Tijdens de zomer bruist Batumi van de toeristen. Maar als het je lukt om de drukte te vermijden, zijn er genoeg leuke dingen te doen in deze badplaats.

Een goede manier om een middag door te brengen is een wandeling over Batumi Boulevard, een zeven kilometer lange promenade die langs de waterkant loopt. Het staat vol met cafés en restaurants en is een populaire plek om te ontspannen of te sporten.

Gonio-kruis

Gonio, een parel aan de Zwarte Zee, is een pittoreske Georgische badplaats met een mix van zee- en bergklimaat. Het kristalheldere water en de ongerepte natuur maken het de perfecte plek voor een ontspannen vakantie met het gezin.

Het Goniokruis is het beroemdste Georgische monument en een must voor alle reizigers naar Batoemi. Het is 2000 jaar geleden gebouwd en vormt een zeldzame link met het verre verleden van het land. Het werd in 1994 door de Georgische regering uitgeroepen tot museumreservaat.

Bovenop het kruis kun je ook naar een observatiedek klimmen waar je kunt genieten van een panoramisch uitzicht over de hele stad en de omliggende bergen. Ook staan er enkele informatieborden die vertellen over de geschiedenis van het kruis en de omgeving.

Om bij het kruis te komen, loop je de weg af tot je een pad ziet dat recht omhoog gaat. Volg het en volg een rood zandpad naar de top van de heuvel. Na een paar minuten kom je op een open plek.

Het is een mooie wandeling en een geweldige manier om het Georgische platteland in te trekken. Het pad slingert door wijnstokken en varens, met genoeg plekken om te stoppen en van het uitzicht te genieten.

In de zomer zijn er veel cafés en restaurants langs het strand van Gonio, waar u kunt genieten van de verse Adjarian keuken en zeevruchten. Er zijn ook enkele goede Georgische wijnen om te proberen.

Het is onmogelijk om zowel in één dag als in een week kennis te maken met de bezienswaardigheden van Georgië, maar je kunt het maximale aantal nieuwe plaatsen zien met de hulp van een huurauto op een van de luchthavens van het land. Op Batumi Airport kunt u bijvoorbeeld een auto huren vanaf 17 euro per dag, op Tbilisi airport - vanaf 18 euro per dag .

Batumi-strand

Batumi Beach is een van de populairste attracties van de stad en trekt bezoekers van over de hele wereld. Het is een geweldige plek om een duik in de zee te nemen of te ontspannen op een ligstoel terwijl u kijkt naar de golven die tegen de kust beuken.

Als u echter meer wilt zien van de leukste dingen om te doen in de stad, moet u verder gaan dan het strand en het binnenland in. Om te beginnen kun je tijdens een wandeling door de oude binnenstad van Batumi kennismaken met het erfgoed van deze Georgische hoofdstad.

Dit gebied staat vol met historische gebouwen, waarvan sommige dateren uit de 19e eeuw en andere met moderne Belle Epoque-stijlen. De architectuur is gevarieerd en ongelooflijk interessant.

Je vindt er ook het oudste museum van Georgië, met kunstvoorwerpen uit verschillende tijdperken. Als je geïnteresseerd bent in archeologie, kun je een paar uur besteden aan het verkennen van deze kleine maar indrukwekkende collectie.

Een andere goede optie voor een dagtrip vanuit Batumi zijn de eeuwenoude ruïnes van Gonio, gelegen op de grens met Turkije. Dit oude fort was een Romeinse buitenpost en het is de moeite waard om de ruïnes te verkennen voordat je een ontspannende dag op het strand doorbrengt.

De Botanische Tuinen van Batumi zijn ook een bezoek waard, omdat ze de thuisbasis zijn van een breed scala aan planten van over de hele wereld. U kunt de tuin te voet of met de fiets bezoeken.

Ali & Nino

Een van de topattracties in Batumi is Ali & Nino zien, een etherisch bewegend metalen beeld gemaakt door de Georgische kunstenares Tamara Kvesitadze. Het kunstwerk is gebaseerd op de roman Ali en Nino van Kurban Said, een liefdesverhaal tussen de Azerbeidzjaanse moslim Ali en de Georgische prinses Nino.

De 7 meter lange, bijna doorschijnende en van staal gemaakte figuren van Ali en Nino bewegen langzaam naar elkaar toe, waardoor ze voor even één geheel vormen. Ze zijn adembenemend om te zien en het is gemakkelijk in te zien waarom ze een van de beroemdste attracties in Batumi zijn geworden.

Terwijl je langs de boulevard loopt, zie je verschillende monumenten en contrasterende architectuurstijlen, evenals de merkwaardige astronomische klok. Er is ook het Europaplein, een bijenkorf van activiteit en culturele mengelmoes.

Een andere geweldige plek om naartoe te gaan in Batumi is het etnografisch museum Borjgalo, dat de cultuur van Adzjarië toont door middel van meeslepende tentoonstellingen. Exposities hier tonen houtsnijwerk, kostuums en traditionele woningen uit de regio.

Er zijn ook tal van wijnmakerijen en familiewijngaarden buiten de stad om te bezoeken. U kunt een dagtocht maken naar Opper-Adzjarië of de lokale wijnroute nemen. Probeer zeker Chkhaveri, een speciale regionale roos gemaakt van de druiven uit de regio Boven-Adzjarië.

boulevard aan zee

De boulevard aan zee is de beroemdste attractie van Batumi en is al lang een favoriete bestemming voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Deze betoverende promenade begon aan het einde van de 19e eeuw als een openbaar park en is uitgegroeid tot meer dan driemaal de oorspronkelijke lengte. geest van plezier, romantiek en eigenzinnigheid.

Een van de beste manieren om van de boulevard te genieten, is door een fiets te huren en langs de gemarkeerde rijstroken over Batumi Boulevard te rijden, te stoppen om de dansende fonteinen, het prachtige Ali & Nino-beeld te bewonderen en te genieten van het panoramische uitzicht op de Zwarte Zee. Je kunt ook naar de Botanische Tuinen gaan, waar je wandel- en wandelpaden en een verzameling schilderachtige uitkijkpunten vindt.

Als het gaat om eten in Batumi, zijn er veel heerlijke lokale gerechten die je kunt proberen. Een populaire keuze is khinkali, een knoedel gemaakt van schapenvlees (het vlees kan op smaak worden gebracht met verschillende kruiden), evenals buglama, een lamsstoofpot.

In het oude centrum van Batumi zijn diverse restaurants gevestigd. Je vindt hier een verscheidenheid aan keukens, waaronder Indiase en Georgische gerechten.

De stad heeft ook veel bars waar je kunt genieten van lokale wijn, cocktails en ambachtelijk bier. Tot de beste behoren Georgian Naturale Wine & Food, Bu&Khari, Garage Wines en ChaCha Time.

Dansende fonteinen

Een van de leukste dingen om te doen in Batumi is een bezoek aan de dansende fonteinen. Dit meer, aangelegd in 2009, trekt elke avond mensenmassa's wanneer het water beweegt en van kleur verandert op het ritme van de muziek.

De show wordt meestal na zonsondergang gehouden; als je de dansende fonteinen wilt zien, moet je echter rond het meer lopen. De fonteinen 'dansen' op een soundtrack van moderne pop-, rock- en klassieke muziek, dus het is zeker de moeite waard om 's avonds te gaan kijken voor een speciaal effect.

Een leuke manier om een zomeravond in Batumi door te brengen, is door naar de dansende fonteinen aan het Ardagani-meer te gaan. Dit is een belangrijke toeristische trekpleister in de op twee na grootste stad van het land en het is een heerlijke plek om te ontspannen na een lange dag verkennen.

Om bij de dansende fonteinen te komen, moet je Batumi Boulevard passeren - een elegante weg met veel schattige cafés en karren die lokaal eten verkopen. De Boulevard omvat ook het Dolfinarium, een boulevard en een handvol andere attracties.

Een andere must-see op de Boulevard is het Batumi Zomertheater. Dit gebouw in Sovjetstijl is een van de meest opvallende gebouwen aan de boulevard en heeft een houten gevel die zonder spijkers is gebouwd!

Het is een van de beste plekken om Batumi's beroemde inwonende groep dolfijnen te zien stoeien in de zee. Je kunt ze vaak bespioneren vanaf de Seafront Promenade bij de zeehaven en Ali & Nino.

Vismarkt

Batumi is een van de meest aantrekkelijke plaatsen aan de kust van de Zwarte Zee en een geweldige keuze voor toeristen die op zoek zijn naar leuke activiteiten. Je vindt er stranden, luxe hotels, casino's, geweldige restaurants, een uitgaansleven en zonnig weer!

In de afgelopen jaren heeft Batumi enorme interne en externe investeringen ontvangen die de stad hebben veranderd van een nogal saaie naar een indrukwekkende en opwindende plek om te bezoeken. De stad wordt voortdurend opgewaardeerd en op elke hoek zie je nieuwe gebouwen met ongebruikelijke vormen of speciale verlichting.

De vismarkt in Batumi is de grootste in Georgië en een must voor liefhebbers van zeevruchten. Gelegen aan de waterkant, biedt het een verscheidenheid aan verschillende soorten vis, waaronder zalm, oesters, octopus, krabben, garnalen, dorado en steur.

Het is ook een populaire plek voor een romantische wandeling, omdat je aan de andere kant kunt genieten van het uitzicht over de stad. Er zijn hier ook een paar muzikale fonteinen geïnstalleerd, dus mis ze niet!

Je kunt ook kvass proberen, een gefermenteerde drank gemaakt van bruin brood. Het heeft een zeer minimaal alcoholgehalte en een heerlijke, fruitige smaak.

Batumi is een geweldige plek om de unieke regio Adzjarië in Georgië te verkennen en een gevoel te krijgen. Er zijn tal van excursies van een halve dag en dagtochten vanuit Batumi die u meer van de omgeving laten zien dan alleen de bezienswaardigheden van de stad. Het fort van Gonio Apsaros ligt bijvoorbeeld 12 kilometer ten zuiden van Batumi en u kunt een boottocht maken naar het prachtige Kolkheti National Park, dat 70 kilometer ten noorden van Batumi ligt.