Het adembenemende landschap van Noorwegen is rijp voor avontuur. Glijden langs de Troll Trail; sluit je aan bij Samische rendierherders op een epische wintertrektocht door Arctisch Spitsbergen; en leer de fascinerende architectuur van Bergen kennen.

Bezoek in de zomer voor groene bergen en een verscheidenheid aan buitenactiviteiten of tussen september en maart om het noorderlicht te achtervolgen. Vergeet echter niet je hoofd te schudden als er hvalbiff, walvisvlees, op het menu staat, want Noorwegen gaat in tegen het internationale advies over commerciële walvisvangst.

Toeristen beschouwen het huren van een auto als een van de beste manieren om van dat alles te genieten Noorwegen te bieden heeft. Het huren van een economy class-auto op de luchthaven Bergen kost ongeveer 18 euro per dag, op de luchthaven Gardermoen Oslo ongeveer 19 euro per dag.

Hondensleeën

Als je deelneemt aan een hondensledetocht, beleef je een spannend winteravontuur en krijg je de kans om in contact te komen met deze liefdevolle dieren. De tochten hebben veel sneeuw nodig, dus het is het beste om te gaan tijdens de wintermaanden januari, maart en april. Je kunt deelnemen aan meerdaagse tochten vanuit Alta, Karasjok en Kirkenes.

Je zit achter het stuur van een slee getrokken door een team Alaska malamutes of husky's en geniet van het dramatische landschap van het Noorse Noordpoolgebied. De husky's houden van rennen, dus ze zijn blij en opgewonden terwijl ze de slee voortbewegen met hun kwispelende staarten.

Hondensledetochten worden uitgevoerd door gidsen die u informeren over de lokale fauna en cultuur. Ze leren je ook hoe je om moet gaan met de sledehonden en hoe je ze veilig kunt hanteren. Er is een bepaalde hoeveelheid vaardigheid vereist en je moet leren hoe je de slee tegenstuurt. Zo blijft de slee op koers, ook als de honden nieuwsgierig zijn en hun neus willen volgen.

Behalve dat het een opwindende ervaring is, is hondensleeën een extreem populaire activiteit in Noorwegen. Dit komt grotendeels door hoe milieuvriendelijk het is. U beperkt uw ecologische voetafdruk door geen motor te gebruiken om u te verplaatsen, en u helpt ook de lokale economie.

Hondensledetochten zijn een geweldige activiteit om met vrienden en familie te doen. Je kunt samen de spanning ervaren terwijl je leert over het culturele erfgoed van Noorwegen. U kunt er ook een heel speciale gelegenheid van maken door samen een hondenslee- en noorderlichttocht te boeken. Dit wordt een onvergetelijke ervaring die je niet snel zult vergeten.

IJsvissen

Het verbluffend ruige landschap van Noorwegen biedt eindeloze avontuurlijke mogelijkheden, of je nu wilt kajakken in fjorden onder de middernachtzon of Arctische dieren wilt spotten tijdens een safari. Maar deze spectaculaire wildernis biedt ook een kans om de cultuur van een van de gelukkigste landen van Europa te ervaren, waar leven in de open lucht en warme gastvrijheid centraal staan in de Noorse manier van leven.

De sterk contrasterende seizoenen in Noorwegen zorgen het hele jaar door voor spannende buitenavonturen. De zomer brengt eindeloze zonneschijn voor fjordverkenning en ontsnappingen naar blokhutten op het ongerepte platteland; terwijl de winter diepe sneeuw en een gevoel van serene isolatie met zich meebrengt tijdens een hondenslee of trektocht door ongerepte landschappen, misschien onder het oogverblindende noorderlicht.

Als je op zoek bent naar spanning waarbij je visvaardigheden op de proef worden gesteld, probeer dan eens ijsvissen in Noorwegen. Deze populaire activiteit is mogelijk door het hele land, dankzij duizenden bevroren meren die in de winter een vissersparadijs zijn.

Ga mee met een lokale gids voor deze unieke activiteit en leer hoe je gaten in het ijs boort om wat verse kabeljauw aan land te brengen. Ga vervolgens met je vangst terug naar het basiskamp en leer hoe je deze in echte Noorse stijl kookt.

Er gaat niets boven een groep vrienden op het ijs, elkaar lachend en plagend terwijl ze proberen wat vis aan land te brengen en een maaltijd delen in goed gezelschap. Deze spannende ervaring is beschikbaar in Kirkenes van januari tot april en is inclusief vervoer op een sneeuwscooter, vistuig en een snack.

Deze tour met kleine groepen is een geweldige optie voor diegenen die de Scandinavische culturen in korte tijd willen ervaren, terwijl je het winterwonderland van Tromso verkent en een overnachting doorbrengt in een sneeuwhotel in Kirkenes op je reis naar de Noordkaap. Je ziet het oogverblindende schouwspel van het noorderlicht, geniet van activiteiten zoals hondensleeën en ijsvissen, en dompelt jezelf daarbij onder in de Scandinavische cultuur.

Sneeuwmobiel

Met besneeuwde bergen, bevroren meren en het magische noorderlicht is Noorwegen een ideale plek voor een spannende sneeuwscooter-expeditie. Tijdens een sneeuwscootertocht verken je een uitgestrekte wildernis en kun je kiezen tussen autorijden of passagier zijn, afhankelijk van je vaardigheden en ervaring.

Kinderen kunnen ook deelnemen aan een sneeuwscootersafari, aangezien ze kunnen ijsberen op kleine sneeuwscooters, zolang ze vijf jaar oud zijn. Dit is een geweldige gezinsactiviteit om te doen tijdens je vakantie in Noorwegen, en het kan worden gedaan als onderdeel van een grotere tour die andere activiteiten omvat, zoals hondensleeën of ijsvissen.

Naarmate het weer in Noorwegen kouder wordt, gaan dieren in winterslaap en wordt het landschap bedekt met wit, wat een adembenemend gezicht creëert. Een sneeuwscootertocht biedt de kans om de uitgestrekte fjorden en hoge bergtoppen van de Lyngen Alpen op hun mooist te ervaren.

Tijdens een begeleide sneeuwscootertocht krijgt u instructies over het gebruik van uw sneeuwscooter en krijgt u een thermopak, helm en laarzen. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel bent tijdens je avontuur, maar ook warm en veilig.

Voor degenen die op zoek zijn naar een meer opwindende ervaring, kun je deelnemen aan een extreem sneeuwscooteravontuur boven de poolcirkel. Tijdens deze tour reis je op een enorm plateau genaamd Finnmarksvidda, waar je wordt ondergedompeld in de adembenemende arctische wildernis en een onvergetelijke ervaring beleeft.

Een andere mogelijkheid is om mee te gaan op een sneeuwscootertocht die je naar de beroemde Ice Dome brengt, een groot gebouw dat van buiten op een iglo lijkt. Binnen vind je een ijsbar, een ijstheater en een ijshotel, met thema's die variëren van de lokale Sami-cultuur tot het spectaculaire noorderlicht, overgebracht door prachtige verlichting en verbazingwekkende ijssculpturen.

Als je van plan bent mee te gaan op een sneeuwscooteravontuur in Noorwegen, raden we je aan een geldig rijbewijs mee te nemen. Je zult ook wat winterkleren moeten inpakken, zoals een warme fleece en een paar sneeuwlaarzen van goede kwaliteit. We raden altijd een paar van Helly Hansen aan, een Noors merk dat uitstekende snowboots maakt voor koude omgevingen.

Noorderlicht

Getuige zijn van het noorderlicht is iets dat vaak op de bucketlist van mensen staat en er zijn weinig betere plekken om het te zien dan Noorwegen. De etherische dans van groene, paarse en roze sporen die de nachtelijke hemel overspoelen, is het resultaat van elektrisch geladen deeltjes die door de zon worden aangetrokken en de atmosfeer van de aarde binnendringen. Het resultaat is werkelijk spectaculair en doet je verwonderen over de magie van dit alles.

Het noorderlicht wordt het vaakst gezien boven de poolcirkel, en hoewel het mogelijk is om ze te zien in Oslo, het is het beste om ten noorden van de stad te reizen voor de juiste ervaring. Je kunt een trip boeken naar Tromso en Bodo, of kiezen voor een meer afgelegen locatie in de poolcirkel, zoals Alta. Het belangrijkste is dat de lucht helder en vrij van wolken is. Als je geïnteresseerd bent in het zien van het noorderlicht, raden we je aan om je avontuur te boeken voor september tot april, aangezien dit de maanden zijn met de langste nachten en een grotere kans om ze te zien.

Tromso, de hoofdstad van het noordpoolgebied, wordt algemeen beschouwd als een van de beste locaties in Noorwegen om het noorderlicht te zien. Het is ook de thuisbasis van tal van voorbeeldige restaurants en bars, zodat u kunt genieten van een diner onder de aurora borealis voordat u op pad gaat om op jacht te gaan naar de lichten.

Het is mogelijk om een glimp op te vangen van het noorderlicht in Tromso zelf, maar voor een optimale kijkervaring moet je weg van de lichtvervuiling. We raden je aan een hotel in Alta te boeken of, als je erg avontuurlijk bent ingesteld, naar een huskyboerderij net buiten de stad te gaan om de kans op een tentoonstelling te maximaliseren.

Door een toename van de zonneactiviteit waren er deze week enkele spectaculaire vertoningen van het noorderlicht in heel Noorwegen. Veel lezers van The Local stuurden ons hun foto's van het ongelooflijke fenomeen en ze zijn werkelijk adembenemend.