Valencia är en fascinerande stad fullspäckad med otrolig arkitektur. Dess blandning av gotiska katedraler, romanska strukturer och ultramoderna byggnader gör den unik.

Dess enorma Turia Gardens, en före detta flodbädd, är den största stadsparken i Europa. Det erbjuder gångvägar, cykelbanor, fritidsområden och dammar.

1. Gamla stan

Känd för sitt bländande lapptäcke av arkitektoniska stilar, är Valencias gamla stadsdel ett utmärkt ställe att börja din resa på. Du kommer att njuta av en intim rundtur i staden med en lokal guide som brinner för dess historia och kultur.

Du kommer också att besöka La Lonja de la Seda, en UNESCO: s världsarvslista som härstammar från slutet av 1400-talet och en gång var hem för Valencias sidenbörs. Detta gotiska monument är ett häpnadsväckande exempel på gotisk arkitektur, med sina delikata vridna pelare och förgyllda tak.

Mercado Central är ett annat måste-se i Gamla stan, eftersom det är ett vackert exempel på modernism. Här kan du hitta färsk fisk och andra lokala produkter, samt fantastisk mat.

Om du är en konstälskare är Museo de las Artes y las Ciencias ett bra alternativ. Detta moderna konstgalleri är en av de främsta attraktionerna i staden och har en fantastisk samling av järnskulpturer av Julio Gonzalez, som du kommer att vilja se.

Det är omöjligt att bekanta sig med sevärdheterna i Spanien på en dag, såväl som på en vecka, men du kan se det maximala antalet nya platser med hjälp av en hyrd bil på en av landets flygplatser. Till exempel, på Valencia flygplats kan du hyra en bil från 15 euro per dag, på Barcelona flygplats - från 17 euro per dag .

2. Ciudad de las Artes y las Ciencias

Designad av Santiago Calatrava, Valencias Stad för konst och vetenskap (Ciudad de las Artes y las Ciencias) är ett iögonfallande kulturellt komplex med ett vetenskapsmuseum, planetarium, IMAX-teater och oceanografisk park. Beläget i slutet av en gammal flodbädd har detta imponerande kulturcentrum snabbt blivit en av Valencias mest populära attraktioner.

Det här futuristiska komplexet byggdes på 1990-talet och består av sex huvudelement: L'Hemisferic (hem till en IMAX-biograf), Umbracle, Museo de las Ciencias Principe Felipe, Parque Oceanografic, Palau de les Arts Reina Sofia och Agora. Även om varje attraktion är unik, har de alla en sak gemensamt – de är alla designade för att njuta av besökare i alla åldrar.

3. El Miguelete klocktorn

El Miguelete-tornet (även känt som Micalet) är en av Valencias mest ikoniska symboler. Den är åttkantig, den byggdes mellan 1381 och 1425, och den står på en höjd av 51 meter.

Konstruktionen av denna byggnad i gotisk stil tog år och regisserades av många byggmästare: Andres Julia, Jose Franch, Pedro Balaguer och Martin Llobet. Det är en komplex konstruktion, med en spiralformad trappa och fina lister.

Det har också en klockstapel på toppen som ger dig en spektakulär utsikt över staden. Härifrån kan du beundra hela Valencias historiska centrum och du kommer att se havet och bergen från fågelperspektiv.

Tornet är fäst vid katedralen och det är en av de mest populära attraktionerna bland turister. Efter att ha klättrat 207 trappsteg kommer du till klockstapeln där du kan njuta av en hisnande panoramautsikt över staden och havet.

4. Jardin del Turia

Jardin del Turia är Valencias största park och en fantastisk plats för en avkopplande promenad i stadens centrum. Parken sträcker sig över staden och sträcker sig över 9 km i Turiaflodens gamla bädd och är en av de mest populära attraktionerna i Valencia med nästan 7 miljoner besökare varje år.

Parken grundades 1986 och består av olika sektioner designade av stadsplanerare och landskapsarkitekter. Det är en grön lunga i hjärtat av staden och har palmer, apelsin- och tallar, fontäner, sportanläggningar, rosenbuskar och flera dammar.

Trädgården är en stor attraktion i Valencia, som kombinerar grönområden med kulturinstitutioner och historiska byggnader. Den mest kända delen är City of Arts and Sciences, som designades av Santiago Calatrava och erbjuder många alternativ för promenader och sightseeing.

5. La Malvarrosa Beach

En av de bästa sakerna att göra i Valencia är att ta en dagstur ut till stranden La Malvarrosa, Valencias populäraste stadsstrand. Det är en fin, gyllene sandstrand som alltid är livlig med både lokala invånare och turister.

Den har massor av bra restauranger och barer längs strandpromenaden, plus många första hjälpen-poster och en badzon för funktionshindrade. Området är också hem för ett antal festivaler och fester.

Stranden ligger mitt i Valencias centrum, så det är lätt att ta sig dit med buss. Det finns 7 busslinjer som går mot stranden regelbundet under hela året.

Stränderna i Valencia är ett underbart sätt att varva ner och njuta av solskenet, och de är ett fantastiskt komplement till en semesterresa i Spanien. Det orörda blå vattnet och sandiga sanden, tillsammans med den bedårande familjen av lavendel- och olivträd, kommer att få dig att känna dig avslappnad och utvilad.

6. Ruzafa

Förmodligen den coolaste stadsdelen i Valencia, Ruzafa (även stavat Russafa) är en färgstark blandning av gammaldags gatuliv och några av stadens mest omtalade restauranger, barer och butiker. Dess vackra torg och marknad ger den perfekta bakgrunden för planlösa promenader, medan de eleganta kaféerna och konstgallerierna gör det till ett bra ställe att umgås på.

Den kommunala marknaden i Ruzafa är en njutning för alla matälskare, med stånd som säljer frukt och grönsaker samt bröd och bakverk. Du kan också hitta ett antal restauranger nära marknaden, som serverar internationella rätter som sällan finns i Spanien.

Om du vill utforska konsten är Sporting Club Russafa ett fantastiskt ställe att gå till eftersom den har utställningar som visar upp ett brett utbud av konstnärer från olika discipliner. Det finns också några unga gallerier som fokuserar på att experimentera med konst på nya och intressanta sätt.

7. El Cabanyal

Det gamla fiskedistriktet El Cabanyal är ett vackert, autentiskt område som är värt ett besök. Du hittar många kaféer, matställen, souvenirbutiker och hemliga platser för nattliv.

Området är ett bra alternativ för dem som gillar att tillbringa mycket tid på stranden, eftersom det ligger precis bakom Malvarrosa-stranden och strandpromenaden. Det är också en mycket pittoresk plats som är perfekt för familjer.

Du kan till och med njuta av en fantastisk måltid i det här området, eftersom det finns många barer och restauranger där du kan äta läckra spanska tapas. Det här området är mycket populärt bland turister och unga människor som älskar att festa.

Hantverkskaféerna gnuggar sig med indiebutiker, och de glänsande konstgallerierna gör det till det coola barnet på Valencias kulturscen. Du kan tillbringa timmar här, njuta av färska munkar från bagerierna och smaka på den berömda valencianska tapasen i de livliga barerna.

8. La Lonja de Seda

La Lonja de Seda (Silk Exchange) är en UNESCO: s världsarvslista och är en av de mest intressanta attraktionerna i Valencia. Denna gotiska byggnad från 1400-talet var en gång det viktigaste handelscentrumet för siden i Valencia och har en rik historia.

Byggnaden består av tre distinkta delar och en trädgård, känd som Orange Garden. Huvuddelen är kontraktshallen, ett enormt utrymme som var centrum för handeln i staden.

Det var här som köpmän rullade och delade ut sina varor och skrev under på den streckade linjen. Taulan eller tabellen där transaktionerna genomfördes finns fortfarande kvar och kan idag ses i Valencias kommunala arkiv.

Lonja de Seda är en kombination av imponerande gotiska monument och lekfulla sagobyggnader, designade för att återspegla den kommersiella och finansiella kraften i Valencia under dess guldålder. Det förklarades som ett monument Patrimonio de la Humanidad av Unesco 1996.

9. Casco Historico

Ett av de bästa ställena att få en känsla för Valencias 2 000-åriga historia är i Casco Historico, eller Historic City Centre. Området är omgivet av gamla byggnader, smala gator och kaféer.

Här hittar du flera landmärken att utforska, inklusive Basilica de la Virgen de los Desamparados och katedralen i Valencia. Området är ett bra ställe att vandra runt på en varm dag, och du kan njuta av den vackra utsikten från många av sidogatorna.

En annan toppattraktion i den här delen av staden är Mercado Central, en fantastisk marknad undangömd i en jugendbyggnad. Boderna här är fyllda med läckra färskvaror och några av de bästa lokala kötträtterna.

Du vill också kolla in klocktornet El Miguelete, som är en del av Santa Maria-katedralen och reser sig 51 meter över hustaken. Det åttakantiga tornet är ett måste för alla som besöker Valencia, och du kommer att få fantastiska vyer från det!