Během léta je Batumi plné turistů. Ale pokud se dokážete vyhnout davům, je v tomto přímořském městě spousta zábavných věcí.

Dobrým způsobem, jak si zkrátit odpoledne, je procházka po Batumi Boulevard, sedmikilometrové promenádě, která vede podél nábřeží. Je lemováno kavárnami a restauracemi a je oblíbeným místem pro odpočinek nebo cvičení.

Gonio Cross

Gonio, perla podél Černého moře, je malebné gruzínské přímořské letovisko se směsí mořského a horského klimatu. Jeho křišťálově čisté vody a nedotčená příroda z něj dělají ideální místo pro odpočinkovou dovolenou s rodinou.

Goniův kříž je nejslavnější gruzínská památka a musí ho navštívit všichni cestovatelé do Batumi. Byl postaven před 2000 lety a je vzácným spojením s dávnou minulostí země a v roce 1994 byl gruzínskou vládou prohlášen za muzejní rezervaci.

Na vrchol kříže můžete také vylézt na vyhlídkovou plošinu, kde si budete moci vychutnat panoramatický výhled na celé město a okolní hory. Je zde také několik informačních cedulí, které vás informují o historii kříže a jeho okolí.

Chcete-li se dostat ke kříži, jděte po silnici, dokud neuvidíte cestu, která vede přímo nahoru. Následujte ji a sledujte červenou prašnou stezku na vrchol kopce. Po několika minutách dorazíte na mýtinu.

Je to krásná procházka a skvělý způsob, jak se dostat na gruzínský venkov. Stezka se vine mezi vinnou révou a kapradím a nabízí spoustu míst k zastavení a kochání se výhledy.

V létě se podél pláže Gonio otevírá mnoho kaváren a restaurací, kde si můžete pochutnat na čerstvé adžijské kuchyni a mořských plodech. K ochutnání je také několik kvalitních gruzínských vín.

Seznámit se s památkami Gruzie není možné za jeden den, stejně jako za týden, ale s pomocí můžete vidět maximální počet nových míst pronajatého auta na jednom z letišť v zemi. Například na letišti Batumi si můžete pronajmout auto od 17 eur na den, na letišti Tbilisi - od 18 eur na den .

Pláž Batumi

Pláž Batumi je jednou z nejoblíbenějších atrakcí města a přitahuje návštěvníky z celého světa. Je to skvělé místo, kde se můžete ponořit do moře nebo relaxovat na lehátku a přitom pozorovat vlny bušící na pobřeží.

Pokud však chcete vidět více z nejlepších věcí ve městě, budete se muset vydat za pláž a vydat se do vnitrozemí. Pro začátek, procházka starým městem Batumi vám umožní nasát dědictví tohoto gruzínského hlavního města.

Tato oblast je plná historických budov, z nichž některé pocházejí z 19. století a jiné vystavují moderní styly Belle Epoque. Architektura je rozmanitá a neuvěřitelně zajímavá.

Najdete zde také nejstarší muzeum v Gruzii, které uchovává artefakty z různých období. Pokud vás zajímá archeologie, můžete strávit pár hodin prozkoumáváním této malé, ale působivé sbírky.

Další dobrou možností pro jednodenní výlet z Batumi jsou starověké ruiny Gonio, které se nacházejí na hranici s Tureckem. Tato starobylá pevnost byla římskou základnou a stojí za to prozkoumat ruiny, než strávíte odpočinkový den na pláži.

Botanickou zahradu Batumi stojí za návštěvu také, protože je domovem široké škály rostlin z celého světa. Zahradu můžete navštívit pěšky nebo na kole.

Ali & Nino

Jednou z nejlepších věcí v Batumi je vidět Ali & Nino, éterickou pohyblivou kovovou sochu vytvořenou gruzínskou umělkyní Tamarou Kvesitadze. Předloha je založena na románu Ali a Nino od Kurbana Saida, příběhu lásky mezi ázerbájdžánským muslimem Alim a gruzínskou princeznou Nino.

Sedmimetrové, téměř průsvitné a vyrobené z ocelových postav Aliho a Nina se k sobě pomalu pohybují a na krátký okamžik vytvářejí jeden nedílný kus. Je na ně úchvatný pohled a je snadné pochopit, proč se staly jednou z nejznámějších atrakcí v Batumi.

Když se budete procházet po pobřežní promenádě, uvidíte různé památky a kontrastní architektonické styly a také zvláštní orloj. Je tu také Europe Square, úl aktivit a kulturních hříček.

Dalším skvělým místem, kam v Batumi vyrazit, je Etnografické muzeum Borjgalo, které prostřednictvím poutavých expozic představuje adžárskou kulturu. Expozice zde představuje řezbářství, kroje a tradiční obydlí z regionu.

Mimo město je také spousta vinařství a rodinných vinic. Můžete zamířit do Horní Adjara na jednodenní výlet nebo se vydat po místní vinné stezce. Určitě ochutnejte Chkhaveri, speciální regionální růži vyrobenou z hroznů oblasti Horní Adžary.

Pobřežní promenáda

Pobřežní promenáda je nejznámější atrakcí Batumi a již dlouho je oblíbeným cílem místních obyvatel i turistů. Tato okouzlující promenáda, která byla zahájena koncem 19. století jako veřejný park, se rozšířila na více než trojnásobek své původní délky a nyní se skládá z barevných fontán, tenisových kurtů, kolonád, moderních soch, světelných soch a věže abecedy – vše prodchnuté duch zábavy, romantiky a rozmaru.

Jedním z nejlepších způsobů, jak si užít pobřežní promenádu, je půjčit si kolo a projet se po vyznačených uličkách přes Batumi Boulevard, zastavit se a obdivovat tančící fontány, úžasnou sochu Ali & Nino a ponořit se do panoramatických výhledů na Černé moře. Můžete se také vydat do botanické zahrady, kde najdete pěší a turistické stezky a sbírku scénických vyhlídek.

Pokud jde o stravování v Batumi, existuje mnoho vynikajících místních jídel, která můžete vyzkoušet. Oblíbenou volbou je khinkali, knedlík ze skopového masa (maso může být ochuceno různým kořením), stejně jako buglama, jehněčí guláš.

Ve starém městě Batumi se nachází několik restaurací. Najdete zde různé kuchyně, včetně indických a gruzínských.

Město má také mnoho barů, kde si můžete vychutnat místní víno, koktejly a řemeslné pivo. Mezi nejlepší patří Georgian Naturale Wine & Food, Bu&Khari, Garage Wines a ChaCha Time.

Tančící fontány

Jednou z nejlepších věcí v Batumi je návštěva Tančících fontán. Toto jezero, které bylo instalováno v roce 2009, přitahuje davy každý večer, když se voda pohybuje a mění barvu v rytmu hudby.

Přehlídka se obvykle koná po západu slunce; pokud chcete sledovat tančící fontány, budete se muset projít kolem jezera. Fontány „tančí“ na soundtrack moderního popu, rocku a klasické hudby, takže stojí za to se v noci podívat na speciální efekt.

Zábavným způsobem, jak strávit letní večer v Batumi, je zamířit k tančícím fontánám u jezera Ardagani. Jedná se o hlavní turistickou atrakci ve třetím největším městě země a je to krásné místo k odpočinku po dlouhém dni stráveném prohlídkou.

Abyste se dostali k tančícím fontánám, budete muset projít kolem Batumi Boulevard - elegantní silnice se spoustou roztomilých kaváren a vozíků prodávajících místní jídlo. Boulevard zahrnuje také delfinárium, pobřežní promenádu a několik dalších atrakcí.

Další, co musíte na Boulevardu vidět, je Batumi Summer Theatre. Tato stavba v sovětském stylu je jednou z nejvýraznějších budov na Boulevardu a vyznačuje se dřevěnou fasádou, která byla postavena bez hřebíků!

Je to jedno z nejlepších míst, kde můžete vidět slavnou batumiskou rezidentní struku s delfíny dovádějícími v moři. Často je můžete špehovat z Pobřežní promenády poblíž námořního přístavu a Ali & Nino.

Rybí trh

Batumi je jedním z nejatraktivnějších míst na pobřeží Černého moře a je skvělou volbou pro turisty, kteří hledají nějaké zábavné aktivity. Najdete zde pláže, luxusní hotely, kasina, úžasné restaurace, noční život a slunečné počasí!

V posledních letech obdrželo Batumi masivní vnitřní i vnější investice, které změnily město z poněkud nevýrazného na působivé a vzrušující místo k návštěvě. Město se neustále modernizuje a na každém rohu můžete vidět nové budovy s neobvyklými tvary nebo speciálním osvětlením.

Rybí trh v Batumi je největší v Gruzii a pro milovníky mořských plodů je nutností. Nachází se na nábřeží a nabízí řadu různých druhů ryb, včetně lososa, ústřic, chobotnic, krabů, krevet, dorada a jesetera.

Je to také oblíbené místo pro romantickou procházku, protože se můžete kochat výhledem na město na druhé straně. Je zde také nainstalováno několik hudebních fontán, tak si je nenechte ujít!

Vyzkoušet můžete také kvas, což je kvašený nápoj z hnědého chleba. Má velmi minimální obsah alkoholu a lahodnou ovocnou chuť.

Batumi je skvělým místem k prozkoumání a získání pocitu z jedinečného regionu Adjara v Gruzii. Z Batumi je spousta půldenních výletů a celodenních výletů, které vám ukážou více z oblasti než jen památky města. Například pevnost Gonio Apsaros je 12 kilometrů jižně od Batumi a můžete se vydat na výlet lodí do ohromujícího národního parku Kolkheti, který je 70 kilometrů severně od Batumi.