Yaz aylarında Batum turistlerle dolup taşar. Ancak kalabalıktan kaçmayı başarırsanız, bu sahil şehrinde yapılacak pek çok eğlenceli şey var demektir.

Deniz kıyısında uzanan yedi kilometrelik bir yürüyüş yolu olan Batum Bulvarı'nda bir gezinti, öğleden sonrayı dışarıda geçirmenin iyi bir yoludur. Kafeler ve restoranlarla dolu olan bölge, dinlenmek veya egzersiz yapmak için popüler bir yerdir.

Gonio Çapraz

Karadeniz kıyısında bir inci olan Gonio, deniz ve dağ ikliminin karışımına sahip, Gürcistan'da pitoresk bir sahil beldesidir. Berrak suları ve el değmemiş doğası, onu aile ile dinlendirici bir tatil için mükemmel bir yer haline getiriyor.

Gonio Haçı en ünlü Gürcü anıtıdır ve tüm Batum gezginleri için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir. 2.000 yıl önce inşa edilmiş, ülkenin kadim geçmişiyle ender rastlanan bir bağlantı ve 1994'te Gürcistan hükümeti tarafından müze rezervi ilan edilmiş.

Haçın tepesinde, tüm şehrin ve çevredeki dağların panoramik manzarasının keyfini çıkarabileceğiniz bir gözlem güvertesine de tırmanabilirsiniz. Ayrıca size haçın tarihi ve çevresi hakkında bilgi veren birkaç bilgi tabelası da bulunmaktadır.

Çarmıha ulaşmak için düz yukarı çıkan bir patika görene kadar yolda yürüyün. Onu takip edin, tepenin zirvesine kadar kırmızı toprak bir yol izleyin. Birkaç dakika sonra bir açıklığa varacaksınız.

Güzel bir yürüyüş ve Georgia kırsalına çıkmak için harika bir yol. Yol, sarmaşıklar ve eğrelti otları arasından kıvrılarak durup manzarayı seyretmek için pek çok yer sunar.

Yaz aylarında, taze Adjarya mutfağının ve deniz ürünlerinin tadını çıkarabileceğiniz Gonio Plajı boyunca birçok kafe ve restoran açılır. Ayrıca deneyebileceğiniz kaliteli Gürcü şarapları da var.

Gürcistan'ın görülmeye değer yerlerini bir haftada olduğu gibi bir günde de tanımak imkansızdır, ancak yardım ile maksimum sayıda yeni yer görebilirsiniz. ülkenin havaalanlarından birinde kiralık bir arabanın. Örneğin, Batum Havalimanı'nda günlük 17 Euro'dan, Tiflis Havalimanı'nda - günlük 18 Euro'dan araba kiralayabilirsiniz. .

Batum Plajı

Batum Plajı, dünyanın her yerinden ziyaretçi çeken, şehrin en popüler cazibe merkezlerinden biridir. Denize dalmak veya kıyıya vuran dalgaları izlerken şezlongda dinlenmek için harika bir yer.

Ancak, şehrin yapılacak en iyi şeylerinden daha fazlasını görmek istiyorsanız, sahilin ötesine geçip iç kesimlere yönelmeniz gerekecek. Yeni başlayanlar için, Batum'un Eski Kent bölgesinde yapacağınız bir yürüyüş, bu Gürcistan başkentinin mirasını özümsemenizi sağlar.

Bu alan, bazıları 19. yüzyıldan kalma, diğerleri ise modern Belle Epoque tarzlarını sergileyen tarihi binalarla dolu. Mimarisi çeşitlidir ve inanılmaz derecede ilgi çekicidir.

Farklı dönemlerden eserlere ev sahipliği yapan Gürcistan'daki en eski müzeyi de bulacaksınız. Arkeolojiyle ilgileniyorsanız, bu küçük ama etkileyici koleksiyonu keşfetmek için birkaç saat ayırabilirsiniz.

Batum'dan günübirlik bir gezi için bir başka iyi seçenek de Türkiye sınırında bulunan antik Gonio kalıntılarıdır. Bu antik kale, bir Roma ileri karakoluydu ve sahilde dinlendirici bir gün geçirmeden önce harabeleri keşfetmeye değer.

Batum Botanik Bahçeleri de dünyanın dört bir yanından çok çeşitli bitkilere ev sahipliği yaptığı için görülmeye değerdir. Bahçeyi yürüyerek veya bisikletle ziyaret edebilirsiniz.

Ali ve Nino

Batum'da yapılacak en iyi şeylerden biri, Gürcü sanatçı Tamara Kvesitadze tarafından yaratılan ruhani bir hareketli metal heykel olan Ali & Nino'yu görmek. Sanat eseri, Azerbaycanlı Müslüman Ali ile Gürcü Prenses Nino arasındaki aşk hikayesi olan Kurban Said'in Ali ve Nino adlı romanına dayanmaktadır.

Ali ve Nino'nun 7 metre uzunluğunda, neredeyse yarı şeffaf ve çelikten yapılmış figürleri yavaşça birbirlerine doğru hareket ederek kısa bir an için tek bir ayrılmaz parça oluşturur. Nefes kesici bir manzaraya sahipler ve neden Batum'un en ünlü cazibe merkezlerinden biri haline geldiklerini anlamak çok kolay.

Deniz kıyısındaki gezinti yolunda yürürken çeşitli anıtları, zıt mimari tarzları ve ilginç astronomik saati fark edeceksiniz. Ayrıca bir etkinlik ve kültür karmaşası olan Avrupa Meydanı da var.

Batum'da gidilecek bir başka harika yer de, Acar kültürünü sürükleyici sergilerle sergileyen Borjgalo Etnografya Müzesi'dir. Buradaki sergilerde bölgenin ahşap oymacılığı, kostümleri ve geleneksel konutları sergileniyor.

Ayrıca, şehrin dışında kontrol edebileceğiniz çok sayıda şarap imalathanesi ve aile bağları vardır. Bir günlük gezi için Yukarı Acara'ya gidebilir veya yerel Şarap Rotasını kullanabilirsiniz. Yukarı Acara bölgesinin üzümlerinden yapılan özel bir bölgesel gül olan Chkhaveri'yi mutlaka deneyin.

Sahil Gezinti Yolu

Deniz Kenarı Gezinti Yolu, Batum'un en ünlü cazibe merkezidir ve uzun süredir hem yerel halk hem de turistler için favori bir yer olmuştur. 1800'lerin sonunda halka açık bir park olarak başlayan bu büyüleyici yürüyüş yolu, orijinal uzunluğunun üç katından fazlasına kadar genişledi ve şimdi renkli çeşmeler, tenis kortları, sütun dizileri, modern heykeller, hafif heykeller ve Alfabe Kulesi'nden oluşuyor; eğlence, romantizm ve kapris ruhu.

Deniz kıyısındaki gezinti yolunun keyfini çıkarmanın en iyi yollarından biri, bisiklet kiralayıp Batum Bulvarı boyunca işaretli şeritlerde bisiklet sürmek, dans eden fıskiyeleri, büyüleyici Ali ve Nino heykelini hayranlıkla izlemek ve Batum'un panoramik manzarasını seyretmektir. Kara Deniz. Ayrıca yürüyüş ve doğa yürüyüşü parkurlarının yanı sıra bir dizi manzaralı seyir noktası bulacağınız Botanik Bahçeleri'ne de gidebilirsiniz.

Batum'da yemek denilince deneyebileceğiniz çok lezzetli yöresel yemekler var. Popüler bir seçenek, koyun etinden yapılan bir hamur tatlısı olan khinkali'dir (et çeşitli baharatlarla tatlandırılabilir) ve kuzu yahnisi olan buglama'dır.

Batum'un eski kentinde birkaç restoran bulunmaktadır. Burada Hint ve Gürcü yemekleri de dahil olmak üzere çeşitli mutfaklar bulabilirsiniz.

Şehirde ayrıca yerel şarap, kokteyl ve butik biraların tadını çıkarabileceğiniz birçok bar vardır. En iyileri arasında Georgian Naturale Wine & Food, Bu&Khari, Garage Wines ve ChaCha Time yer alıyor.

Dans Eden Çeşmeler

Batum'da yapılacak en iyi şeylerden biri Dans Eden Çeşmeler'i ziyaret etmektir. 2009'da kurulan bu göl, her akşam su hareket edip müziğin ritmine göre renk değiştirdiğinde kalabalıkları kendine çekiyor.

Gösteri genellikle gün batımından sonra yapılır; Dans eden fıskiyeleri izlemek istiyorsanız gölün etrafında yürümeniz gerekecek. Fıskiyeler modern pop, rock ve klasik müzik eşliğinde 'dans ediyor'. Bu nedenle, özel bir efekt için geceleri göz atmaya değer.

Batum'da bir yaz akşamı geçirmenin eğlenceli bir yolu, Ardagani Gölü'ndeki dans eden çeşmelere gitmektir. Burası, ülkenin üçüncü büyük şehrinde önemli bir turistik yer ve keşfetmekle geçen uzun bir günün ardından dinlenmek için harika bir yer.

Dans eden fıskiyelere ulaşmak için, çok sayıda sevimli kafe ve yerel yiyecekler satan arabaların bulunduğu zarif bir yol olan Batum Bulvarı'ndan geçmeniz gerekecek. Bulvar ayrıca Dolphinarium'u, sahil şeridini ve bir dizi başka cazibe merkezini içerir.

Bulvar üzerinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de Batum Yaz Tiyatrosu. Bu Sovyet tarzı yapı, Bulvar üzerindeki en özgün binalardan biridir ve çivi kullanılmadan inşa edilmiş ahşap bir cepheye sahiptir!

Batum'un denizde oynaşan ünlü yunus sürüsünü görmek için en iyi yerlerden biri. Onları sık sık deniz limanı ve Ali ve Nino yakınlarındaki Sahil Gezinti Yeri'nden gözetleyebilirsiniz.

Balık Pazarı

Batum, Karadeniz kıyısındaki en çekici yerlerden biridir ve eğlenceli aktiviteler arayan turistler için mükemmel bir seçimdir. Plajları, lüks otelleri, kumarhaneleri, harika restoranları, gece hayatı ortamını ve güneşli havayı bulabilirsiniz!

Son yıllarda Batum, şehri oldukça mülayim bir şehirden etkileyici ve heyecan verici bir ziyaret yeri haline getiren çok büyük iç ve dış yatırımlar aldı. Şehir sürekli olarak yenileniyor ve her köşede alışılmadık şekillere veya özel aydınlatmaya sahip yeni binalar görebilirsiniz.

Batum'daki Balık Pazarı, Gürcistan'ın en büyüğüdür ve deniz ürünleri sevenler için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir. Deniz kıyısında yer alan bu restoran, somon, istiridye, ahtapot, yengeç, karides, dorado ve mersin balığı dahil olmak üzere çok çeşitli balık türleri sunar.

Diğer taraftan şehir manzarasının keyfini çıkarabileceğiniz için romantik bir yürüyüş için de popüler bir mekandır. Burada da kurulu birkaç müzikli çeşme var, onları kaçırmayın!

Esmer ekmekten yapılan fermente bir içecek olan kvası da deneyebilirsiniz. Çok az alkol içerir ve lezzetli, meyvemsi bir tada sahiptir.

Batum, Gürcistan'ın eşsiz Adjara bölgesini keşfetmek ve hissetmek için harika bir yerdir. Batum'dan size bölgeyi sadece şehir manzaralarından daha fazlasını gösterecek çok sayıda yarım günlük geziler ve tam günlük geziler var. Örneğin, Gonio Apsaros Kalesi, Batum'un 12 km güneyindedir ve Batum'un 70 km kuzeyindeki büyüleyici Kolkheti Milli Parkı'na tekne turuna çıkabilirsiniz.