingo Freed, die een gevoel van onbehagen, desoriëntatie en afgescheidenheid wilde oproepen. De donkere vleugel, die naar het zuidoosten gericht is richting Jeruzalem, symboliseert de afdaling in de duisternis, terwijl de lichte vleugel pal naar het oosten gericht is in afwachting van een Messiaans tijdperk.

7. Landbouwmuseum

Hongarije heeft een lange traditie in de landbouw. De 4,3 miljoen hectare bouwland en blijvende teelten produceren een scala aan gewassen, waaronder tarwe, maïs, zonnebloem en koolzaad. De dierlijke productie is ook aanzienlijk, met 2,7 miljoen varkens en 40 miljoen pluimvee.

Het grootste landbouwmuseum van Europa bevindt zich in het kasteel Vajdahunyad in het stadspark van Boedapest. Het is bedacht door Ignac Alpar, die in dit prachtige gebouw architectonische details van verschillende gebouwen uit het historische Hongarije heeft verwerkt.

Landbouwmusea vormen een belangrijk onderdeel van de nationale cultuur, omdat ze een rijk cultureel erfgoed aan het publiek presenteren en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van landbouw stimuleren. Ze belichten vaak belangrijke aspecten van de ontwikkeling van de landbouw en de impact ervan op de samenleving.

Een van de beste musea in Boedapest, het Landbouwmuseum, is gevestigd in het prachtige Vajdahunyad-kasteel en is een geweldige plek voor gezinnen om te bezoeken. Het is het grootste en meest bezochte landbouwmuseum van het land en biedt tal van bezienswaardigheden.

Een trappenhuis leidt je naar de bovenste verdieping waar honderden geweien en hoorns in een schrijnachtige hal hangen. Deze kamer is vaak leeg, wat betekent dat het een rustige ruimte is om de relikwieën van de jacht te waarderen.