Norská krajina je zralá na dobrodružství. Klouzejte po trollí stezce; připojte se k samiským pastevcům sobů na impozantní zimní migraci přes arktické Špicberky; a poznejte fascinující architekturu Bergenu.

Navštivte v létě zelené hory a různé outdoorové aktivity nebo od září do března pronásledujte polární záři. Nezapomeňte však kroutit hlavou nad hvalbiffem, velrybím masem, na jídelním lístku, protože Norsko jde proti mezinárodním radám o komerčním lovu velryb.

Turisté považují pronájem auta za jeden z nejlepších způsobů, jak si to všechno užít Norsko může nabídnout. Pronájem auta v ekonomické třídě na letišti Bergen bude stát asi 18 eur na den, na letišti Gardermoen Oslo - asi 19 eur na den.

Psí spřežení

Když se zúčastníte výletu se psím spřežením, užijete si vzrušující zimní dobrodružství a budete mít možnost se spojit s těmito milujícími zvířaty. Prohlídky vyžadují bohatou sněhovou pokrývku, takže je nejlepší jet v zimních měsících leden, březen a duben. Budete se moci zúčastnit vícedenních výletů z Alty, Karasjoku a Kirkenes.

Budete na sedadle řidiče saní tažených týmem aljašských malamutů nebo huskyů a budete se kochat dramatickou krajinou norské Arktidy. Husky milují běhání, takže jsou šťastní a nadšení, když pohánějí saně svými vrtícími ocasy.

Výlety se psím spřežením provozují průvodci, kteří vás poučí o místní přírodě a kultuře. Také vás naučí, jak komunikovat se saňovými psy a jak s nimi bezpečně zacházet. Vyžaduje se určitá dovednost a budete se muset naučit, jak sáně řídit. To udrží saně v kurzu, i když jsou psi zvědaví a chtějí je následovat.

Kromě toho, že je to vzrušující zážitek, je psí spřežení v Norsku mimořádně oblíbenou činností. Je to z velké části kvůli tomu, jak je šetrný k životnímu prostředí. Omezíte svou uhlíkovou stopu tím, že nebudete používat motor, a navíc pomůžete místní ekonomice.

Výlety se psím spřežením jsou skvělou aktivitou, kterou můžete dělat s přáteli a rodinou. Můžete zažít vzrušení společně při poznávání kulturního dědictví Norska. Můžete z toho také udělat opravdu speciální příležitost tím, že si společně zarezervujete jízdu se psím spřežením a polární záři. Bude to nezapomenutelný zážitek, na který jen tak brzy nezapomenete.

Lybaření na ledu

Úžasně členitá krajina Norska nabízí nekonečné možnosti dobrodružství, ať už chcete jezdit na kajaku ve fjordech pod půlnočním sluncem nebo spatřit arktickou divokou zvěř na safari. Tato velkolepá divočina však také nabízí možnost zažít kulturu jednoho z nejšťastnějších evropských národů, kde je život pod širým nebem a vřelá pohostinnost jádrem norského způsobu života.

Ostře kontrastující roční období v Norsku vytvářejí celoroční hřiště napínavých venkovních dobrodružství. Léto přináší nekonečné sluneční paprsky pro průzkum fjordů a útěky do srubů v nedotčené přírodě; zatímco zima přináší hluboké sněžení a pocit klidné izolace, když se psím spřežením nebo na procházce nedotčenou krajinou, třeba pod oslnivou polární záři.

Pokud hledáte vzrušení, které otestuje vaše rybářské dovednosti, proč nezkusit rybaření na ledu v Norsku? Tato oblíbená aktivita je možná po celé zemi díky tisícům zamrzlých jezer, která jsou v zimě rájem rybářů.

Připojte se k místnímu průvodci této jedinečné aktivity a naučte se, jak vrtat díry do ledu, abyste vysadili čerstvou tresku. Pak se vraťte se svým úlovkem zpět do basecampu a naučte se ho vařit v pravém norském stylu.

Nic se nevyrovná skupince přátel na ledě, kteří se smějí a škádlí jeden druhého, když se snaží ulovit rybu a dělit se o jídlo v dobré společnosti. Tento vzrušující zážitek je k dispozici v Kirkenes od ledna do dubna a zahrnuje dopravu na sněžném skútru, rybářské vybavení a svačinu.

Tento výlet pro malé skupiny je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí zažít severské kultury v krátkém čase, když prozkoumáte zimní říši divů Tromso a strávíte noc ve sněhovém hotelu v Kirkenes na vaší cestě do Severní mys. Uvidíte oslnivé zobrazení polární záře, užijete si aktivity, jako je jízda se psím spřežením a rybaření na ledu, a ponoříte se do skandinávské kultury.

Sněžné skútry

Se zasněženými horami, zamrzlými jezery a kouzelnou polární záři je Norsko ideálním místem pro vzrušující expedici na sněžných skútrech. Na výletě na sněžném skútru prozkoumáte rozlehlou divočinu a v závislosti na vašich schopnostech a zkušenostech si můžete vybrat mezi řízením nebo pasažérem.

Do safari na sněžných skútrech se mohou zapojit i děti, které se mohou pohybovat na malých sněžných skútrech, dokud jim je pět let. Jedná se o skvělou rodinnou aktivitu na dovolené v Norsku a lze ji absolvovat jako součást většího turné, které zahrnuje další aktivity, jako je jízda se psím spřežením nebo rybaření na ledu.

Jak se počasí v Norsku ochlazuje, zvířata se ukládají k zimnímu spánku a krajina je pokryta bílou, což vytváří ohromující pohled. Výlet na sněžném skútru nabízí možnost zažít rozlehlé fjordy a vrcholky vysokých hor Lyngenských Alp v jejich nejkrásnější podobě.

Na prohlídce sněžného skútru s průvodcem získáte instrukce, jak se sněžným skútrem obsluhovat, a budete mít k dispozici termooblek, helmu a boty. To zajišťuje, že se během dobrodružství budete cítit pohodlně a zároveň v teple a bezpečí.

Pro ty, kteří hledají více vzrušující zážitek, se můžete připojit k extrémnímu dobrodružství na sněžných skútrech, které vede za polární kruh. Na této cestě pojedete po obrovské náhorní plošině zvané Finnmarksvidda, kde se ponoříte do ohromující arktické divočiny a zažijete nezapomenutelné zážitky.

Další možností je připojit se k prohlídce sněžného skútru, která vás zavede do slavného Ice Dome, velké budovy, která zvenčí vypadá jako iglú. Uvnitř najdete ledový bar, ledové divadlo a ledový hotel s tématy, která sahají od místní Sámské kultury až po velkolepou polární záři zprostředkovanou krásným osvětlením a úžasnými ledovými sochami.

Pokud se plánujete připojit k dobrodružství na sněžném skútru v Norsku, doporučujeme vzít si s sebou platný řidičský průkaz. Také si budete muset zabalit nějaké zimní oblečení, jako je teplý fleece, a pár kvalitních sněhulí. Vždy doporučujeme pár od Helly Hansen, což je norská značka a vyrábí skvělé boty do sněhu do chladného prostředí.

Polární záře

Být svědkem polární záře je něco, co je často na seznamu lidí, a existuje jen málo lepších míst, kde to vidět, než Norsko. Éterický tanec zelených, fialových a růžových stezek, které pohlcují noční oblohu, jsou výsledkem elektricky nabitých částic přitažených ze Slunce, které vstupují do zemské atmosféry. Výsledek je opravdu velkolepý a přiměje vás žasnout nad kouzlem toho všeho.

Polární záře je nejčastěji vidět za polárním kruhem, a přestože je možné je spatřit v Oslu, pro pořádný zážitek je nejlepší cestovat na sever od města. Můžete si rezervovat výlet do Tromso a Bodo, nebo se rozhodnout pro vzdálenější místo za polárním kruhem, jako je Alta. Nejdůležitější je, aby byla obloha jasná a bez mraků. Pokud máte zájem vidět polární záři, doporučujeme zarezervovat si dobrodružství na září až duben, protože to jsou měsíce s nejdelšími nocemi a vyšší šancí, že je uvidíte.

Hlavní město Arktidy, Tromso, je všeobecně považováno za jedno z nejlepších míst v Norsku, kde můžete vidět polární záři. Je také domovem spousty příkladných restaurací a barů, takže si můžete vychutnat večeři pod aurora borealis, než se vydáte na cestu za světly.

V samotném Tromso je možné zahlédnout polární záři, ale abyste měli optimální zážitek ze sledování, musíte se vyhnout světelnému znečištění. Doporučujeme vám zarezervovat si hotel v Altě nebo, pokud se cítíte velmi dobrodružně, vydejte se na farmu huskyů kousek za městem, abyste maximalizovali své šance, že uvidíte výstavu.

Vzhledem k nárůstu sluneční aktivity došlo tento týden v Norsku k několika velkolepým ukázkám polární záře. Mnoho čtenářů The Local nám poslalo své obrázky neuvěřitelného fenoménu a jsou opravdu dechberoucí.