Budapešť je město s úžasnou řadou muzeí, která jistě pobaví i poučí. Ať už se chcete dozvědět o maďarské historii za komunismu, o světě hracích automatů nebo římských stavbách, existuje spousta možností pro každý typ milovníka muzeí!

Například Maďarské národní muzeum nabízí hluboký ponor do historie země. Jeho čtyři stálé sbírky mapují Karpatskou kotlinu od doby kamenné až do konce komunistické éry.

1. Maďarské národní muzeum

Maďarské národní muzeum ukrývá nejcennější sbírku historických památek v impozantní neoklasicistní budově. Je to skvělé místo, kde se můžete dozvědět více o bohaté historii země.

Maďarské národní muzeum musí návštěvníci Budapešti vidět. Je to nejstarší muzeum v Maďarsku, které bylo založeno v roce 1802 a má obrovskou sbírku historických artefaktů.

Je to také jedno z nejkrásnějších muzeí v Maďarsku s neoklasicistním designem architekta Mihalyho Pollacka a velkolepým interiérem plným mramorových sloupů a maleb. V jeho vchodu je socha revolučního básníka Sandora Petofiho a Janose Aranyho, autora básně Nemzeti dal, která v roce 1848 rozpoutala revoluci proti Habsburkům.

Najdete zde také jedno z nejcennějších korunovačních rouch v Maďarsku a dvoudílnou stálou expozici, která vypráví o slavné minulosti Maďarska od pravěku až po současnost. K dispozici jsou také expozice, které ukazují vývoj maďarské lidové kultury, což je skvělý způsob, jak nahlédnout do historie a tradice této země.

Muzeum je otevřeno každý den a je také možné rezervovat vstupenky předem online. Na vstup do muzea se však často stojí dlouhé fronty. Abyste tomu zabránili, doporučujeme návštěvu během týdne.

Pro ty, kteří rádi cestují po Maďarsku autem, je zde možnost půjčit si auto na všech oblíbených místech: na hlavních nádražích, v centru města , na nejbližších letištích. Tarify se mohou lišit v závislosti na různých faktorech: délce pronájmu, třídě vozu, místě, kde bylo auto přijato. Například na letišti Budapešť si můžete pronajmout vůz kompaktní třídy od 16 eur na den a v centru Budapešti od 17 eur za den.

2. Hrad Vajdahunyad

hrad Vajdahunyad, oblíbený na trasách prohlídek Budapešti, je malebná atrakce uhnízděná mezi stinnými stromy, oblázkovými cestami a klidnými jezírky městského parku (Varosliget). Tento architektonicky rozmanitý komplex, postavený v roce 1896 pro maďarské oslavy tisíciletí, nabízí v paláci městské zemědělské muzeum.

Původní komplex Vajdahunyad, navržený Ignácem Alparem v roce 1896, kombinuje architektonické prvky různých stylů a období. Skládá se z 21 samostatných budov, z nichž každá představuje jiný typ architektury, od románské po gotickou a barokní.

Mnoho součástí Vajdahunyadu jsou reprodukce významných budov v Transylvánii, bývalém maďarském království. Ve svém designu také zahrnuje řadu renesančních a barokních vlivů.

I když byla původní budova dočasným exponátem vyrobeným z lepenky a dalších materiálů, rychle si získala oblibu mezi Maďary. Byl přestavěn z kamene a cihel v letech 1904–1908 a přeměnil ho v prosperující a trvalou dominantu městského parku.

Vajdahunyad je zajímavá a romantická atrakce. Jeho eklektická architektura je poctou bohatému architektonickému dědictví země. Hrad je oblíbeným cílem turistů i místních obyvatel a každoročně se zde koná několik kulturních akcí.

3. Budapešťské historické muzeum

Budapešťské historické muzeum je skvělým místem, kde se můžete dozvědět o minulosti města. Obsahuje různé artefakty z různých období, včetně dokumentů z římské éry.

Muzeum nabízí také výběr uměleckých děl z období gotiky, včetně korunovačního pláště ze starého Maďarska. Má také různé exponáty o kultuře země.

Muzeum je rozděleno do čtyř hlavních sekcí, z nichž každá pokrývá jiná období. První část obsahuje ukázky prehistorie Maďarska. Další je věnována historii země během středověku a třetí představuje postkomunistickou éru Budapešti.

4. Maďarské přírodovědné muzeum

Maďarské přírodovědné muzeum je jedním z největších evropských muzeí s působivou sbírkou více než 10 milionů exponátů. Sídlí v něm pět vědeckých oddělení: antropologie, geologie a paleontologie, mineralogie a petrologie.

Muzeum sídlí v sérii neoklasicistních budov původně navržených pro vojenskou akademii Maďarska. Jeho expozice zdůrazňují historii člověka a přírody v Maďarsku, kostru velryby a flóru a faunu korálových útesů.

Je zde spousta interaktivních výstav pro děti a také řada dočasných výstav. Má také velkou, bohatou sbírku minerálů a spoustu dinosaurů.

Je to skvělé místo pro rodiny a lidi, kteří se rádi učí o minulosti. Pro turisty, kteří nejsou obeznámeni s vědou za exponáty, to však může být matoucí.

Muzeum se nachází v bývalé vojenské akademii Ludovika a nabízí nepřeberné množství výstav o přírodní historii Maďarska a Karpatské kotlině. Je známá zejména svou sbírkou minerálů z různých částí Maďarska.

5. Muzeum Kiscelli

Muzeum Kiscelli je svérázná budapešťská atrakce, která se nachází v ruinách barokního kláštera z 18. století. Je to zajímavé místo k návštěvě, zvláště v létě, kdy se zde konají koncerty.

Je zde mnoho fascinujících exponátů, včetně barokního sochařského sálu se sochami postavenými skupinou kostela Nejsvětější Trojice v roce 1712. Je zde také sbírka tiskařských strojů a strojů a také expozice věnovaná historii novin v Budapešti. .

Dalším oblíbeným budapešťským muzeem je Maďarské národní muzeum, které se nachází uvnitř Budínského hradu. Pokud se chcete dozvědět více o bohaté historii Maďarska, musíte to navštívit.

Toto je jedno z nejnavštěvovanějších muzeí v Budapešti a je snadné pochopit proč: Má velký výběr stálých i dočasných expozic k prozkoumání. Najdete zde památky z celé země, od starověkého umění až po díla slavných maďarských umělců.

Pro modernější pohled na budapešťskou kulturu se podívejte do Ludwigova muzea, které je domovem nejvlivnějšího maďarského setkání současného umění. Má velkou sbírku evropského umění, stejně jako pohyblivé typy strojů a maďarské abstraktní umění.

6. Centrum památníku holocaustu

The Holocaust Memorial Center bylo založeno v roce 1984 jako první samostatně stojící muzeum věnované holocaustu v USA. Má knihovnu s více než 600 orálními svědectvími od přeživších, osvoboditelů a zachránců z Michiganu. Obsahuje také podlahovou mapu Evropy během druhé světové války, zrestaurovaný nákladní vůz z dob nacismu a kufry s osobními předměty obětí.

Její stálá expozice se zaměřuje na příběh Raoula Wallenberga, švédského vyslance, který během nacistické okupace zachránil tisíce Židů v Maďarsku. Obsahuje fotografie a memorabilie, stejně jako film o jeho životě.

Kromě toho má knihovnu s tisíci knih o holocaustu. Jejím posláním je vzdělávat se o hrůzách holocaustu a podporovat lidská práva.

Muzeum je otevřeno od neděle do čtvrtka od 9:30 do 17 hodin a v pátek od 9:30 do 15 hodin. Prohlídky pro veřejnost trvají dvě hodiny a jsou zdarma.

Muzeum navrhl americký architekt James Ingo Freed, který chtěl, aby vyvolalo pocit neklidu, dezorientace a odloučení. Tmavé křídlo, obrácené na jihovýchod k Jeruzalému, symbolizuje sestup do temnoty, zatímco světlé křídlo směřuje na východ v očekávání mesiášského věku.

7. Zemědělské muzeum

Maďarsko má dlouhou tradici zemědělství. Jeho 4,3 milionu hektarů orné půdy a trvalých kultur produkuje řadu plodin, včetně pšenice, kukuřice, slunečnice a řepky. Významná je také živočišná výroba s 2,7 miliony prasat a 40 miliony drůbeže.

Největší zemědělské muzeum v Evropě najdete uvnitř hradu Vajdahunyad v městském parku v Budapešti. Vymyslel ji Ignác Alpar, který do této krásné budovy začlenil architektonické detaily z různých budov historického Maďarska.

Zemědělská muzea jsou důležitou součástí národní kultury, protože veřejnosti představují bohaté kulturní dědictví a podněcují vědecký výzkum na téma zemědělství. Často zdůrazňují důležité aspekty rozvoje zemědělství a jeho dopadu na společnost.

Jedno z nejlepších muzeí v Budapešti, Zemědělské muzeum, se nachází v úžasném hradu Vajdahunyad a je skvělým místem k návštěvě rodin. Je to největší a nejnavštěvovanější zemědělské muzeum v zemi a nabízí spoustu atrakcí.

Schodiště vás zavede do nejvyššího patra, kde v hale připomínající svatyni visí stovky paroží a rohů. Tato místnost je často prázdná, což znamená, že je to tichý prostor, kde můžete ocenit památky na lov.