A nyár folyamán Batumi nyüzsög a turistáktól. De ha sikerül elkerülni a tömeget, rengeteg szórakoztató dolog vár ebben a tengerparti városban.

Jó módja annak, hogy eltöltsön egy délutánt, ha sétál a Batumi körúton, egy hét kilométeres sétányon, amely a vízparton húzódik. Kávézók és éttermek sorakoznak, és népszerű hely a pihenésre vagy az edzésre.

Gonio Cross

Gonio egy gyöngyszem a Fekete-tenger mentén, egy festői grúz tengerparti üdülőhely, ahol a tengeri és a hegyi éghajlat keveredik. Kristálytiszta vize és érintetlen természete tökéletes helyet biztosít a családdal eltöltött pihentető nyaraláshoz.

A Gonio-kereszt a leghíresebb grúz emlékmű, és minden Batumiba utazó kötelező látogatása. 2000 éve épült, ritka kapcsolat az ország ősi múltjával, és a grúz kormány 1994-ben múzeumi rezervátummá nyilvánította.

A kereszt tetején felmászhat egy kilátóra is, ahol panorámás kilátásban gyönyörködhet az egész városra és a környező hegyekre. Néhány információs tábla is elárulja a kereszt és a környék történetét.

A kereszthez való eljutáshoz menjen végig az úton, amíg meg nem lát egy ösvényt, amely egyenesen felfelé vezet. Kövesse azt, egy piros földes ösvényen a domb tetejére. Néhány perc múlva egy tisztásra ér.

Gyönyörű séta, és nagyszerű módja annak, hogy kijusson a grúz vidékre. Az ösvény szőlők és páfrányok között kanyarog, és rengeteg hely van, ahol megállhat és gyönyörködhet a kilátásban.

Nyáron számos kávézó és étterem nyílik a Gonio Beach mentén, ahol friss adzsár ételeket és tenger gyümölcseit fogyaszthat. Néhány finom grúz bor is megkóstolható.

Grúzia nevezetességeivel sem egy nap, sem egy hét alatt nem lehet megismerkedni, de a segítséggel megtekintheti az új helyek maximális számát egy bérelt autóról az ország egyik repülőterén. Például a Batumi repülőtéren napi 17 eurótól bérelhet autót, a tbiliszi repülőtéren pedig napi 18 eurótól .

Batumi Beach

A Batumi Beach a város egyik legnépszerűbb látnivalója, amely a világ minden tájáról vonzza a látogatókat. Remek hely megmártózni a tengerben, vagy pihenni egy nyugágyon, miközben nézi a partot csapkodó hullámokat.

Ha azonban többet szeretne látni a város legjobb programjaiból, akkor a tengerparton túlra kell mennie, és a szárazföld belseje felé kell mennie. Kezdetnek egy séta Batumi óvárosában lehetővé teszi, hogy magába szívja ennek a grúz fővárosnak az örökségét.

Ez a terület tele van történelmi épületekkel, amelyek közül néhány a 19. századból származik, mások pedig modern Belle Epoque stílust mutatnak be. Az építészet változatos és hihetetlenül érdekes.

Megtalálható Georgia legrégebbi múzeuma is, amely különböző korokból származó tárgyakat őriz. Ha érdekli a régészet, eltölthet néhány órát ennek a kicsi, de lenyűgöző gyűjteménynek a felfedezésével.

Egy másik jó lehetőség egy napos kirándulásra Batumiból Gonio ősi romjai, amelyek a török határon találhatók. Ez az ősi erőd egy római előőrs volt, és érdemes felfedezni a romokat, mielőtt eltöltene egy pihentető napot a tengerparton.

A Batumi Botanikus Kertbe is érdemes ellátogatni, mivel a világ minden tájáról származó növények széles skálájának ad otthont. A kertbe gyalogosan vagy kerékpárral is ellátogathat.

Ali és Nino

Batumi egyik legnépszerűbb látnivalója az Ali & Nino, egy éteri mozgó fémszobor, amelyet Tamara Kvesitadze grúz művész készített. Az alkotás Kurban Said Ali és Nino című regényén alapul, amely az azerbajdzsáni muszlim Ali és Nino grúz hercegnő szerelmi története.

Ali és Nino 7 méter hosszú, szinte áttetsző, acélból készült figurái lassan haladnak egymás felé, és egy rövid pillanatra egyetlen egységet alkotnak. Lélegzetelállító látványt nyújtanak, és könnyen belátható, hogy miért váltak Batumi egyik leghíresebb látnivalójává.

Amint a tengerparti sétányon sétál, különféle emlékműveket és egymásnak ellentmondó építészeti stílusokat, valamint a furcsa csillagászati órát fedezhet fel. Itt van még az Európa tér is, amely a tevékenységek és a kulturális tárháza.

Egy másik nagyszerű hely Batumiban a Borjgalo Néprajzi Múzeum, amely magával ragadó kiállításokon mutatja be az adzsári kultúrát. Az itt található kiállítások a régió fafaragásait, jelmezeit és hagyományos lakóházait mutatják be.

A városon kívül is rengeteg pincészet és családi szőlőültetvény várja a látogatókat. Egynapos kirándulásra Felső-Adjara felé indulhat, vagy a helyi borútra indulhat. Mindenképpen kóstolja meg a Chkhaverit, egy különleges regionális rózsát, amelyet Felső-Adjara régió szőlőiből készítenek.

Tengerparti sétány

A tengerparti sétány Batumi leghíresebb látványossága, és régóta a helyiek és a turisták kedvenc célpontja. Az 1800-as évek végén nyilvános parkként kezdődött ez a varázslatos sétány eredeti hosszának több mint háromszorosára bővült, és mára színes szökőkutakból, teniszpályákból, oszlopsorokból, modern szobrokból, fényszobrokból és az Alphabet Towerből áll – mindezt áthatja egy a szórakozás, a romantika és a szeszélyesség szelleme.

A tengerparti sétány élvezetének egyik legjobb módja, ha kerékpárt bérel, és végiglovagol a Batumi körúton áthaladó kijelölt sávokon, megáll, és megcsodálja a táncoló szökőkutakat, a lenyűgöző Ali és Nino szobrot, és elmerül a panorámás kilátásban. Fekete tenger. Átmehet a Botanikus Kertbe is, ahol séta- és túraútvonalakat, valamint festői kilátóhelyeket talál.

Amikor Batumiban kell étkezni, sok finom helyi ételt megkóstolhatsz. Kedvelt választás a khinkali, a birkahúsból készült gombóc (a húst különféle fűszerekkel lehet fűszerezni), valamint a buglama, a báránypörkölt.

Batumi óvárosában számos étterem található. Különféle konyhákat találhat itt, beleértve az indiai és a grúz ételeket is.

A városban számos bár is található, ahol helyi borokat, koktélokat és kézműves sört fogyaszthat. A legjobbak közé tartozik a Georgian Naturale Wine & Food, a Bu&Khari, a Garage Wines és a ChaCha Time.

Táncoló szökőkutak

Az egyik legjobb tennivaló Batumiban, ha ellátogat a táncoló szökőkutakhoz. Ez a 2009-ben telepített tó minden este tömegeket vonz, amikor a víz megmozdul és színét a zene ritmusára változtatja.

Az előadást általában napnyugta után tartják; Ha azonban a táncoló szökőkutakat szeretné nézni, körbe kell sétálnia a tó körül. A szökőkutak a modern pop, rock és klasszikus zene hangsávjára „táncolnak”, ezért érdemes éjszaka is benézni a különleges hatásért.

A Batumiban töltött nyári esték szórakoztató módja az, ha az Ardagani-tó táncoló szökőkutakhoz megy. Ez egy jelentős turisztikai attrakció az ország harmadik legnagyobb városában, és remek hely a kikapcsolódásra egy hosszú, felfedezős nap után.

A táncoló szökőkutak eléréséhez a Batumi Boulevard mellett kell elhaladnia – egy elegáns úton, ahol sok aranyos kávézó és helyi ételeket árusító kocsik találhatók. A Boulevard magában foglalja a Delfináriumot, a tengerparti sétányt és egy maroknyi egyéb látnivalót is.

A Boulevard másik kötelező látnivalója a Batumi Summer Theatre. Ez a szovjet stílusú építmény a Boulevard egyik legjellegzetesebb épülete, és fa homlokzata szögek nélkül épült!

Ez az egyik legjobb hely, ahol meg lehet tekinteni Batumi híres, a tengerben hancúrozó delfinek hüvelyét. Gyakran kémkedheti őket a tengerparti sétányról a tengeri kikötő és az Ali & Nino közelében.

Halpiac

Batumi a Fekete-tenger partjának egyik legvonzóbb helye, és remek választás a szórakoztató tevékenységeket kereső turisták számára. Itt strandokat, luxusszállodákat, kaszinókat, csodálatos éttermeket, éjszakai életet és napsütéses időt találhat!

Az elmúlt években Batumi hatalmas belső és külső beruházásokat kapott, amelyek a várost egy meglehetősen nyájasból lenyűgöző és izgalmas látogatási hellyé változtatták. A várost folyamatosan korszerűsítik, és minden sarkon új épületek láthatók szokatlan formájú vagy különleges világítással.

A batumi halpiac a legnagyobb Grúziában, és a tenger gyümölcsei szerelmeseinek kötelező látogatást tenni. A vízparton található, és különféle halfajtákat kínál, beleértve a lazacot, az osztrigát, a polipot, a rákot, a garnélarákot, a doradót és a tokhalat.

Egyben kedvelt hely egy romantikus sétához is, mivel élvezheti a városra nyíló kilátást a másik oldalon. Itt is van néhány zenés szökőkút, szóval ne hagyd ki őket!

Kipróbálhatja a kvaszt is, amely barna kenyérből készült erjesztett ital. Nagyon minimális alkoholtartalommal és finom, gyümölcsös ízzel rendelkezik.

Batumi remek hely, hogy felfedezze és megtapasztalja Georgia egyedülálló Adjara régióját. Rengeteg félnapos kirándulás és egész napos kirándulás található Batumiból, amelyek többet mutatnak meg a környékről, nem csak a város látnivalóit. Például a Gonio Apsaros erőd 12 kilométerre délre található Batumitól, és hajókirándulást tehet a lenyűgöző Kolkheti Nemzeti Parkba, amely 70 kilométerre északra található Batumitól.