Under sommaren vimlar Batumi av turister. Men om du kan undvika folkmassorna finns det massor av roliga saker att göra i denna kuststad.

Ett bra sätt att fördriva en eftermiddag är med en promenad runt Batumi Boulevard, en sju kilometer lång strandpromenad som går längs vattnet. Det kantas av kaféer och restauranger och är en populär plats för avkoppling eller träning.

Gonio Cross

Gonio, en pärla längs Svarta havet, är en pittoresk georgisk badort med en blandning av havs- och bergsklimat. Dess kristallklara vatten och orörda natur gör det till den perfekta platsen för en avkopplande semester med familjen.

Gonio-korset är det mest kända georgiska monumentet och är ett måste för alla resenärer till Batumi. Det byggdes för 2 000 år sedan och är en sällsynt länk till landets gamla förflutna och förklarades som ett museumsreservat av den georgiska regeringen 1994.

Ovanpå korset kan du också klättra till ett observationsdäck där du kan njuta av panoramautsikt över hela staden och de omgivande bergen. Det finns också några informationsskyltar som berättar om korsets historia och omgivningen.

För att komma till korset, gå längs vägen tills du ser en stig som leder rakt upp. Följ den och spåra en röd grusstig till toppen av kullen. Efter några minuter kommer du till en glänta.

Det är en härlig promenad och ett bra sätt att komma ut på den georgiska landsbygden. Stigen slingrar sig genom vinstockar och ormbunkar, med gott om ställen att stanna och njuta av utsikten.

På sommaren öppnar många kaféer och restauranger upp längs Gonio Beach där du kan njuta av färska adjariska rätter och skaldjur. Det finns också några fina georgiska viner att prova.

Det är omöjligt att bekanta sig med sevärdheterna i Georgien på en dag, såväl som på en vecka, men du kan se det maximala antalet nya platser med hjälp av en hyrd bil på en av landets flygplatser. Till exempel, på Batumi flygplats kan du hyra en bil från 17 euro per dag, på Tbilisi flygplats - från 18 euro per dag .

Batumi Beach

Batumi Beach är en av stadens mest populära attraktioner, som lockar besökare från hela världen. Det är ett bra ställe att ta ett dopp i havet eller koppla av på en solstol medan du ser vågorna slå mot stranden.

Men om du vill se mer av stadens bästa saker att göra, måste du ge dig ut utanför stranden och bege dig inåt landet. Till att börja med, en promenad genom Batumis gamla stadsdel låter dig njuta av arvet från denna georgiska huvudstad.

Det här området är fyllt med historiska byggnader, vissa med anor från 1800-talet och andra med modern Belle Epoque-stil. Arkitekturen är varierad och otroligt intressant.

Du hittar också det äldsta museet i Georgia, som innehåller artefakter från olika epoker. Om du är intresserad av arkeologi kan du spendera några timmar på att utforska denna lilla men imponerande samling.

Ett annat bra alternativ för en dagsutflykt från Batumi är de antika ruinerna av Gonio, som ligger på gränsen till Turkiet. Denna gamla fästning var en romersk utpost, och det är värt att utforska ruinerna innan du tillbringar en avkopplande dag på stranden.

Batumis botaniska trädgårdar är också värda ett besök, eftersom de är hem för ett brett utbud av växter från hela världen. Du kan besöka trädgården till fots eller på cykel.

Ali & Nino

En av de bästa sakerna att göra i Batumi är att se Ali & Nino, en eterisk rörlig metallskulptur skapad av den georgiska konstnären Tamara Kvesitadze. Konstverket är baserat på romanen Ali och Nino av Kurban Said, en kärlekshistoria mellan Azerbajdzjan-muslimen Ali och georgiska prinsessan Nino.

De 7 meter långa, nästan genomskinliga och gjorda av stålfigurer av Ali och Nino rör sig långsamt mot varandra och skapar en enda integrerad del för en kort stund. De är en hisnande syn att se och det är lätt att se varför de har blivit en av de mest kända attraktionerna i Batumi.

När du går längs strandpromenaden ser du olika monument och kontrasterande arkitekturstilar såväl som den märkliga astronomiska klockan. Det finns också Europatorget, en kupa av aktiviteter och kulturell hopslinga.

Ett annat bra ställe att gå till i Batumi är det etnografiska museet Borjgalo, som visar upp adjarisk kultur genom uppslukande utställningar. Utställningar här visar träsniderier, kostymer och traditionella bostäder från regionen.

Det finns också gott om vingårdar och familjevingårdar att kolla in utanför staden. Du kan bege dig upp till Upper Adjara för en dagsutflykt eller ta den lokala vinvägen. Var noga med att prova Chkhaveri, en speciell regional ros gjord på druvorna från regionen Upper Adjara.

Promenaden vid havet

Promenaden vid havet är Batumis mest kända attraktion och har länge varit en favoritdestination för både lokalbefolkningen och turister. Denna förtrollande strandpromenad, som började i slutet av 1800-talet som en offentlig park, har utökats till mer än tredubblad sin ursprungliga längd och består nu av färgglada fontäner, tennisbanor, pelargångar, modern skulptur, ljusskulpturer och alfabetstornet – allt genomsyrat av en en anda av nöje, romantik och nyckfullhet.

Ett av de bästa sätten att njuta av strandpromenaden är genom att hyra en cykel och cykla längs de markerade gränderna över Batumi Boulevard, stanna för att beundra de dansande fontänerna, den fantastiska Ali & Nino-statyn och njuta av panoramautsikten över Svarta havet. Du kan också bege dig till den botaniska trädgården, där du hittar vandrings- och vandringsleder plus en samling natursköna utsiktspunkter.

När det gäller att äta i Batumi finns det många läckra lokala rätter du kan prova. Ett populärt val är khinkali, en klimp gjord av fårkött (köttet kan kryddas med olika kryddor), samt buglama, en lammgryta.

Flera restauranger finns i den gamla staden Batumi. Du kan hitta en mängd olika kök här, inklusive indisk och georgisk mat.

Staden har också många barer där du kan njuta av lokalt vin, cocktails och hantverksöl. Bland de bästa är Georgian Naturale Wine & Food, Bu&Khari, Garage Wines och ChaCha Time.

Dansande fontäner

En av de bästa sakerna att göra i Batumi är att besöka de dansande fontänerna. Denna sjö, som installerades redan 2009, lockar folkmassor varje kväll när vattnet rör sig och ändrar färg till musikens rytm.

Föreställningen hålls vanligtvis efter solnedgången; om du vill titta på de dansande fontänerna måste du dock gå runt sjön. Fontänerna "dansar" till ett soundtrack av modern pop, rock och klassisk musik, så det är väl värt att kolla in på natten för en specialeffekt.

Ett roligt sätt att tillbringa en sommarkväll i Batumi är att bege sig till de dansande fontänerna vid Ardagani Lake. Detta är en stor turistattraktion i landets tredje största stad och är en härlig plats att koppla av efter en lång dag med sightseeing.

För att komma till de dansande fontänerna måste du passera Batumi Boulevard - en elegant väg med massor av söta kaféer och vagnar som säljer lokal mat. Boulevarden inkluderar även delfinariet, en strandpromenad och en handfull andra attraktioner.

En annan måste-se på boulevarden är Batumi Summer Theatre. Denna struktur i sovjetisk stil är en av de mest utmärkande byggnaderna på boulevarden och har en träfasad som har byggts utan spik!

Det är en av de bästa platserna att se Batumis berömda bosatta delfinskida leka i havet. Du kan ofta spionera dem från strandpromenaden nära hamnen och Ali & Nino.

Fiskmarknad

Batumi är en av de mest attraktiva platserna vid Svarta havets kust och är ett utmärkt val för turister som letar efter roliga aktiviteter. Du kan hitta stränder, lyxhotell, kasinon, fantastiska restauranger, nattliv och soligt väder!

Under de senaste åren har Batumi fått massiva interna och externa investeringar som har förändrat staden från en ganska intetsägande till en imponerande och spännande plats att besöka. Staden uppgraderas ständigt och du kan se nya byggnader i varje hörn med ovanliga former eller speciell belysning.

Fiskmarknaden i Batumi är den största i Georgien och den är ett måste för fisk- och skaldjursälskare. Den ligger vid vattnet och erbjuder en mängd olika typer av fisk, inklusive lax, ostron, bläckfisk, krabbor, räkor, dorado och stör.

Det är också en populär plats för en romantisk promenad, eftersom du kan njuta av utsikten över staden på andra sidan. Det finns några musikaliska fontäner installerade här också, så missa inte dem!

Du kan också prova kvass, som är en fermenterad dryck gjord av brunt bröd. Den har mycket minimal alkoholhalt och en utsökt, fruktig smak.

Batumi är ett bra ställe att utforska och få en känsla för den unika Adjara-regionen i Georgien. Det finns gott om halvdagsutflykter och heldagsturer från Batumi som visar dig mer av området än bara stadens sevärdheter. Gonio Apsaros fästning ligger till exempel 12 kilometer söder om Batumi och du kan ta en båttur till den fantastiska nationalparken Kolkheti, som ligger 70 kilometer norr om Batumi.